Dansk Leicester-fan: Jeg var helt nede og grædefærdig

Ekstra Bladet har talt med nogle af Danmarks største Leicester-fans, der har oplevet store nedture med deres helt. Læs om deres liv som glødende Leicester-fans 

Peter Netuka har to sønner, der også har erklæret kærlighed til farmands passion - nemlig Leicester City - førerholdet i Premier League. (Foto: Anders Brohus)
Peter Netuka har to sønner, der også har erklæret kærlighed til farmands passion - nemlig Leicester City - førerholdet i Premier League. (Foto: Anders Brohus)

Leicester City kan blive engelsk mester i dag med sejr over Manchester United. Det er den sensationelle kendsgerning efter en jubel-sæson af dimensioner for de blå-blusede underdogs.

’The Foxes’ har uden tvivl fået flere danske sympatisører i denne sæson, men der findes også dem, der har fulgt klubben i årtier. Dem, der har oplevet små glæder og store nederlag – og som i dag stadig ikke kan fatte, at et mesterskab er lige om hjørnet.

Peter Netuka er en af dem. Født i Leicester, men voksede op i Danmark, da farmand Ernst forfulgte træner-karrieren og endte med at træne ti danske klubber og det rød-hvide landshold i otte kampe. Sønnen Peter havde dog kun sympati for et hold.

- Det er jo Leicester. Det er der, hvor jeg er født. Det er min klub. Det er dem, mit hjerte banker for. Leicester City forever, siger Peter, der har to sønner, der også har erklæret kærlighed til farmands passion.

Kæmpe hæder til Leicester-profil

- Der var ikke andre alternativer for dem. Det betyder meget for mig, at de holder med Leicester, siger den 60-årige skolelærer fra Juelsminde.

Torben Mathews fra Kolding er ikke lykkedes med at overtale sine to sønner til at bære den blå trøje. Det er dog ikke noget, der nager pub-ejeren og øl-entusiasten.

Leicester-fan Peter Netuka viser stolt avis-klip frem med sine helte i aktion. (Foto: Anders Brohus)
Leicester-fan Peter Netuka viser stolt avis-klip frem med sine helte i aktion. (Foto: Anders Brohus)
 

- De holder med Liverpool. Det er også alt for nervepirrende at være Leicester-fan, så det er nok bedst for dem i den lange ende, siger han.

Torben, som er født uden for London, blev fan af klubben i 1961, da Tottenham mødte Leicester i pokalfinalen:

- Min far er Spurs-fan, og de vandt knebent på trods af, at Leicester måtte spille med to mand i undertal. Jeg havde så megen medlidenhed med dem, at jeg kastede min kærlighed på dem. Og min fars hånlige latter hjalp på min beslutning, siger 61-årige Torben, der syv år efter det mindefulde nederlag flyttede til Danmark med sin engelske far og danske mor.

Manager bliver hovedrig hvis Leicester vinder guld

Både Torben og Peter måber stadig, når de tjekker den nuværende stilling i Premier League. Det er uvirkeligt, slår de begge fast. Især da de begge er vant til en rutsjebane-oplevelse som Leicester-fans.

- Vi er vant til at få slag i hovedet. Jeg husker Premier League-playoff-finalen mod Swindon i 1993, hvor jeg var på Wembley. Bagud 0-3 i pausen, og vi udligner 17 minutter inde i anden halvleg! Men vi ender med at tabe 4-3.

- Jeg glemmer det aldrig. Det var en vanvittigt oplevelse. Da vi udligner, går jeg helt bananas. Skråler og omfavner folk til højre og venstre. Og så den afslutning ... Jeg bliver helt lam i kroppen af at tænke på det igen, siger Peter.

Peter Netuka husker tilbage på flere Leicester-nedture, men han tror på Premier League-guldet i år. (Foto: Anders Brohus)
Peter Netuka husker tilbage på flere Leicester-nedture, men han tror på Premier League-guldet i år. (Foto: Anders Brohus)
 

Leicester-triumf vil koste bookmakere: Det er fuldstændig uhørt

Da Leicester i 2008 for første gang i historien rykkede ned i League One, oplevede Torben også bagsiden af at være Leicester-fan.

- Den klart værste oplevelse. Jeg var helt nede og var grædefærdig. Heldigvis kom vi hurtigt op igen, siger han.

De to inkarnerede fans har efterhånden mødt mange undrende blikke, når de proklamerer, at de er Leicester-fans. Men nu er virkeligheden en anden.

- Folk reagerede ikke og kunne ikke udtale navnet. Og de, der kendte klubben, kom med hånlige grin, siger Torben.

- Men nu er det anderledes. Jeg får konstant lykønskninger – og fra folk, jeg ikke har snakket med i flere år, afslører Peter.

Kys til bamsen giver pote

Én sejr mangler de. Sølle tre point skal der til, før Leicester kan kalde sig for engelske mestre for første gang. Noget, som både Torben og Peter stadig har svært ved at fatte.

- Jeg er stadig helt væk. Det er utroligt. Jeg tror ikke på, at det sker, før det sker. Og selv der kommer jeg til at knibe mig selv i armen, siger Peter Netuka, der stadig er bange for at det kan gå galt. Det samme frygter Torben.

- Vi kan sagtens dumme os, for vi har gjort det før. Folk lykønsker mig konstant med titlen, og det irriterer mig grusomt, fortæller koldingenseren.

Trøjen må ikke vaskes

De to passionerede supportere gør dog deres for, at Schmeichel og co. forsætter succesen. Som mange andre fodboldfans har de deres ritualer, der skal sikre klubben tre point. Og her har konerne også en rolle.

Torbens kone har i denne sæson givet en Leicester-bamse et kys på kinden før hvert opgør. Noget, der har givet pote i næsten hver kamp.

- Vi glemte bamsen, da vi var på weekendtur i Hamburg. Og den kamp tabte vi selvfølgelig, fortæller han.

Danske Claus er nervøs: Forgyldes ved Leicester-triumf

Hjemme i Juelsminde har Peters kone, Cathy, fået forbud mod at vaske én speciel trøje.

- Siden første runde har jeg haft den samme trøje på hver weekend. Efter Arsenal-nederlaget røg den dog i vaskekurven, hvor Cathy fik lov til at vaske nederlaget væk, siger Peter med et smil.

I dag på Old Trafford kan det hårde overtroiske arbejde være det hele værd. Nervevragene Torben og Peter skal se kampen på hver deres pub. Peter med sønnerne. Torben med vennerne.

- Tænkt engang. Et mesterskab. Til Leicester! Jeg troede aldrig, jeg skulle komme til at opleve det, siger Peter.

- Hvis vi vinder søndag, så bliver det rendyrket ragnarok. Den titel kan jeg leve på for resten af mit liv, siger Torben.