Danske tv-giganter klar til Premier League-krig

Slut med at sende de samme kampe over for hinanden i Danmark, når de nye tv-rettigheder til Premier League udbydes snart

SBS Discovery og Viasat er klar til at kæmpe om at vise Christian Eriksen i aktion i fremtiden. (Foto: Alastair Grant)
SBS Discovery og Viasat er klar til at kæmpe om at vise Christian Eriksen i aktion i fremtiden. (Foto: Alastair Grant)

51 milliarder kroner.

Det er den nette sum, som Premier League-rettighederne for perioden 2016-2019 blev solgt for i sidste måned.

Og det var altså blot til det engelske marked, hvor de to mastodonter Sky og British Telecom (BT) sikrede sig rettighederne i den dyreste Premier League tv-aftale nogensinde. Gennemsnitsprisen per live-kamp i den tre-årige periode lander på 102 mio. kr.

Med en tv-aftale på plads i England vil der den kommende tid nu sættes fokus på de andre lande, som ønsker at vise bold fra den bedste engelske række. Snart kommer turen til Danmark, hvor man formentlig inden for de kommende måneder skal i gang med forhandlinger om de rettigheder, der også udløber i sommeren 2016.

I dag er de fodboldsultne danskere vant til at se engelsk topbold på Viasat-kanaler eller på 5’eren og 6’eren, der ejes af SBS Discovery. Men fremadrettet er det ikke sikkert, at de kan deles om Premier League. Alt er på spil for de to tv-giganter, når de nye rettigheder kommer i udbud.

Har sat dybe spor
Ingen af dem har lyst til at give slip på de attraktive rettigheder, og der forventes en massiv budkrig parterne imellem. Prisen for en samlet rettighedspakke for de tre år kan hurtigt nærme sig et trecifret millionbeløb.

Se også: Utraditionel PL-pause: Stjernespillere på skøjter og ski

Sportschef hos SBS Discovery Jes Holm Andersen fortæller, at de i hvert fald har planer om at gå langt for at lande en ny aftale.

- Premier League har været i SBS-regi siden 2004, og vi har været glade for dem og være en del af det set-up. Den engelske fodboldkultur har sat sine dybe spor i danskerne. Vi kan sende kampe mellem hold i midten af tabellen, som folk stadig ser, mens det havde været utænkeligt med det samme i La Liga, forklarer Jes Holm Andersen.

Han ser frem til at komme i gang med forhandlingerne om den nye tv-aftale på Premier League.

- Det er da noget, vi imødeser med spænding, for som sagt så betyder Premier League utrolig meget for os. Det er nogle sindssygt attraktive rettigheder og for mig at se den stærkeste ligaturnering i verden, hvor Champions League er det på cupturnering, forklarer SBS-chefen.

Den nye tv-aftale med Sky og BT i England er steget 70 procent fra den nuværende aftale. Hos Viasat er man klar over, at den kommende budrunde kræver dybe lommer men ikke nødvendigvis samme procentuelle stigning som i England.

Bliver ikke tilsvarende dyrere
- Hvert marked har sin egen dynamik. Det handler om konkurrencesituationen på de enkelte markeder. Det er først her på det seneste, at Sky har fået konkurrence på det engelske marked, hvor de ellers har haft monopol på de engelske fodboldrettigheder. Og det er klart, at det øger værdien af aftalen i netop England, siger Peter Nørrelund, Viasats sportschef, og tilføjer:

- I nogle lande sælger man også mere Feta end i andre lande, og så stiger prisen. Så jeg tvivler på, at aftalen bliver tilsvarende dyrere i Danmark, bare fordi den steg så meget på det engelske marked.

Se også: Arsenal-fan overgiver sig: Christian Eriksen er fantastisk

En ting man i hvert fald tør love med den kommende tv-aftale fra sommeren 2016 hos begge stationer. Det er slut med at sende de samme kampe over for hinanden med kommentator-par fra hver tv-kanal på samme stadion og tv-studie der bager op til præcis samme kamp.

Det var nogle komplekse regler om non-eksklusive rettigheder, der sidste gang gav SBS muligheden for at købe sig tilbage ind i Premier League, efter Viasat ellers havde snuppet rettighederne i 2013.

Kommer ikke til at ske igen
- Der findes ikke andre steder på kloden, hvor man ser det, som foregår i Danmark med at man viser de samme Premier League-kampe over for hinanden. Det var en meget speciel proces sidste gang, og det er helt anderledes denne gang, forklarer Peter Nørrelund.

Samme svar kommer fra konkurrenterne.

- Det kommer ikke til at ske igen. Det var den ene gang, den model blev valgt, siger SBS Discoverys sportschef, Jes Holm Andersen.

Ingen af de to sportschefer ønsker dog at spekulere i, om rettighederne kan deles mellem de to tv-koncerner, som fra næste sæson skal deles om Superliga-rettighederne for første gang.

Se også: Liverpool-manager lovpriser mulige Gerrard-arvetagere

SBS Discovery opkøbte Canal 8 & 9 fra Cmore, og har altså rettigheder til både landsholdet og Superligaen fra sommer.

De nuværende medarbejdere på Canal 8 & 9 kender endnu ikke til deres fremtid i den nye organisation, og man kunne let spekulere i, hvis Premier League-rettighederne forsvinder, at det vil få store konsekvenser for en række medarbejdere. Men det er ikke et scenarie, man har brugt tid på, fortæller Jes Holm Andersen.

- Vi har faktisk slet ikke lavet det regnstykke, og så giver det heller ikke mening at diskutere det uadtil i pressen, forklarer SBS-chefen. 

46 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere