Det forbudte skifte: Legende klar til krig mod gamle venner

Petr Cech pakker kærligheden til Chelsea væk for en stund, når Arsenal-målmanden søndag står over for sine tidligere holdkammerater i den traditionsrige Community Shield

Den nye Arsenal-keeper Petr Cech skal i dag op mod sine tidligere holdkammerater fra Chelsea, når der spilles Community Shield. (Foto: PA Photos)
Den nye Arsenal-keeper Petr Cech skal i dag op mod sine tidligere holdkammerater fra Chelsea, når der spilles Community Shield. (Foto: PA Photos)

Der var ikke tale om et pr-stunt. Ingen havde bedt ham om det. Det kom lige fra hjertet, og ordene blev sendt ud i åbent forum. Et farvel og et vink med de handsker, han dag efter dag havde brugt til hårdt arbejde i klubbens tjeneste gennem de seneste 11 år.

- Jeg troede aldrig, at dette skulle ske, men det er tid for mig til at sige farvel til Chelsea. Klubben, jeg har levet for i hvert eneste minut siden ankomsten i juli 2004. Stedet hvor, jeg regnede med, at jeg en dag ville lægge mine handsker og støvler på hylden og afslutte min karriere. Men livet udarter sig ikke altid i den retning, du forventer.

Sådan lød indledningen på Petr Cechs afskedsbrev til Chelseas fans, der kunne læse den rørende hilsen i slutningen af juni, kort efter at den 33-årige tjekke var skiftet til rivalerne fra Arsenal. En opsigtsvækkende handel, der blev en realitet, selv om Chelsea-manager José Mourinho til at starte med havde forsøgt at blokere for overgangen.

Portugiseren havde svært ved at forene sig med tanken om at lægge guld i hænderne på konkurrenterne. Han så helst, at de måtte grave uden om Stamford Bridge for at finde værdi af denne karat.

Se også: Ny Arsenal-mand rasende efter trusler

Petr Cech kom til Chelsea i 2004 og nåede at spille mere end 400 kampe for den engelske klub. (Foto: Jens Dresling)
Petr Cech kom til Chelsea i 2004 og nåede at spille mere end 400 kampe for den engelske klub. (Foto: Jens Dresling)

Fik grønt lys
Cech ønskede imidlertid at forlade Chelsea, men ikke Premier League. Og så spillede det ingen rolle, at Paris Saint-Germain stod klar med en mere lukrativ løn end den, Arsene Wenger kunne præsentere i London.

Den degraderede målmand gik til Chelsea-ejer Roman Abramovitj og fik grønt lys fra øverste instans. 11 års tro tjeneste havde givet renter i banken hos den russiske rigmand, og så var vejen banet. Mourinho måtte åbne døren.

- Jeg burde ikke tale om det her. Det er forklaret, og vi ved, hvorfor klubben gav sig. Det er ingen hemmelighed, at jeg i begyndelsen var komplet uenig. Vi ved også, at jeg senere forstod bevæggrundene og ændrede holdning. Så der er ikke mere at sige om det, siger José Mourinho ifølge Daily Mail forud Community Shield-opgøret mellem Chelsea og Arsenal.

I læ for de diplomatiske vendinger er det dog ikke utænkeligt, at den karismatiske manager bander indvendigt. Bag fjendens linjer er der i al fald forundring at spore over den pludselige kovending.

- Jeg er overrasket over Mourinho, for han plejer ikke at gøre sådan noget. Han er et konkurrencemenneske og vil normalt ikke kunne lide at sælge spillere til sine rivaler. Men det er en stor tjeneste for os, og nu skal vi drage fordel af det, siger Arsenal-spilleren Mathieu Flamini til London Evening Standard.

Han og holdkammeraterne leder fortsat efter den succesformel, der skal bringe det engelske mesterskab tilbage til klubben, som senest vandt Premier League-trofæet i 2004.

Den første ingrediens til den opskrift kan meget vel findes, når Petr Cechs forhenværende arbejdsgiver er modstanderen i dag. En sejr her vil give moralen et rygstød, fortalte Arsenal-manager Arsene Wenger på pressemødet forud for dysten.

- Det er en kamp, der er vigtig, men det er stadig forberedelse. Vi vil gerne vinde, og overordnet set tror jeg, at vi kan få en lille smule mere selvtillid, hvis vi gør det godt her, sagde Wenger.

Se også: Chelsea-keeper klar for rivalerne

Sejren i Champions League i 2012 var et af de helt store øjeblikke for Petr Cech i Chelsea. (Foto: AP)
Sejren i Champions League i 2012 var et af de helt store øjeblikke for Petr Cech i Chelsea. (Foto: AP)

Venskab tilsidesat
Tro på egne evner mangler franskmandens nye målmand ikke. I sin tid hos Chelsea vandt Petr Cech det engelske mesterskab fire gange, mens det også blev til sejre på den europæiske scene med Champions League-triumfen i 2012 som den største skalp.

Nu står han så over for gamle venner, og det kan både blive en fordel og en ulempe, hvis man spørger keeperens nu forhenværende holdkammerat Branislav Ivanovic.

- Petr kender os rigtig godt, og for ham vil det mentalt blive meget vanskeligt at spille imod klubben, han elsker. Det bliver en interessant kamp for ham og samtidig spændende at se, hvordan han forbereder sig på at møde os, siger Ivanovic til Daily Mail.

- Vi så hvor meget, Didier Drogba og Frank Lampard gav til deres nye hold, og det vil være det samme med Petr. Så vi skal være klar, og vi ved, at det er nødvendigt at være stærke. På trods af Petrs kærlighed til klubben, vil han åbenlyst ikke gøre os nogen tjenester, siger Chelsea-forsvareren.

Det synspunkt stemmer meget godt overens med hovedpersonens egne tanker om det kommende gensyn. Således forklarede Cech kort efter sit skifte til Arsenal, at han er klar til gøre det onde ved sine tidligere holdkammerater.

- Den eneste, jeg tænker på, er, hvordan jeg kan vinde denne kamp for Arsenal. Sådan er realiteterne. Det er klart, at jeg har et tæt forhold til Chelsea som følge af de 11 år, jeg brugte i klubben. Men i de 90 eller 120 minutter - alt afhængig af kampens varighed - er ingen venner, lyder den kontante melding fra tjekken.

Mesteren mod lærlingen

Når Chelsea i dag møder Arsenal, bliver det samtidig et møde mellem to af verdens allerbedste målmænd. Men hvem er egentlig bedst af Petr Cech og Thibaut Courtois?

Ekstra Bladet har bedt TV3 Sports fodboldekspert og Premier League-kommentator Niels Christian Frederiksen sætte den 23-årige belgier over for sin 10 år ældre læremester fra Chelsea-tiden i fire kategorier.

SHOT-STOPPING:

Petr Cech

- Han har mistet noget af sin reaktionstyrke. Det har han siden han fik den hovedskade. Han er ikke helt oppe på enm 6’er. Var ovrrasket over han meget skarpt når han kom ind i sidste sæson, siger Niels Christian Frederiksen.

- Selv om han var inaktiv i store perioder i sidste sæson, så overraskede det mig, at han gjorde det så godt. Og han har jo et kæmpe vingefang, så han redder da meget. Da han var helt ung, var han fantastisk på dette område. Hvis vi bare kigger til EM i 2004 og frem til hovedskaden var han helt oppe på øverste nivaeu.

Thibaut Courtois

- Det er noget af det, han gør rigtig godt. Belgieren har et fuldstændigt sindssygt vingefang. Det er helt vildt, når man ser ham. Og selvom en stor målmand altid vil være i problemer, når der kommer skud tæt på benene, er han alligevel rigtig hurtig til at få en hånd derned eller reagere med foden, siger Niels Christian Frederiksen.

TILSTEDEVÆRELSE I FELTET:
Petr Cech

- Han har sikre hænder og er meget rutineret. Han gør det rigtige og griber enten eller vælger at bokse, når han er i problemer. Tjekken går ud til de rigtige bolde og støtter sit forsvar. Han mangler jo lidt det der ’alfahan-gen’, hvor han bare blæser ud. Cech er en rolig målmand, men han kan godt mangle lidt nerve, når han kommer ud i feltet.

Thibaut Courtois

Hvis modstanderen sender et ballon-indlæg af sted, går han ud og napper den. Han kan derimod komme i problemer på de hårde indlæg ved forreste stolpe. Det så vi i sidste sæson under Champions League-kampen mod Paris Saint-Germain, hvor franskmændene scorer på to hovedstød. Turen ud i feltet er ikke Courtois’ spidskompetence.

KOMMUNIKATION:
Petr Cech

- Han dirigerer stille og rolig med sit forsvar. Der er aldrig tvivl, når han kommer ud, og der opstår ingen dumme situationer. Der er stille og roligt omkring Cech, og det, der bliver leveret, er helt i orden.

Thibaut Courtois

- Han er lidt dårligere end Cech på dette område. Der har været situationer, hvor der har været noget usikkerhed, når Courtois skal ud og hente en bold, der bliver smidt ned bag forsvaret.

-Det er dog ikke unormalt, da manden kun er 23 år. Så der er ingen grund til panderynker, men det er et område, han skal arbejde med.

TOPNIVEAU I DE STORE KAMPE
Petr Cech

- Han har et enormt højt bundniveau og laver meget få fejl. I sidste sæson viste han tilmed, at han kunne gå ind og præstere, selv om han ikke spiller ret meget.

- Mod Arsenal i oktober kommer Cech ind fra bænken i en stor kamp uden opvarmning, og alligevel leverer han nogle fine redninger. Han er en keeper, man kan stole på. Det blev bedst illustreret ved CL-finalen 2012, hvor han ene mand redder Chelsea mod Bayern.

Thibaut Courtois

- Da der var brug for ham imod PSG, hvor Chelsea ryger ud af Champions League, leverer han ikke nogen kampafgørende redninger. Han skal dog stadig have en super flot karakter, men det bliver ikke til seks stjerner. Hans bedste tid kommer jo også først, når han bliver 30 år. Det er skræmmende at tænke på.

5 kommentarer
Vis kommentarer