En total forvandling: Her er Premier Leagues nye kæledægge

Mark Hughes har i Stoke fået carte blanche til at forandre et fysisk betonet mandskab til et hold, der spiller lækker og kreativ fodbold, og nu begynder det at virke, forklarer ekspert

Xherdan Shaqiri og Marko Arnautovic har stor andel i, at Stoke fremstår som et hold med en forvandlet spillestil. (Foto: AP)
Xherdan Shaqiri og Marko Arnautovic har stor andel i, at Stoke fremstår som et hold med en forvandlet spillestil. (Foto: AP)

Man skal tilbage til februar 1937 for at finde Stoke Citys største sejr på topniveau.

Det var dengang, Stanley Matthews dominerede og lagde op til topscorer Freddie Steeles 33 sæsontræffere. 10-3 blev det over West Bromwich Albion.

Man skal nok ikke helt forvente samme cifre i dagens udekamp mod samme modstander, men generelt er klubbens selvforståelse nu alligevel ved at forandre sig.

Det er nemlig ikke længere nok at drille de store, der altid har hadet at skulle gæste Britannia Stadium og møde den ultimative, fysiske udfordring. Nu bliver der spillet bold - lækker bold, endda - i den ældgamle klub, som kun har en enkelt ligacup-titel på rekordlisten.

En forandring fra tons til tiki-taka, for nu at trække det lidt tabloidt op.

- Det er en meget interessant historie, for manager Tony Pulis (der i dag er hos WBA, red.) skabte jo den barske, fysiske stil i Stoke. Men så nåede klubben ligesom til et vadested, siger Peter Piil, fodboldkommentator på 6' eren.

- Skulle man fortsætte den stil, som man havde optimeret, og som tilhængerne egentlig var tilfredse med, eller skulle man forsøge at nå lidt længere? Klubledelsen valgte at prøve noget nyt, der blev lagt en strategi, og så gav man Mark Hughes carte blanche til at indføre en ny stil, siger Piil.

Se også: Ferie-effekten: Arsenals superstjerne hviler sig til succes

Stoke er langsomt ved at kravle op i Premier League-tabellen efter en fornem december. (Foto: AP)
Stoke er langsomt ved at kravle op i Premier League-tabellen efter en fornem december. (Foto: AP)

Et svendestykke
Den erfarne kommentator erkender, at han i første omgang hævede øjenbrynene over indkøb af spillertyper, man normalt ikke forbinder med de hårde halse fra Staffordshire. Boldglade aktører som Bojan Krkic og Xherdan Shaqiri, for eksempel.

- Men det har fungeret. Mark Hughes er nok brite, men han er vel også den britiske manager, der orienterer sig mest udadtil og spiller mest internationalt. Nu har han også den rutine, der gør, at han ikke ryster på hånden, siger Piil.

- Han bygger stadig på en vis fysisk dimension tilbage på banen, men Stoke har virkelig fået kombinationsspillet på den forreste tredjedel til at virke, roser han.

Senest gik det ud over Everton, der blev besejret 4-3, men for nylig er også begge Manchester-klubber blevet slået med 2-0.

- Især mod City spillede de godt, og den kamp betragter jeg som en slags svendestykke. Der var konsekvens i defensiven og kreativitet fremme, og så angreb de City på den helt rigtige måde op gennem midten og lagde tryk på et svagt centerforsvar. Det vidner også om taktisk overblik, siger Peter Piil.

Se også: Liverpool tæt på at lande serbisk stortalent

Marko Arnautovic (tv.) har for alvor forløst sit potentiale i Stoke, der i øjeblikket sprudler i Premier League. (Foto: AP)
Marko Arnautovic (tv.) har for alvor forløst sit potentiale i Stoke, der i øjeblikket sprudler i Premier League. (Foto: AP)

Zlatan Light
Ud over Bojan og Shaqiri nævner han det tidligere problembarn, klubnomaden Marko Arnautovic, som en offensiv åbenbaring.

- Han er jo en slags Zlatan Light uden samme niveau, men han har virkelig været inde i en spillemæssig udvikling. Når han føler sig godt tilpas med spillerne omkring sig, løfter han sit niveau. Han er en virkelig dygtig spiller, som også har den fysiske dimension, siger Piil.

I den anden ende af banen hæfter han sig ved, at 22-årige Jack Butland har grebet både bolden og chancen for at bide sig fast i buret.

- Han har gjort det sindssygt godt. Og så har han stadig robuste folk foran sig. Men du kan aflæse forandringen i spillestil på, at folk som Peter Crouch og Jonathan Walters ikke spiller så tit i denne sæson.

Alligevel er der et stykke vej til, at forandrings-fortællingen om Stoke snart udvikler sig til et nyt Leicester-eventyr.

- Mark Hughes ser ud til at have fundet sin foretrukne formation, men han har også en næsten skadefri trup, og det er enestående på dette tidspunkt af sæsonen. Holde har medvind lige nu og går ikke nødvendigvis ned lige foreløbig.

- Han har også en rimelig komplet og homogen trup med gode reserver. Holdet har udviklet sig enormt på ret kort tid, men der er stadig potentiale til yderligere udvikling.

- Jeg synes bare, at de mangler en rigtig giftig klasseangriber. Sådan en, der scorer 20 mål på en sæson, mener Peter Piil.

Var det årets kamp? Se alle syv scoringer fra Stokes seneste sejr over Everton:

17 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere