Er myten om Mourinho falsk?

Jose Mourinho er ny Manchester United-manager, men er han udelukkende den defensive og destruktive træner, som hans ry tilskriver ham?

Her kan du se høre Ekstra Bladets sportsjournalist Poul Ferdinand vurdere José Mourinhos ansættelse som træner for Manchester United

I en mere og mere kompleks (fodbold) verden søger vi tryghed i det simple og ligefremme.

Det kan være en glimrende måde at forstå vanskelige emner, men vi risikerer, at det udvisker nuancerne.

Tag blot den kollektive opfattelse af José Mourinhos spillestil. Den nye Manchester United-manager er berygtet for at være destruktiv og defensiv, og blandt andet derfor passer han ikke til klubben, mener kritikerne. Virkeligheden er dog mere kompleks end som så.

José Mourinho har tjent chokerende mange millioner i sin karriere som manager i verdens bedste fodboldklubber. Arkivfoto: AP Manchesteru Bankbogen bugner: Så mange millioner har Mourinho tjent

José Mourinho kan helt bestemt sætte sit hold op med det formål at ødelægge modstanderens spil og slå underholdningen ihjel, før det overhovedet har fået liv. Men det er ikke sådan, han altid spiller. Tværtimod er den tilgang reserveret til de store kampe i ligaen og Europa. Som The Guardian skriver:

- Hans treble-vindere fra 2009/ 10 med Inter huskes for deres busparkering på Camp Nou (i Champions League-semifinalen), men i den første kamp brugte de deres Serie A-spil - funklende offensiv fodbold - til at udspille Pep Guardiolas Barcelona.

- Også i Mourinhos sidste hele sæson i Chelsea, da de vandt mesterskabet, spillede holdet fremragende i perioder, og især i den første halvdel af sæson var offensiven blændende at følge. Lynhurtig og målfarlig.

José Mourinho har sin helt egen metode til at ydmyge sine spillere, afslører Jerzy Dudek (Foto: AP) Spansk fodbold Afslører Mourinhos ydmygende behandling

I sine 12 hele sæsoner som træner på topniveau har José Mourinho konsekvent haft ét af de mest scorende hold i ligaen. Både hos Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid og Chelsea igen. Over alle 12 sæsoner har hans hold som minimum været det tredjemest scorende og oftest anden-eller allermest scorende. Mourinhos Real Madrid lavede flere mål end FC Barcelona i to ud af tre år i Spanien.

Alt dette betyder ikke, at Mourinho er det modsatte af sit rygte. Det betyder bare, at virkeligheden har flere nuancer end den fastlåste opfattelse af ham. For Mourinho kan også spille beregnende, og det kommer han med garanti også til at gøre i Manchester.

Men det kunne Sir Alex Ferguson også, når omstændighederne bød det, og det gjorde de primært i de store kampe. Det samme gælder, lidt simpelt sagt, José Mourinho.

Manchester United offentliggjorde fredag, at portugiseren har underskrevet en treårig aftale med klubben. Læs mere om det herunder.

Premier League Så er Mourinho på plads i United

Premier League Iskolde rivaler: Nu skal Pep og Mourinho slås om Manchester

José Mourinho har tjent chokerende mange millioner i sin karriere som manager i verdens bedste fodboldklubber. Arkivfoto: AP Manchesteru Bankbogen bugner: Så mange millioner har Mourinho tjent

Karim Benzema har lagt et foto med United-trøje på Instagram (Foto: AP) Premier League Kan du se det: Stjerneangribers foto får rygterne til at eksplodere

José Mourinho har sin helt egen metode til at ydmyge sine spillere, afslører Jerzy Dudek (Foto: AP) Spansk fodbold Afslører Mourinhos ydmygende behandling

Kan du huske, da José Mourinho blev 'The Special One':

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

6 kommentarer
Vis kommentarer