Forarger med kaos-afrikaner kommentar: Nu suspenderer de ham

West Hams sportsdirektør er kommet i modvind efter nogle kontroversielle udtalelser om køb af afrikanske spillere

Cheikhou Kouyate er en af de afrikanere, der trods alt har fundet nåde for West Ham-chefens kritiske blik. Foto: AP
Cheikhou Kouyate er en af de afrikanere, der trods alt har fundet nåde for West Ham-chefens kritiske blik. Foto: AP

Januars transfervindue lukkede i nat for de fleste store europæiske klubbers vedkommende - og som sædvanligt blev der brugt godt med millioner i den velhavende engelske Premier League.

I London-klubben West Ham var man lidt mere afventende i dette vindue end de fleste konkurrenter, og handlede ikke voldsomt ind til den kommende vigtige forårssæson.

Og et af de steder man slet ikke overvejede at kigge efter spillere, var i Afrika.

Sådan forlyder det i hvert fald, når man hører klubbens ansvarlige for spillerhandler, Tony Henry, udtale sig om klubbens transferpolitik.

Den engelske avis Daily Mail fik tilsendt beviser fra organisationen mod racisme, 'Kick Out', at Henry har bedt klubbens scouts om ikke at kigge efter afrikanske spillere til klubben.

For ifølge Henry har de en skidt attitude og skaber kaos i truppen og klubben - især når de ikke er med omkring holdet.

Da avisen konfronterede West Ham-lederen, afviste han hurtigt, at det var klubbens politik, at man ikke ville have flere afrikanske spillere i truppen. Men da den engelske avis kunne dokumentere samtaler mellem Tony Henry og andre medarbejdere i klubben, hvor West Ham-lederen bad om ikke at få afrikanere, indrømmede Premier League-bossen det.

Han mener dog ikke, at der var noget galt med den tankegang - og at den strategi var støttet af resten af ledelsen.

- Ja, for vi har allerede tre afrikanere i truppen, og vi følte, at vi ikke skulle have flere. Hvorfor, spørger du? Ikke på grund af noget specielt. Det er ikke racistisk. Men nogle gange kan de have en dårlig attitude. Vi har haft problemer med tidligere spillere - Sakho og Diafra Sakho. Vores oplevelse er, at når de ikke er med omkring holdet, skaber de uro og kaos. Men jeg har ikke noget imod den afrikanske race som sådan, siger han og fortsætter:

- Altså, hør her. Der er mange afrikanske topspillere. Og dem er der ikke problemer med. Men nogle gange skaber de nogle problemer, når de ikke spiller. Ligesom det skete med Diafra her i klubben. Han er nu væk, og det er godt. Men det er ikke noget personligt.

Avisens journalist spurgte efterfølgende, om West Ham-bossen ikke føler, at det er diskriminerende mod afrikanske spillere?

- Nej, på hvilken måde?, svarede Tony Henry.

Men er det ikke nedværdigende for afrikanske spillere?

- Nej. Jeg ved ikke, hvad du prøver at få ud af det her. Alt jeg siger, er, at vi har en god person og spiller i Cheikhou Kouyate i truppen, Han er fremragende. God spiller, og en god fyr. Men sådan en som Sakho skabte store problemer. Når han ikke spillede, skabte han sig. Det er alt. Det er ikke ment som diskrimination.

- Jeg kan også sige, at vi får tilbudt mange russiske spillere. Men min erfaring er, at de har svært ved at tilpasse sig kulturen og livet i England. Det er ligesom italienere. Hvor mange af dem kommer her og tilpasser sig? Jeg synes ikke, at vi som klub diskriminerer. Hvis du har for mange af de samme typer, så sidder de altid sammen, og de kan skabe problematiske situationer. Men man kan også have problemer med engelske spillere. Altså - jeg ved ikke, hvor du vil hen med det her, siger West Ham-bossen.

Siden interviewet, som blev publiceret sent onsdag aften, er Tony Henry blevet suspenderet af West Ham, som vil undersøge sagen nærmere.

- Vi i West Ham er en inkluderende klub, og vi tolererer ikke diskrimination. Derfor tager vi disse anklager meget seriøst. Vi vil komme til bunds i denne sag og har ikke yderligere kommentarer, skriver klubben i en pressemeddelse.

Aleksandar Mitrovic flytter til London og Fulham, hvor han skal spille rsten af sæsonen på en lejeaftale. Foto: AP Premier League Newcastle-angriber udlejes til Fulham

Premier League City-flop udlejet i sidste øjeblik

Premier League Jubler over unik scoring: Se Eriksen score efter 11(!) sekunder