Iskolde rivaler: Nu skal Pep og Mourinho slås om Manchester

Engang omfavnede de hinanden efter en Barca-triumf, men siden kølnedes forholdet mellem de to toptrænere, der nu genopliver rivaliseringen i Manchester

’This town ain’t big enough for the both of us’, lyder en gammel western-replik med indbygget trusselsscenarie.

Så langt rækker rivaliseringen mellem José Mourinho og Pep Guardiola næppe, men når de to snart indtager hver sin storklub i Manchester, er der mange der vil spejde efter nye tegn på fodboldfjendskab mellem den kontroversielle portugiser og den aristokratiske spanier.

En hård rivalisering er der i forvejen mellem Real Madrid og Barcelona, og det har selvfølgelig været med til at gøde misforholdet mellem de to toptrænere, der stod i hver sin lejr i to sæsoner fra 2010-2012.

I den periode kølnedes forhold mellem de to gamle Barca-kolleger, der en halv snes år tidligere havde omfavnet hinanden efter Barcelonas UEFA-finalesejr mod PSG i 1997. Dengang var de på samme hold, Guadiola på banen og Mourinho træner Bobby Robsons assistent.

José Mourinho kan smile ved tanken om et stort transferbudget, men spørgsmålet er, hvem han kan lokke til (Foto: AP) Premier League Planen er lagt: Her er Mourinhos ønskeseddel

En april-aften i 2011 frøs forholdet til is. Efter en lang periode, hvor Mourinho metodiske havde kritiseret Barcelona for at påvirke dommerpræstationer, brød Guardiola selvbeherskelsens tavshed på pressemødet på Bernabeu før holdenes semifinale i Champions League.

I en lang monolog gav han de opsparede frustrationer luft, og de måbende journalister hørte ham sige:

- I dette rum er han puto jefe, the puto amo, den forbandede chef og forbandede mester. Vi spiller i morgen aften, men i presserummet har han vundet hele sæsonen, og det vil han gøre i al fremtid. Der er han bedre end mig, og jeg ønsker ikke et øjeblik at konkurrere med ham.

Kort efter blev Guardiola modtaget med klapsalver fra sine spillere i hotellets spisesal.

Den aften vandt Barca, men året før havde Mourinho løbet triumferende henover Camp Nou med en strittende finger i vejret efter Inters sensationelle sejr, og det foto havde Mourinho stående i legemestørrelse på kontoret, da han rykkede ind hos Real. Så var fjendebilledet ligesom skåret ud i pap til daglig motivation.

José Mourinho har tjent chokerende mange millioner i sin karriere som manager i verdens bedste fodboldklubber. Arkivfoto: AP Manchesteru Bankbogen bugner: Så mange millioner har Mourinho tjent

Nu hentes Mourinho så til Manchester med samme formål: Stop ham Pep!

Og de vil næppe mødes til en kop te for at lufte minder om tidligere konfrontationer, som dengang Mourinho stak en finger i øjet på Guardiolas hjælpetræner Tito Vilanova. Bagefter kaldte han ham for ’Pito’, er spansk ord for ’pik’.

En frustreret Mourinho stikker fingeren i Tito Vilanovas boldøje
En frustreret Mourinho stikker fingeren i Tito Vilanovas boldøje
 

Flere gætter på, at Mourinhos hadefulde optræden er båret af misundelse. For Barcelona-spidser besøgte ham i Lissabon i 2008 for at tale om jobbet som cheftræner, før de besluttede at forfremme assistenten Guardiola til posten.

Herefter skabte spanieren sit Dream Team, og Mourinho måtte længe nøjes med at kigge skulende til, mens han svinede alt og alle fra La Liga til.

- Jeg er ikke meget for at tale om ham. Men det står klart, at Mourinho bragte mere skidt end godt til spansk fodbold, har Barca-profilen Andrés Iniesta sagt til El País.

José Mourinho og Manchester United er enige om en kontrakt, men der mangler stadig en enkelt ting (Foto: AP) Engelsk fodbold Mourinho og United enige: Nu mangler kun én ting

De to år som modstandere endte 3-2, når der skulle tælles trofæer. Men Mourinho har ikke tøvet med at håne Guardiola.

- Josep Guardiola er en fantastisk træner, men jeg har vundet Champions League to gange, mens han har vundet en. Og den ville jeg skamme mig over at have vundet, sagde han, efter at Barcelona havde vundet en kontroversiel semifinale mod Chelsea.

Nu krydser de hinandens spor i Premier League og bliver naboer i Manchester. Og de første slag kan komme til at stå på transfermarkedet, før turneringen overhovedet går i gang.

Måske kan den enes succes sende den anden ud af Manchester med en iberisk version af ordene: ’This town ain’t big enough for the both of us’.

34 kommentarer
Vis kommentarer