Joachim Andersen: Derfor måtte jeg væk

- Hvis man er tilfreds med, hvor man er, så kommer man ikke længere, forklarer Joachim Andersen om sin succes og i alt 125 kampe i de bedste ligaer i Holland, Italien, Frankrig og England

Over en Zoom-forbindelse fra London fortæller Joachim Andersen om karriereafgørende værdier fra barndomshjemmet.
Følg Fodbold
Følg Premier League

Joachim Andersen blev ikke den profil for Olympique Lyon, som klubben formodentligt havde regnet med, han ville blive, da de hentede ham for 225 millioner kroner i italienske Sampdoria.

I de tre sidste spillerunder, inden transfervinduet i oktober smækkede i, var den danske midterforsvarer i samtlige spilleminutter forvist til bænken.

Det fik ham til at tage fat i Lyon for at eksekvere et kulisseskift.

- Jeg vil ikke nøjes med at være en marginalspiller, og det var også derfor, jeg gerne ville væk fra Lyon, fortæller Joachim Andersen over en Zoom-forbindelse fra lejligheden i London.

'Man skal også kunne joke med mit kræftforløb'

Artiklen fortsætter under billedet ...

Joachim Andersen i sin nye hjemby, London. Privatfoto
Joachim Andersen i sin nye hjemby, London. Privatfoto

Anfører på et splitsekund
Få timer inden midnat på transfervinduets sidste aften blev danskeren lejet ud til Premier League-klubben Fulham FC, og det har skullet vise sig at være et ganske hæderligt match.

I sin blot fjerde kamp for klubben blev Joachim Andersen udnævnt som anfører, og i størstedelen af Fulhams kampe siden da har anførerbindet prydet Joachims venstre overarm.

- Hvad har den her tillid fra din træner, Scott Parker, betydet for dig?

- Det har givet mig en masse selvtillid, og det har løftet mit spil, synes jeg. Jeg har spillet rigtig godt.

- Det har også været med til at give mig noget mere ansvar. Jeg føler, at mine holdkammerater har tiltro til mig, og jeg har også tiltro til dem. Det er supervigtigt på et hold, at man tror på, at ham, der spiller ved siden af dig, gør et godt job, lyder det fra Joachim Andersen.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Landstræner Kasper Hjulmand fortalte til Ekstra Bladets transferstudie den 1. februar, at han er glad for Joachim Andersens skifte.

Stiller sig aldrig tilfreds
Troen på egne evner er noget, som Joachim har haft med sig fra en tidlig alder. Og så er han vokset op med, at store sejre kræver store ofre og benhårdt arbejde.

- Jeg har en familie, hvor især min far har hjulpet mig meget omkring det fodboldmæssige. Det er ham, jeg snakker fodbold med, og han har lært mig, hvad det vil sige at stille krav til mig selv og ikke at være tilfreds med, hvor man er, fortæller Joachim.

Han ved ikke, om han havde siddet der, hvor han sidder i dag, hvis ikke det havde været for hans far, Jacob, der dels introducerede ham til fodbold og dels lærte ham om, hvordan man lever som professionel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Grevedrengene Joachim Andersen, Malte Johansen (tidl. BIF), Jonas Gemmer (AC Horsens) og Mikkel Frankoch (Raufoss) med U15-landsholdet i Tyskland.
Grevedrengene Joachim Andersen, Malte Johansen (tidl. BIF), Jonas Gemmer (AC Horsens) og Mikkel Frankoch (Raufoss) med U15-landsholdet i Tyskland.
 

Far så talentet i første kamp

Jacob Andersen, der ud over at være Joachims far er forretningsmand, så tidligt, at Joachim kunne noget med en bold.

- Hvornår vidste du, at Joachim havde et talent ud over det sædvanlige? 

- Det tror jeg allerede i hans første kamp. Joachim var fire-fem år, og i hans første kamp skulle de spille mod Ejby. De vandt 16-0, og Joachim scorede de ti af målene, smiler Jacob Andersen. 

- Og Joachims træner lod Joachim stå ude mere end halvdelen af tiden, fordi han syntes, det var synd for Ejby. Joachim bare gik ind og tog bolden og løb op og scorede. 

- Hvordan vil du beskrive din indvirkning på Joachim og hans karriere? 

- Jeg har altid kunne se, at han havde et talent. Og jeg tror, det er Mærsk Mc-Kinney Møller, der har sagt, at talent forpligter. 

- Jeg syntes, at det var ærgerligt, hvis han ikke holdt sig inde på sporet. Og det kan jo nogle gange være et hårdt spor at blive inde på, hvis det er, man gerne vil lykkes, for han gik jo med den der drøm i maven, uden at han på det tidspunkt vidste, hvad det ville sige at være professionel fodboldspiller. Men det var det, han ville. 

- Så jeg prøvede at guide ham, så godt jeg nu kunne. Det kan jo lyde sådan lide pacer-agtigt, men det tror jeg så omvendt, at han er glad for i dag, lyder det fra faderen.

Hvem har brug for fem Lamborghinier?
Jacob Andersen fremhæver ordsproget ‘den, der lever stille, lever godt’.

- Og der synes jeg måske, at der er sådan en tendens, ikke kun i fodboldverden, også i andre idrætsgrene, at der går for meget bling-bling i det. Altså se mig, se mig.

- Jeg bliver helt dårlig, når jeg nede i Lyon ser en af Joachims holdkammerater, der har fem Lamborghinier. Jeg ved godt, at han tjener mange penge, men han kan da nøjes med én Lamborghini. Og så skal han ikke lægge det op på Facebook 400 gange om dagen, lyder det fra faderen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Allerede tidligt i karrieren var der succes til Joachim Andersen. Privatfoto
Allerede tidligt i karrieren var der succes til Joachim Andersen. Privatfoto
 

Men at leve stille betyder langtfra, at man ikke skal stile højt. Det gør Joachim Andersen.

- Jeg drømmer om at blive så god, som jeg kan. Jeg tror super-meget på mig selv, og jeg drømmer om at spille i de største klubber, og jeg synes egentlig, at min karriereplan indtil nu er gået godt.

- Nu har der været et lille klubmæssigt stepdown til Fulham, men jeg tror, at det gavner mig, og jeg tror, at det at spille i Premier League kommer til at udvikle mig endnu mere, og så til sommer må vi jo se, hvad der skal ske, lyder det fra danskeren.

Den danske forsvarer har fået store ord med på vejen af manager Scott Parker. Det skyldes blandt andet disse statistikker.
Den danske forsvarer har fået store ord med på vejen af manager Scott Parker. Det skyldes blandt andet disse statistikker.

Premier League-dansker storroses af træner

De tjente mest: Kong Christian på tronen

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind