Landsholdsspillers frygtelige forår: Ikke god nok til Premier League

– Holdningen i Middlesbrough er, at Viktor Fischer endnu ikke er klar til Premier League, siger lokal iagttager. Fodboldeksperten Morten Bruun mener ikke, Fischer er dygtig nok til Premier League

Christian Eriksen var rejst til Ajax et par år forinden. Nu fulgte Viktor Fischer i samme fodspor.

Talentet var mindst af samme størrelse. Danmark havde en ny guldfugl, der på sigt måske kunne måle sig med de absolut største på den helt store fodboldscene.

Når klubber som Manchester United, Bayern München, Barcelona og Milan undervejs har været blandt bejlerne, fortæller det alt om, hvor stort potentialet i virkeligheden har været hos Viktor Fischer.

Mens Christian Eriksen er blevet en af de største profiler i Premier League, har Viktor Fischer stadig sit gennembrud til gode. Han har nærmest oplevet tilbagegang.

Helt ude af truppen
Den første sæson i Premier League har udviklet sig til lidt af et mareridt for 22-årige Viktor Fischer, der fik en del spilletid før nytår, men siden en skade kort før jul har han ikke fået ét minut i Premier League på denne side af årsskiftet.

Han har været spilleklar i flere måneder, men blot i to tilfælde i FA Cupen fået spilletid på Middlesbrough-mandskabet. Tilbage i slutningen af januar og igen i februar.

I mellemtiden skiftede Middlesbrough manager fra Aitor Karanka til Steve Agnew. Og det var heller ikke noget, der hjalp på Fischers mulighed for spilletid på den korte bane.

Han har således været helt ude af truppen, men de seneste to kampe har han været forfremmet til ’bænken’.

- Holdningen i Middlesbrough er, at Viktor Fischer endnu ikke er klar til Premier League fodbold. Forskellen på hollandsk fodbold og Premier League er meget stor. Intensiteten i kampene i England er ekstrem, og det skal han først vænne sig til.

- Klubben har stadig tro på ham, men det store spørgsmål lige nu er, om han bliver solgt til sommer, hvis der kommer et bud på ham. Det spørgsmål virker dog ikke til at være afklaret på nuværende tidspunkt, forklarer Philip Tallentire, der er journalist på den lokale avis Evening Gazette i Middlesbrough.

Første sommerkøb
Historien om Viktor Fischers skifte fra Ajax til det nordvestlige England var på ingen måder historien om en paniktransfer. Han blev oprykkernes første sommerkøb. Til en pris i omegnen af 35 mio. kr. fik parterne papir på hinanden 26. maj 2016 frem til 2019.

Viktor Fischer var dengang godt klar over de omvæltninger, der ventede ham.

- Jeg er helt på det rene med, at der venter mig store udfordringer med det her skifte. Det gælder både fysisk, men i lige så høj grad mentalt. Men er man ikke parat til de udfordringer, hører man ikke hjemme på det her niveau, sagde han til Ekstra Bladet og tilføjede:

- Jeg føler mig klar til udfordringen, hvor jeg også skal spille med rigtige mænd, lød meldingen.

Virkeligheden har været en helt anden for Viktor Fischer, der i løbet af den kommende måned skal beslutte sig for, om fremtiden er i Championship med Middlesbrough eller karrieren skal tilbage på sporet i nye omgivelser.

Middlesbrough spiller i aften mod de kommende mestre fra Chelsea. Et nederlag sender definitivt holdet tilbage til Championship.

Det har ikke været muligt at få en aktuel kommentar fra Viktor Fischer. Hans agent, Søren Lerby, er heller ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Viktor Fischer har ikke spillet Premier League siden december, hvor han blev skadet. Spørgsmålet er om han har en fremtid i klubben. Foto: AP
Viktor Fischer har ikke spillet Premier League siden december, hvor han blev skadet. Spørgsmålet er om han har en fremtid i klubben. Foto: AP
 

Han har ikke niveauet
Viktor Fischer har ingen fremtid i Premier League. I hvert fald ikke på den korte bane.

Enten skal han følge Middlesbrough ned i Championship eller – alternativt skifte til en klub på et lavere niveau i eksempelvis Holland, hvor han stadig har et navn fra sin tid i Ajax.

Det mener Morten Bruun, der er fodboldekspert på 6’eren. Han følger Premier League fra nærmeste hold og er meget forundret over, hvor sparsomt med spilletid det er blevet til for 22-årige Viktor Fischer i den første sæson i Middlesbrough.

- Oven på den sæson, vi har set, har ingen i England tiltro til, at Viktor Fischer her og nu har niveauet til Premier League, mener Morten Bruun og slår fast:

- Man må konstatere, at Viktor Fischer simpelthen er havnet på for høj en hylde. Personligt er jeg overrasket over, det ikke er blevet til mere spilletid end tilfældet har været, pointerer han.

Lønnen en udfordring
Morten Bruun mener ikke, Viktor Fischer skal væk for enhver pris. Han kan godt se perspektivet i at tage turen med Middlesbrough ned i Championship.

- Viktor kan muligvis lave en Winston Reid, der fulgte med West Ham ned i den næstbedste række og etablerede sig. Championship er en stor liga, og her vil Fischer kunne udvikle sig.

- Men man skal ikke udelukke, han bliver solgt, hvis der kommer et tilbud fra eksempelvis Holland, siger Morten Bruun og pointerer, at en væsentlig faktor, når det handler om Viktor Fischers fodboldfremtid, er økonomien.

- Det er klart, at et klubskifte til Holland betyder lønnedgang. Det skal Fischer gøre op med sig selv, om han har lyst til. Omvendt handler det for ham også om at spille fodbold, pointerer fodboldeksperten.

Fischer menes i dag at tjene i omegnen af 13 mio. kr., og netop lønniveauet kan blive udfordringen i forhold til et klubskifte.

Viktor Fischers sæson

Alder: 22 år.

Klub: Middlesbrough.

Kontrakt: Aftalen med Middlesbrough udløber 30. juni 2019.

Spilletid i sæsonen:

Premier League: 12 kampe - 407 minutter. (kun én kamp har han spillet 90 minutter – mod Southampton 11. december 2016)

Pokalkampe: Tre kampe - 210 minutter.

Landskampe: Fire kampe - 313 minutter.

* Han har ikke fået spilletid i Premier League siden 17. december 2016.

* Han har ikke været på banen for Middlesbrough siden 18. februar 2017 i FA Cupen.

* Han har siddet på bænken de seneste to kampe - før dem var han i en periode helt ude af truppen.

Mål:

Middlesbrough: INGEN.

Landsholdet: ét (mod Liechtenstein 31. august 2016)

Viktor Fischer fik hovedrolle i Middlesbrough-sejr

                                           - - - - - -

Landstræneren: Nu skal han spille noget bold

Viktor Fischer var en af de tre spillere, som landstræner Åge Hareide fremhævede i et interview med Ekstra Bladet i januar sidste år, én måned før han tiltrådte. Viktor Fischer var sammen med Andreas Christensen og Christian Eriksen dem, som nordmanden tillod sig at have ekstra store forventninger til i jobbet som dansk landstræner.

Det startede sådan set også meget godt. Viktor Fischer markerede sig som en stor profil på træningsturen til Japan i juni. Det bragte ham ind i landsholdsvarmen i efteråret.

Men uden spilletid bevarer man ikke sin landsholdsplads, så Fischer gled ud af truppen til kampen mod Rumænien, fordi han kun fik begrænset spilletid i Middlesbrough. Og lige nu er han milevidt fra en plads i truppen til kampene mod Tyskland og Kasakhstan i juni.

- Jeg holder kontakten med Viktor og talte med ham for ganske nylig. Jeg ved, han arbejder hårdt på træningsbanen.

– Men det har været en vanskelig periode for ham, fordi klubben skiftede manager, og så kan det være ekstra svært at være en ung spiller på et hold, der ikke vinder kampene, siger landstræner Åge Hareide til Ekstra Bladet.

Indiskutabelt talent

Landstræneren vil ikke forholde sig til, om han mener det er klogest for Viktor Fischer at skifte klub eller tage kampen op i Championship i næste sæson.

– Jeg håber, Viktor snarest kommer til at spille regelmæssigt, så han igen vil være aktuel for landsholdet. Om det skal være i Middlesbrough eller et andet sted, kan jeg ikke sige.

– Det er meget vigtigt for ham i en alder af 22 år, han snarest kommer til at spille regelmæssigt. Viktor Fischers talent er indiskutabelt, men det kræver han spiller ofte for at fortsætte sin fodboldmæssige udvikling, påpeger Åge Hareide.

Mølby: Tør øjnene, Mourinho