Leicester-stjerne er PL's bedste: Her er hans fantastiske historie

Riyad Mahrez blev valgt som denne sæsons bedste spiller i Premier League søndag aften. Den afrikanske kreatør har dog måtte kæmpe sig frem til sin stjerne-status i en af verdens bedste ligaer

Hånden på hjertet - vidste du, hvem Riyad Mahrez var for blot to år siden?

De fleste af jer vil med stor sikkerhed svare nej. I dag kan nærmest alle fodbold-elskere genkende den splejse tekniker, der har tryllebundet Premier League-fans denne sæson for sensations-holdet Leicester.

17 mål og 11 assist har han produceret for sit hold hidtil i sæsonen, og søndag aften fik han et tydeligt bevis på sin betydning og høje niveau, da hans kollegaer valgte ham som denne sæsons bedste spiller i Premier League.

- Jeg dedikerer denne pris til mine holdkammerater. Og det gør jeg med stor seriøsitet, for uden dem, uden manageren og holdet bag, ville jeg ikke kunne vinde. Det handler om vores team spirit, og derfor hylder jeg det her på scenen, sagde en ydmyg Mahrez.

Den algeriske landsholdsspiller må da også knibe sig selv i armen fra tid til anden for at fatte, hvor vanvittig hans karriere har udviklet sig de seneste år.

Premier League Sæsonens assist? Magiske Mahrez med genialt oplæg

For blot to sæsoner siden tørnede den 25-årige tekniker ud for Le Havre i den næstbedste franske række, før Leicester tog chancen og købte ham for små fem millioner kroner.

Resten er historie, men det stod bestemt ikke skrevet i stjernerne, at Mahrez ville blive en af de mest eftertragtede offensiv-spillere i Europa.

Teknikeren blev født i Paris-forstaden Sarcelles af algeriske og marokkanske forældre og voksede op i en ghetto, hvor mulighederne ikke var store. Men det var altid én ting, som lille Mahrez altid kunne tage sig til: Spille fodbold. Og det gjorde han så. Dag ud og dag ind.

Tit skippede han aftensmaden og forsatte med at trille med kuglen på asfalten uden for hjemmet til sent ud på natten.

- Jeg var en street-fodboldspiller, og man kunne altid se mig med en bold i nærheden. Hver dag øvede jeg driblinger og tricks. Jeg spillede langt ud på natten og tidligt om morgenen. Jeg var en tynd, lille dreng, da jeg tit missede aftensmaden, sagde han i et interview tidligere i år.

Mahrez i hopla. (Foto: AP)
Mahrez i hopla. (Foto: AP)

Det var tydeligt, at Mahrez havde et talent, men spillerens midlets talt splejse krop afholdt mange klubber fra at tage chancen med ham. Og da han fyldte 15 år, blev han ramt af en tragedie, hvor fodbolden for en stund kom i anden række.

Faren, Ahmed, der havde været en stor inspirationskilde for unge Riyad, døde på grund af komplikationer med hjertet.

- Det var meget hårdt at miste en forældre - især min far, der altid støttede mig. Det var vores fælles drøm, at jeg skulle blive en fodboldspiller. Jeg dedikerer al min succes til ham, siger Mahrez.

Der skulle derfor gå en del år, før den driblestærke og spinkle spiller blev scoutet og hentet ind på et akademi. Indtil 18-års alderen spillede han stadig i barndomsklubben i Sarcelles i den ottendebedste række i Frankrig.

I 2009 skiftede han dog videre til klubben Quimper, hvor han tørnede ud i en enkelt sæson. Her blev det til 20 kampe og to scoringer.

Det var nok til, at Ligue 2-klubben Le Havre blev overbevist om hans kvaliteter, og Mahrez takkede ja til et skifte, da han var imponeret over klubbens talentudvikling.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Leicester-stjernen tørnede i første omgang ud for klubbens andethold, og fra 2011 blev han indlemmet i førsteholds-truppen, hvor det blev til 24 mål i 83 kampe i den næstbedste række.

Tre år senere kom det store skifte til England, da Leicester så et lys i 22-årige Mahrez og underskrev en tre et halvt-årig aftale med han. Spillerens familie og venner var dog skeptiske over for skiftet, da de mente, at engelsk fodbold var alt for fysisk betonet for den spinkle spiller. De havde hellere set, at teknikeren var skiftet til spansk fodbold.

Men Mahrez lukkede munden på alle skeptikerne fra dag et, og i denne sæson har han tryllebundet fodboldfans rundt omkring i hele verden med sin teknik og finesser, som han lærte i den lille forstad i Frankrig.

- Jeg er selvfølgelig ikke helt den samme spiller som før, for ellers ville jeg aldrig aflevere bolden til mine holdkammeater. Men det har altid været min stil - at spille som en streetspiller, siger Mahrez, der også indrømmer, at det ikke er nemt at tage en kamp af gangen i guld-duellen med Tottenham.

- Det bliver sværere og sværere. Nogle gange tager jeg mig selv i at drømme om at vinde titlen, men så slår jeg det ud igen. Jeg kan tænke på det, når vi vinder mesterskabet. Intet er afgjort endnu, siger han.

Leicester sikrede sig deres største sejr i denne sæson, da Kasper Schmeichel og co. tæskede Swansea med 4-0. Dermed fører sensationsholdet ligaen med otte point ned til Tottenham, der møder West Bromwich mandag aften.

TV: Se alle fire mål her, hvor Mahrez åbnede ballet med sin scoring til 1-0:

16 kommentarer
Vis kommentarer