Liverpool-succes bygger på smart tysk trick: - Det er en vigtig pointe

I denne uges udgave af Tipsbladet er der et stort fokus på Liverpools tyske byggeprojekt med Jürgen Klopp i spidsen. Det handler blandt andet om en ændret transferstrategi og godt trænerarbejde

Jürgen Klopp har haft stor succes med Liverpool i denne sæson, hvor klubben blandt andet har kvalificeret sig til semifinalerne i Champions League. Foto: Ritzau Scanpix/Lindsey Parnaby
Jürgen Klopp har haft stor succes med Liverpool i denne sæson, hvor klubben blandt andet har kvalificeret sig til semifinalerne i Champions League. Foto: Ritzau Scanpix/Lindsey Parnaby

Liverpool har i denne sæson igen markeret sig på den øverste europæiske scene, og når klubben i næste uge møder Roma i Champions League-semifinalerne, er det et foreløbigt højdepunkt i tiden med Jürgen Klopp som manager.

Klopp kom til klubben i oktober 2015, hvor truppen var sammensat af mange forskellige spillertyper og desuden var præget af disharmoni og lav selvtillid, men i løbet af de seneste par sæsoner har den tyske manager formået at forme et slagkraftigt hold, der nu er i Champions League-semifinalerne for første gang siden 2010.

Liverpool slog selveste Manchester City ud af Champions League. Foto: Ritzau Scanpix/Rui Vieira
Liverpool slog selveste Manchester City ud af Champions League. Foto: Ritzau Scanpix/Rui Vieira
 

En af årsagerne til succesen skal findes i sammensætningen af truppen, hvor Jürgen Klopp og Liverpool har satset på spillere med fortid i tysktalende lande.

I kvartfinalerne mod Manchester City havde Liverpool fem spillere på banen med fortid i tysk, østrigsk eller schweizisk fodbold, mens den tyske landsholdsspiller Emre Can og den tidligere Schalke-spiller Jöel Matip sad ude med skader.

I løbet af sin tredje sæson i klubben har Jürgen Klopp altså formet en trup, der udover en række britiske spillere har en stor gruppe spillere med fortid i tysktalende lande med tysk fodboldfilosofi. Det har givet succes, og efter flere års fravær fra den absolutte europæiske top, står Liverpool nu på tærsklen til to store semifinaler med Roma.

- Det er en vigtig pointe, og man ser det ofte hos forskellige managers. Det er ikke alle, der lykkes lige godt med det, men vi har set, at Jürgen Klopp griber ned i et marked, som han kender rigtig godt, siger Keld Bordinggaard, som mener, at flere elementer har klappet for Klopp.

Emre Can, Joel Matip og Loris Karius er tre af de spillere, der har en fortid i tysk fodbold. Foto: AP
Emre Can, Joel Matip og Loris Karius er tre af de spillere, der har en fortid i tysk fodbold. Foto: AP
 

Udover at have erfaring fra Bundesligaen fra sin tid som medlem af trænerstaben i Mainz, besidder Keld Bordinggaard den højeste internationale træneruddannelse, og i efteråret fuldførte UEFA’s fodbold-lederuddannelse, Executive Master for International Players. Han har fulgt Liverpool under Klopp med en vis interesse, for det er ikke nødvendigvis let at integrere en stor gruppe spillere fra en anden fodboldkultur.

- Den første forudsætning for at kunne gøre det, er at det er ham, der har det sidste ord. Det er ikke mange år siden, at Liverpool forsøgte sig med en anden strategi, da de med Damien Comolli i spidsen skulle rekruttere spillere. Dengang valgte man nogle spillere, der havde nogle pæne tal, når man kiggede på statistikkerne, men som måske ikke lige passede ind karaktermæssigt eller i den form for fodbold, der skulle spilles.

- Klopp har åbenlyst fået frie hænder, og dem bruger han til at dykke ned i et marked, som han kender – nemlig det tyske og det østrigske. Det er en del af hemmeligheden, siger Keld Bordinggaard, der ser store kvaliteter i Jürgen Klopps mandskabsbehandling.

Keld Bordinggaard roser især Klopps mandskabsbehandling. Foto: All Over Press
Keld Bordinggaard roser især Klopps mandskabsbehandling. Foto: All Over Press
 

- Der findes mange gode team-managers, men han er også bare en rigtig god player-manager. Man kan se, hvordan han virkelig tager hånd om den enkelte spiller. Der findes mange gode trænere, der laver gode resultater med deres hold, men der er få, der også får spillerne til at vokse. Mange managers bruger bare spillernes færdigheder til at lave resultater den vej, men Klopp er også i stand til at forløse noget mere af den enkelte spillers potentiale, siger Bordinggaard.

Læs mere om Liverpools tyske byggeprojekt i Tipsbladet fredag, hvor der også er fokus på Liverpools tyske trænerstab og arbejdet med at skabe en dynamisk spillestil efter tysk forbillede i den engelske traditionsklub.

Du får Tipsbladet ved at købe Ekstra Bladet.

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredag.

Læs mere og bestil her

Lukaku sikrede United sejren med sin scoring til 2-0 på oplæg fra Pogba. Foto: AP Premier League United rejser sig oven på fiasko og slår Bournemouth

Premier League Kollegerne i stor hyldest: Eriksen får kæmpe-hæder
Manchester City-mandskabet virker mentalt trætte og ser tyngede ud. Rivalerne lugter blod, når de ser et svækket City-hold. Foto: Anthony Devlin/Ritzau Scanpix Sport Facaden krakelerer: Rivalerne lugter blod