Målet til 1 mia.: Da Grønkjær reddede Chelsea

Et dansker-mål var stærkt medvirkende til, at Roman Abramovich købte Chelsea i 2003. Gense højdepunkterne fra den historiske kamp mod Liverpool her

Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Engelsk fodbold
Følg Premier League

Lørdag d. 11. maj 2003 var ikke en hvilken som helst dag på Stamford Bridge.

Solen bragede ned over stadion, der var fyldt til sidste plads, og alle var klar over, hvad der var på spil.

Det var sidste runde i Premier League, og der skulle point på kontoen mod Liverpool FC, hvis Claudio Ranieris tropper ville i Champions League via fjerdepladsen. Derfor var kampen hurtigt blevet døbt 20 millioner punds-kampen.

Hjemmeholdet havde Jesper Grønkjær med fra start. I øvrigt sammen med stjerner som Marcel Desailly, Frank Lampard og Emmanuel Petit. Danskeren havde været i klubben siden 2000 og var nogle dage blandt Premier Leagues bedste. Andre dage langt fra.

Der var en forventningens glæde på det gamle stadion - kombineret med nervøsitet, for det var netop Liverpool, man sloges med om fjerdepladsen, og gæsterne fik den drømmestart, de havde håbet på.

Den finske klippe Sami Hyypiä headede sit hold foran efter 11 minutter. Det stoppede kortvarigt den gode stemning på Stamford Bridge. Kortvarigt.

Riise kom for sent
Tre minutter senere leverede Desailly et helt igennem fantastisk mål, da han i hård kamp med Salif Diao udlignede til 1-1 på Grønkjærs indlæg. Og så var tribunerne ved at brase sammen.

Norsk skandaledommer i flyverskjul

De gyngede endnu mere alvorligt efter 27 minutter af den dramatiske kamp.

Bolden kom fladt ude fra Mario Melchiot ved hjørneflaget. Hollænderen havde kortvarigt overvejet et indlæg, men valgte den korte, hurtige løsning.

Jesper Grønkjær var nærmeste medspiller. Han betænkte sig ikke. Han trak hurtigt ind mod midten, så John Arne Riise ikke kunne nå frem. Nordmanden havde overvejelser om at flå sin modstander ned, men det var lige på kanten af feltet, og han lod ham passere.

Det ærgrede han sig over efterfølgende. For Grønkjær leverede herefter en afslutning, der i dag stadig huskes af alle dedikerede Chelsea-fans. Djimi Traoré kom styrtende ud, men Grønkjær afsluttede hårdt og fladt rundt om Mali-stjernen, så Jerzy Dudek ikke kunne nå at reagere inde i målet.

Afrikas rigeste prøver igen: Vil købe Arsenal

Jubelen var selvsagt stor, og den blev ikke mindre, da kampen en lille times tid senere blev fløjtet af - uden at der var faldet yderligere scoringer.

Chelsea-spillerne vidste bedre end tilhængerne, at pointet og CL-kvalifikationen var vigtig, fordi klubbens administrerende direktør inden kampen havde advaret dem mod nederlag. En langt fra prangende økonomi betød, at manglede CL-kval ville betyde nedgang i lønningerne.

Abramovich' millioner
- Det var en kæmpe kamp for Chelsea. Vi vidste alle, hvad vi spillede for. Jeg husker historierne om vores økonomiske situation, har Jesper Grønkjær fortalt til avisen The Independent.

Derfor var jubelen så enorm.

Men de havde alligevel ikke forudset, hvad der skete bare få uger senere. For en enkelt begivenhed betød, at Grønkjærs mål gik fra at være 20 millioner pund værd i 2003 til i omegnen af én milliard pund i 2015. Så meget menes Roman Abramovich at have spyttet i klubben.

En sommerdag i 2003 gik den stenrige russer ind af døren og smækkede 140 millioner pund på bordet. Bum, Chelsea FC var hans, og han lagde i løbet af meget kort tid yderligere 100 millioner pund på bordet, så truppen blev forvandlet med mange nye spillere.

Det var kampen mod Liverpool, målet fra Grønkjær og Champions League-deltagelsen, der havde givet ham ideen til at købe Chelsea.

Alt blev forandret på Fulham Road.

- Jeg husker den anden dag af pre-season, Abramovich dukkede op på træningsanlægget og talte til os på russisk med en tolk, der oversatte. Der var rygter om alt - ny træner, nye spillere, nyt træningsanlæg, nyt stadion. Han ville have os alle til at tage den med ro. Men det var stressende for os alle, og spillerne var usikre. De fleste bekymrede sig om deres egne situationer. Ville de blive eller skulle afsted, fortalte Grønkjær.

- Vi tog på pre-season tour og nye spillere dukkede op hele tiden, hvilket var lidt komisk. Den ene dag kom Wayne Bridge, og en anden smuttede. Den næste dag kom Damien Duff, så Geremi, Joe Cole, Verón. Han købte et helt hold på få uger.

Skiftede til Birmingham
I dag er Chelsea en gigant i engelsk og international fodbold. Siden kvalifikationen i forsommeren 2003 har klubben ikke misset et eneste gruppespil i Champions League og har tre gange været i finalen med sejren i 2012 som højdepunktet.

TV: Gerrard fik rørende revanche mod Chelsea

Jesper Grønkjær var stærkt medvirkende til, at hele cirkusset for alvor tog fart i Chelsea. Han blev dog kun en enkelt sæson mere og skiftede derefter til upåagtede Birmingham City, nogenlunde samtidig med, at FC Portos succestræner José Mourinho kom til i stedet for Claudio Ranieri, der ikke havde skaffet trofæer til klubben trods de massive forstærkninger.

- Det var en svær sæson, manageren var under stort pres med det samme, og rygterne svirrede. Han gjorde det virkelig godt og formåede at tage presset fra os spillere. For Chelsea var det en fantastisk sæson. Vi sluttede som nummer to, scorede næsten 80 point og nåede semifinalen i Champions League. Det var fantastisk, men vi vandt intet, sagde Grønkjær.

Med Mourinhos ankomst skete der igen en revolution på Stamford Bridge, og Chelsea nappede herefter to mesterskaber - og seks pokaler i alt de næste tre sæsoner.

City benægter Guardiola-aftale

For Grønkjær selv fulgte en hektisk periode. Han gik igennem en personlig sorg, da han mistede sin mor samtidig med skiftet til Birmingham. Siden fulgte ophold i Atlético Madrid og VfB Stuttgart, inden han skiftede til FC København i 2006. Her vandt han fire mesterskaber og en pokaltitel, inden han stoppede karrieren i 2011.

Et lille kuriosum er, at Grønkjær mindre end en måned efter den historiske scoring mod Liverpool igen stod over for John Arne Riise, da Danmark og Norge mødtes i EM-kvalifikationen i Parken. Igen tog danskeren sig bedst ud, da han scorede kampens enlige mål efter fem minutter. Et halv år senere tog Danmark til EM i Portugal, mens Norge blev hjemme.

Terry og Gerrard på tavlen i storkamp

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+