Krisen i United: Gaal eller genial?

Manchester Uniteds hollandske manager Louis van Gaals karriere er fuld af konflikter, og nu virker det, som om han har erklæret krig på Old Trafford

Louis van Gaal har alle dage været en kontroversiel herre. Det har de også opdaget på Old Trafford i Manchester nu (Foto: AP)
Louis van Gaal har alle dage været en kontroversiel herre. Det har de også opdaget på Old Trafford i Manchester nu (Foto: AP)

Grænsen mellem gal og genial er hårfin. Og i hele sin karriere har Louis van Gaal bevæget sig i grænselandet.

Den 64-årige hollænder får aldrig job som diplomat, og med ham ved man, at der som regel kun er to udfald. Enten ender det med en fest – eller også med tragedie.

I sin første periode i Ajax skabte han fantastiske resultater og hentede Champions League-trofæet til Amsterdam i 1995.

Også hans første ophold i FC Barcelona var en succes med et par mesterskaber, og det var en trænerpræstation af de store, da han førte AZ til guld i 2009 og Holland til VM-bronze i 2014.

Og så til tragedierne. Han formåede ikke at føre et stærkt hollandsk hold til VM i 2002, der var et frygteligt halvt år i Barcelona i sæsonen 2002/03, et kort ophold i Ajax som teknisk direktør i 2004, og så afslutningen på en ellers fin tid i Bayern München.

Det ophold endte med hårde ord og en fyreseddel i foråret 2011.

Se også: Helt 'van Gaal': Derfor skred eks-stjernerne fra United

Nu er den så gaal igen.

Denne gang i Manchester United hvor spillerne mener, at deres manager er mere gal end genial, og resultaterne har heller ikke været med hollænderen.

Jo, han fik De Røde Djævle tilbage i Champions League, hvilket var hans mål for sin første sæson på Old Trafford. Men hvor meget har han egentlig rykket Englands mest vindende klub?

David Moyes fik det utaknemmelige job at overtage efter Sir Alex Ferguson.

Moyes fik ikke en gang sæson i klubben, inden han blev fyret. Resultaterne var skuffende under skotten, men faktisk har van Gaal kun gjort det marginalt bedre end sin forgænger.

Moyes hentede 27 sejre i sine 51 kampe. Van Gaal står i aften på Old Trafford i spidsen for United for 51. gang – og står noteret for 27 sejre.

Se også: Lang næse til Real Madrid: De Gea forlænger i United

Til gengæld har han brugt næsten to milliarder kr. mere på nye spillere end Moyes.

Manchester Uniteds nettoforbrug under Louis van Gaal har været over halvanden halvanden mia. kr., og alligevel er hollænderen stadig et stykke fra at have et hold, der kan kæmpe med om mesterskabet.

Top 3 er målet for denne sæson, men kan man det med et hold, der er i konflikt med manageren?

For selv om van Gaal taler om demokrati, viser historien, at han er meget autoritær.

Da han i sine unge trænerår var assistent for Leo Beenhakker i Ajax, blev han rasende, hvis en spiller kom et par minutter for sent. Beenhakker trak på skuldrene.

Både Cristiano Ronaldo og Lionel Messi vil kunne opleves på Ekstra Bladet denne weekend (Foto: AP) Spansk fodbold - 11. sep. 2015 - kl. 15:42 Se spansk og italiensk fodbold på Ekstra Bladet

Van Gaals karriere er fuld af konflikter, og hans mangeårige krig med landsmanden Johan Cruyff er nærmest legendarisk. Cruyff er gået så langt som til at beskrive van Gaals tilgang som militaristisk.

De egenskaber kan blive nødvendige, for det virker, som om han har erklæret krig på Old Trafford.

Der er ingen tvivl om, at den krævende og nådesløse fodboldlærer Louis van Gaal mener, at han gør det rigtige. Som han altid gør.

Det ligger i hans gener ikke at tvivle på sin genialitet – heller ikke selv om alle andre gør det.

Manchester United-Liverpool, 3+ lørdag kl. 18.30

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

13 kommentarer
Vis kommentarer