Mentaltræner indrømmer: Ikke meget at lave i Leicester

I et eksklusivt interview fortæller Ken Way om sit arbejde med Jamie Vardy, Nigel Pearsons oprydning og Claudio Ranieris evne til at skabe varme i omklædningsrummet

I sidste uge tillod Ken Way sig at tage på en lille ferie. Udefra set bemærkelsesværdigt. For han er ansat som mentaltræner – eller præstationspsykolog – hos topholdet Leicester, der som bekendt befinder sig i en ret afgørende periode.

- Men jeg er ikke en travl mand for tiden, siger Ken Way i et eksklusivt interview med The Times.

- Jeg havde faktisk mere travlt i sidste sæson. På et tidspunkt tidligere i sæsonen var jeg lidt bekymret over, om presset ville begynde at påvirke spillerne. Men helt ærligt: Det her er ikke en stressfyldt situation. Det bliver den kun, når du lader den blive det.

Leicester sikrede sig for gemte gang i træk en 1-0-sejr, da de i weekenden vant hjemme mod Southampton. (Foto: AP) Premier League For præcis et år siden startede Leicesters mirakuløse optur

Han forklarer, at hans arbejde deler sig i to temaer.

- Hvis du begynder at tænke på konsekvenserne af et resultat, af at vinde eller ikke vinde, frem for at fokusere på at gøre det rigtige i situationen, kan det forandre din tænkemåde og præstation. I Leicester har spillerne formået at holde fokus.

- Det andet handler om at tvivle på egne evne. Den kommer, når du begynder at vurdere din egen præstation og stille dig selv spørgsmål som: Er jeg lidt ude af form? Eller: Hvorfor lykkes det ikke for tiden? Hvis du ikke har det rette tankesæt, så kan en enkelt dårlig afslutning eller aflevering slå dig helt ud.

Premier League Nu lugter det af guld: Rekord-Schmeichel tættere på titel

Et neuropsykologisk studie har vist, at positive tanker og visualiseringer er som teflon. De hænger ikke ved. Negative visualiseringer har det med at blive hængende. Som velcro. Dem må man ikke lukke ind, forklarer han.

- Nogle hold indkasserer et mål og siger: ’Nu skete det igen’. Disse spillere er ikke sådan. Og det var de heller ikke som bundhold sidste år.

Dengang var Leicester syv point under nedrykningsstregen. Nu er holdet syv point foran nummer to.

- Jeg tror, det er en misforståelse at tale om, at noget pludselige klikkede. Det har været en mere organisk proces, som startede helt tilbage fra oprykningen fra the Championship under Nigel Pearson.

Premier League Roser Premier Leagues bedste: Derfor er Schmeichel så god

Individuelt arbejder Ken Way meget lidt med målmændene, lidt mere med forsvars- og midtbanespillerne og mest med angriberne. Sådan er det i fodbold, forklarer han, og beskriver forløbet med Jamie Vardy, holdet topscorer med 21 ligamål.

- Jamie led af lidt mangel på selvtillid. Han vidste, at han tidligere havde præsteret på højt niveau, men når en angriber pludselig ikke scorer, så opstår der altid spørgsmål.

- Men det ville være forkert af mig at tage nogen kredit for det, Jamie – eller holdet - har gjort. Jeg er bare et lille tandhjul i et velsmurt maskineri.

- Jamie har fortalt, at Pearson indgød ham selvtillid. Under Claudio Ranieri er den vokset yderligere.

- Da Nigel Pearson kom til klubben i 2011, var klubben i en dårlig forfatning. Der var både ansatte og spillere, som ikke passede ind. Jeg må indrømme, at jeg var ret chokeret over, hvor mange han skilte sig af med.

- De fleste managers tænker bare på at hente folk ind, men nogle gang skaber du dynamik ved at fjerne nogle (brokkerøve, red.), fordi de kan suge energien ud af en gruppe.

- Sådan er det ikke i Leicester nu. Det er en exceptionel gruppe af personligheder. Alle har attituden og energien.

- Den fysiske træner Matt Reeves skaber en masse energi, og Craig Shakespeare (assisterende manager) er limen, der får det hele til at hænge sammen.

- Leicester har en exceptionel gruppe af personligheder. Alle har attituden og energien, forklarer Ken Way (Foto: AP)
- Leicester har en exceptionel gruppe af personligheder. Alle har attituden og energien, forklarer Ken Way (Foto: AP)

- Claudio har forandret meget lidt. Han har taktisk gjort en masse for spillerne, men det, som alle elsker ved ham, er hans personlighed. Jeg forventede en barsk type, men han er meget elskelig. Han skaber en masse varme omkring sig.

- Omklædningsrummet er fyldt med glæde. Jamie Vardy laver practical jokes, mens Christian Fuchs og Robert Huth får folk til at grine. Ingen tænker konsekvenser. De tænker kun på den næste kamp.

Leicesters næste kamp er søndag eftermiddag mod West Ham.

5 kommentarer
Vis kommentarer