Milliarder ødslet væk: Her er indkøbene der kostede van Gaal United-jobbet

Hollandske Louis van Gaal fik rådighed over en næsten uudtømmelig økonomi i Manchester United og brugte over 2,4 milliarder på spillere. Ekstra Bladet vurderer samtlige indkøb

På papiret mere end en halv milliard værd. På banen en skændsel. Di Maria var bare et af mange stor-indkøb, der floppede under van Gaal. (Foto: AP)
På papiret mere end en halv milliard værd. På banen en skændsel. Di Maria var bare et af mange stor-indkøb, der floppede under van Gaal. (Foto: AP)

Louis van Gaal løftede FA Cup-trofæet - og så blev han fyret...

Det var ikke nok for Manchester United, at klubben lørdag aften vandt FA Cup'en for 12. gang. Rygterne havde svirret længe, og mandag aften var det en realitet.

I en kort meddelelse fra klubbens kommunikationsafdeling gjorde Manchester United det klart, at 64-årige van Gaal forlod klubben - med øjeblikkelig virkning.

Van Gaal er skuffet, men fattet efter fyringen. (Foto: AP) Manchesteru Van Gaal viser format i skuffelsens stund

Én FA Cup og en enkelt Champions League-kvalifikation var ikke nok til at redde den kontroversielle hollænder, og det viser, at ting kan købes for dyrt. Også et FA Cup-trofæ.

At købe ting for dyrt var historien om Louis van Gaals to sæsoner som boss på Old Trafford.

Han brugte for mange penge på de forkerte spillere, og når man så samtidig har en noget kedelig spillestil, der kun gav tilhængere 49 Premier League-scoringer i denne sæson, overlever man ikke på Drømmenes Teater.

Ingen Manchester United-manager har ellers fået så gode indkøbsmuligheder. Louis van Gaal kunne nærmest få, hvem han ville, men fik ikke brugt pengene på spillere, der for alvor kunne rykke Manchester United og gøre klubben til en mesterskabsaspirant.

I alt nåede han at brænde lige over 2,4 mia. kr. på nye spillere på under to år. Til sammenligning har Leicesters mesterhold kostet omkring en tiendedel...

Van Gaal er færdig i United (Foto: AP) Manchesteru Så er han færdig! United sparker van Gaal ud

Louis van Gaal gjorde også gode ting i Manchester United.

14 spillere fra klubbens eget akademi fik debut under hollænderen - deriblandt angrebskometen Marcus Rashford og Jesse Lingard, der blev matchvinder i FA Cup-finalen mod Crystal Palace.

Men for hver Rashford har der været en Falcao, og for hver Lingard en Di María...

***

 

Sådan har Louis van Gaals indkøb præsteret

 

 

Victor Valdés

Kampe/Mål: 2/0
Pris:
Fri transfer
Sådan har han klaret det:
0/6

Den tidligere Barcelona-målmand blev hentet på en fri transfer i januar 2015. Spanieren skulle være gardering for landsmanden David De Gea, men opholdet i Manchester blev langt fra lykkeligt.

Hans forhold til van Gaal brød sammen, og i sommeren 2015 blev han smidt på transferlisten og frataget sit nummer i truppen. Blev lejet ud til Standard Liège i januar 2016.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Ander Herrera

Kampe/Mål: 72/13
Pris:
280 mio. kr. i Athletic Bilbao
Sådan har han klaret det: 3/6

Louis van Gaals første United-indkøb i sommeren 2014. I Athletic Bilbao havde Ander Herrera imponeret, og det har også været gode kampe for Manchester United.

Det er dog ikke helt Athletic Bilbao-udgaven af Herrera, som Old Trafford har set. Han har trods godt med spilletid ikke kunnet bruge opholdet i Premier League til at komme på landsholdet.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Luke Shaw

Kampe/Mål: 28/0
Pris:
260 mio. kr. i Southampton
Sådan har han klaret det:
3/6

Den unge engelske venstre back blev den hidtil dyreste teenager i fodboldhistorien, da Manchester United hentede ham i Southampton i sommeren 2014. Van Gaal var dog ikke tilfreds med talentets fysiske tilstand, og han måtte vente helt frem til slutningen af september på at få debut.

Har vist rigtig gode takter, men et dobbelt benbrud mod PSV i september har kostet ham næsten hele sæsonen.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Marcos Rojo

Kampe/Mål: 54/1
Pris:
154 mio. kr. i Sporting
Sådan har han klaret det:
2/6

Den argentinske forsvarer blev hentet efter VM-slutrunden, hvor han havde sendt Louis van Gaals Holland ud i semifinalen. Han fik en skulderskade i sin første sæson i England, men imponerede heller ikke, når han spillede.

Havde pasproblemer sidste sommer og gik glip af Uniteds USA-tur. Van Gaal var sur og tilbød ham til Monaco, men han har profiteret af Shaws skade og fået pænt med spilletid i denne sæson.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Angel Di María

Kampe/Mål: 32/4
Pris:
574 mio. kr. i Real Madrid
Sådan har han klaret det:
1/6

Kom til United i august 2014, og der var kæmpe forventninger til den argentinske stjerne, som havde vist storspil i Real Madrid. Di María var med en prislap på 574 mio. kr. klubbens dyreste spiller nogen sinde, og det startede godt.

I september 2014 blev han månedens spiller, men stjernen falmede hurtigt. Di María endte på bænken og blev efter én mislykket sæson sendt til PSG med et tab på omkring 150 mio. kr. til følge.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Daley Blind

Kampe/Mål: 85/4
Pris:
132 mio. kr. i Ajax
Sådan har han klaret det:
4/6

Louis van Gaal kendte qua sin fortid som hollandsk landstræner alt til Daley Blind, som han hentede i sit første transfervinde. Den alsidige tidligere Ajax-spiller er en af få succeshistorier i Manchester.

Selv om han aldrig bliver en verdensklassespiller, så har der været valuta for pengene. Blind har været brugt som back, midterforsvarer og på den centrale midtbane og løst opgaven alle steder tilfredsstillende.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Radamel Falcao

Kampe/Mål: 29/4
Pris:
Lejet i Monaco
Sådan har han klaret det:
0/6

Den colombianske angriber kom under stor mediebevågenhed til Manchester 1. september 2014 på leje fra Monaco, men formåede aldrig at leve op til hypen.

Falcao fik en sæson på Old Trafford og var en skygge af den Falcao, der havde banket mål ind for Atlético Madrid. Manchester United betalte ikke leje til Monaco, men til gengæld omkring 2,5 mio. kr. om ugen til Falcao. Spild af penge.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Memphis Depay

Kampe/Mål: 45/7
Pris:
240 mio. kr. i PSV
Sådan har han klaret det:
1/6

Depay fik det ikoniske syv-tal i Manchester United, da han sidste sommer tjekkede ind på Old Trafford efter skiftet fra PSV. Han startede med at score to gange mod Club Brugge i CL-kvalen, men topscoreren fra Æresdivisionen kunne slet ikke følge op på sin fornemme begyndelse.

Depay har haft en skuffende første sæson, og kantspilleren var slet ikke i truppen til FA Cup-finalen.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Matteo Darmian

Kampe/Mål: 39/1
Pris:
122 mio. kr. i Torino
Sådan har han klaret det:
2/6

Den hårdt-tacklende italienske højre backs første sæson på Old Trafford har været meget op og ned. Han blev købt i Torino sidste sommer, viste straks lovende takter i sin nye klub og lignede en stjerne.

Skader og formdyk har dog også været historien om Darmians første sæson, og han er ikke længere sikker starter. Måtte nøjes med et indhop i FA Cup-finalen mod Crystal Palace.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Bastian Schweinsteiger

Kampe/Mål: 31/1
Pris:
63 mio. kr. i Bayern München
Sådan har han klaret det:
1/6

Manchester United købte den tyske verdensmester nogle år for sent. Louis van Gaal kendte alt til Bastian Schweinsteigers kvaliteter fra deres fælles fortid i Bayern München, men den 31-årige tysker har skrantet og spiller ikke i det tempo, som han tidligere gjorde – og som er nødvendigt for at funkle i Premier League.

Han virker ikke til at have nogen fremtid på Old Trafford.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Morgan Schneiderlin

Kampe/Mål: 39/1
Pris:
240 mio. kr. i Southampton
Sådan har han klaret det:
2/6

Den stærke franske midtbanespiller havde i nogle sæsoner været blandt de bedste i Premier League på sin plads, og i hård konkurrence med flere konkurrenter lykkedes det van Gaal at hente Southampton-spilleren.

Det var mange roser for det indkøb, men på banen er det ikke lykkedes Schneiderlin at finde niveauet fra sydkysten. Er langtfra selvskreven i startopstillingen, hvilket siger alt.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

Sergio Romero

Kampe/Mål: 10/0
Pris:
Fri transfer
Sådan har han klaret det:
3/6

I juli 2015 hentede van Gaal den klubløse argentinske VM-målmand, der kom fra bænken i Sampdoria. Hollænderen kendte Romero fra deres tid i AZ, og han havde brug for en målmand, der kunne træde til, hvis De Gea blev solgt.

Romero startede med flere clean sheets, men da det stod klart, at De Gea blev på Old Trafford, måtte argentineren igen ud og varme bænk.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

 

***

 

Anthony Martial

Kampe/Mål: 49/17
Pris:
346 mio. kr. i Monaco
Sådan har han klaret det:
4/6

Den franske forward blev den dyreste teenager nogensinde, de United 1. september 2015 betalte næsten 350 mio. kr. (prisen kan med klausuler stige til 558 mio. kr.)

Ikke mange kendte meget til Martial, og der blev grinet af prisen, men den lynhurtige angriber har vist, hvorfor van Gaal var klar med så mange penge. Han kan udvikle sig til en verdensklassespiller og kan se tilbage på en flot første sæson.

(Foto: AP)
(Foto: AP)