Politisk pression? Obskur kineser i engelsk Hall of Fame

Tidligere Manchester City-spiller klemmer sig sensationelt ind i fint selskab

Der er næppe mange vestlige statsledere, der glæder sig, når den kinesiske præsident Xi Jinping melder sin ankomst.

For den politiske ledelse i verdens mest folkerige - og måske mest magtfulde - nation er en særdeles følsom størrelse.

Spørg bare i København, hvor efterdønningerne efter et kinesisk  besøg endnu ikke har lagt sig, fordi politiet ikke tillod, at den daværende præsident, Hu Jentao, fik øje på de tibetanske flag, som danske demonstranter lovligt medbragte.

I Storbritannien slår de også knuder på sig selv for at tækkes den asiatiske stormagt. Men på en noget mere opfindsom facon.

Kinas stærke mand afsluttede i selskab med den britiske premierminister David Cameron fredag et fire dage langt besøg i Storbritannien på det nationale fodboldmuseum i Manchester, der blandt andet huser 'Hall of Fame'.

Se også: Kontroversiel Chelsea-angriber nægter at ændre stil

Blandt de navne, der har fundet plads til den eksklusive forsamling er navne som Sir Bobby Moore, Sir Bobby Charlton, George Best og senere ikoner som Dennis Bergkamp, Eric Cantona, Thierry Henry og danske Peter Schmeichel.

De sidstnævnte navne kommer fra en æra, hvor Manchester City mildest talt ikke spillede samme hovedrolle, som det er tilfældet.

Men sjovt nok har de engelske fodbold-autoriteter valgt at lade City-forsvareren Sun Jihai optage i det fine selskab præcis den dag, hvor Xi Jinping kiggede forbi.

Jihai scorede tre mål i 130 kampe for Manchester City i perioden 2002-08 og er stadig kult i den lyseblå del af Manchester. Men selv City-fans vil næppe hævde, at en karriere, som sluttede med et 1-8 nederlag til Middlesbrough hører hjemme i 'Hall of Fame'.

David Cameron og Xi Jinping kunne fredag hylde Sun Jihai. (Foto: PA)
David Cameron og Xi Jinping kunne fredag hylde Sun Jihai. (Foto: PA)

Labour's 'skygge-sportsminister' Clive Efford undrer sig da også over det totale knæfald overfor Kina.

- Dette devaluerer hele vores 'Hall of Fame'- Det er korruption, der er Sepp Blatter værdig. Hvordan vil de andre spillere føle det, når de ser, at Sun Jihai er der sammen med dem? Hvis du kan købe en plads i 'Hall of Fame' ødelægger det hele processen, siger Efford og fortsætter:

- Næste gang kommer vi så til at se spillere fra Dubai eller De Forenede Arabiske Emirater som bytte for et par handelsaftaler med de lande, spørger han.

I forvejen er den kinesiske præsidents besøg blevet mødt med hård kritik på grund af landets tvivlsomme forhold til menneskerettighederne. Og udnævnelsen af Sun Jihai illustrerer ifølge kritikerne, at den britiske regering ikke tør udfordre Kina, men i stedet vælger at lefle for overmagten.

Men fra Downing Street 10, hvor premierminister David Cameron har bolig, afviser man, at regeringen har været involveret i hyldesten til Sun Jihai.

- Jeg er ikke sikker på, at det er en beslutning for en premierminister, der besøger det nationale fodboldmuseum. Det kunne jeg forestille mig, er en sag for museet, lyder fra en talsmand.

Se også: Messi på vej væk fra Barca? Derfor giver det mening

På fodboldmuseet indrømmer man blankt, at det ikke er evnerne på banen, der har sendt Sun Jihai ind i varmen. Og man forsøger heller ikke at skjule sammenhængen med præsidentbesøget.

- Det er en anerkendelse af hans rolle som ambassadør, der har hævet engelsk fodbolds profil og popularitet overfor et kinesisk publikum - og sammenfaldet med præsident Xi Jinpings statsbesøg i Storbritannien, hedder det.

Men englænderne er ikke imponerede.

Hos Daily Mirror angiver 76 procent af de adspurgte, at Sun Jihai ikke burde være med i 'Hall of Fame'.

 Se også: Tottenham-manager rasende over nederlag

Her henter Manchester City tiltrængt CL-sejr:

0 kommentarer
Vis kommentarer