Siden de kom til penge i henholdsvis 2003 og 2008, har Chelsea og Manchester City brugt enorme summer på transfers og fået priserne på de bedste spillere i Premier League til at stige voldsomt. Ifølge en ekspert er det ikke utænkeligt, at der i fremtiden vil komme flere supermilliardærer i engelsk fodbold.
Når fans brokker sig over de personer, som langt væk fra græsplænerne styrer de store fodboldklubber, lyder kritikken ofte, at 'de kun er interesserede i at tjene penge'.
Det er også sandt i mange tilfælde, men i to af de klubber, der har accelereret fodboldens økonomiske kapløb mest, er penge ikke noget, man tjener.
Det er noget, man bruger.
Roman Abramovich købte Chelsea i 2003, og Abu Dhabi United Group med sheik Mansour i spidsen overtog i 2008 Manchester City, og siden har ingen af klubberne set sig tilbage.
Både Abramovitj og Mansour har så mange penge, at de ikke har brug for at lave overskud på deres engelske investeringer, og derfor har de købt spillere uden at kigge ret meget på prislappen. Det har fået priserne til at stige i Premier League.
- City kan komme ud med et kæmpe underskud, og de har fået råd til at købe nogle spillere, som de ellers aldrig nogensinde var kommet i nærheden af. Uden Mansours penge havde de aldrig fået et hold som i dag. Det kan pace andre klubber til at bruge penge, som de ikke har, mens aktionærer er nødt til at skyde penge ind og dække et stort underskud, fortæller direktør og fodboldøkonom hos Deloitte Jesper Jørgensen om de øgede transferudgifter, der er kommet i Premier League.
Både Chelsea og Manchester City har også tjent milliarder på at sælge spillere, men det er de store penge, der er blevet brugt på indkøb, som har forandret ligaen.
- Det har helt klart været med til at gøre Premier League endnu mere kommerciel og global, for med de mange penge har de tiltrukket endnu flere udenlandske spillere. Vi er oppe på næsten 70 procent udlændinge, og af engelske managere er der kun et par stykker tilbage. På den måde har de helt klart skubbet til balancen, siger Jesper Jørgensen.
Fodboldøkonomen tror, at man i fremtiden meget vel kan komme til at se en tredje rig, udenlandsk ejer, som ikke er Premier League for at tjene penge, men for at skabe et stærkt fodboldhold uanset prisen.
- Der er mennesker i den her verden, der har så mange penge, at vi slet ikke fatter det. England har den fordel, at London er et verdenscentrum, hvor blandt andre arabere synes, det er spændende at bo. De kan passende have en stor hytte i Belgravia i London og så egen fodboldklub. Så kan man næsten ikke få mere. Vi skal slet ikke afvise, at der kommer en nummer tre i den kaliber, siger Jesper Jørgensen.
Læs historien og hele magasinet 'Jul i Premier League' fra TV3 Sport her.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.