Satte sig sammen tirsdag aften: 'Det vigtigste møde i PL-historien'

Top seks i Premier League vil have en større bid af milliard-kagen fra tv-indtægterne

Her er ugens bedste PL-mål.

Selvom spillerlønningerne i Premier League er på himmelflugt, og stiller store krav til indtjeningen, så skulle man næsten ikke tro, at der er plads til flere sedler i de kasser, hvor klubberne opbevarer deres tv-penge.

Se også: Homoseksuelle spillere vil ikke tale med fodboldboss

For indtægterne fra aftalen med Sky Sports og BT sætter konstant nye rekorder, og i denne sæson kan mestrene se frem til at hente mere end 1,3 mia. kroner, mens holdet, som slutter sidst, må 'nøjes' med godt 860 mio. kroner.

Men mere vil have mere, og nu kræver top seks-klubberne Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal og Tottenham en større bid af milliard-kagen.

Således mødtes de høje herrer fra de seks storklubber tirsdag aften i London for at diskutere, hvordan de også kan få adgang til en større del af indtægterne fra de internationale tv-rettigheder.

Det skriver Daily Mail, som kalder mødet det måske vigtigste i Premier Leagues historie.

På mødet diskuterede klub-bosserne det forslag, som bestyrelsesformanden i Premier League, Richard Scudamore, har stillet.

Han ønsker, at man finder en ny model for fordelingen af de internationale tv-penge.

Daily Mail, skriver, at top seks-klubberne har presset Scudamore til at foreslå, at hele 35 procent af pengene fra udenlandske tv-seere skal udbetales på baggrund af placeringen i tabellen.

I øjeblikket bliver disse indtægter delt ligeligt mellem PL-klubberne. I sidste sæson indbragte ligaens mere end 80 internationale tv-aftaler hver klub 39 mio. pund (327, 5 mio. kroner). Men med Scudamores forslag ville Chelseas mestre kunne sætte mere end 100 mio. kroner mere ind på bankbogen, mens Sunderland, der sluttede nederst, omvendt skulle vinke farvel til det tilsvarende beløb.

De internationale tv-selskaber skal aflevere deres bud på perioden 2019-21 senere i år, mens der allerede er indgået aftaler for Brasilien, den del af Afrika, der ligger syd for Sahara, USA og Kina. Og det er ikke småpenge, de nye aftaler indbringer. Således er værdien af den nye kontrakt med det kinesiske marked steget med astronomiske 1.000 - ja, tusind - procent.

I de første 25 år med Premier League har de hjemlige, britiske rettigheder været den største pengemaskine, men efter en stigning i indtægter på 70 procent i 2012-15 er markedet stagneret. Til gengæld vokser indtægterne fra udlandet, og det har de økonomibevidste fodboldbosser fra topklubberne luret.

Richard Scudamore er klar til at please den magtfulde top seks og give dem en større bid af kagen af frygt for, at de går solo og vælger at forhandle deres egne rettigheder og fortsætter arbejdet med at oprette en egentlig europæisk superliga.

Derfor er han lydhør overfor ønsket om at vende tilbage til den oprindelige fordelingsnøgle fra 1992. Dengang blev pengene fordelt i en 2 til 1 ratio fra top til bund, mens man nu bruger en 1.5 til 1 model, der er blandt de mest lige blandt de europæiske topligaer.

Men topklubberne mener, at det er dem, der tiltrækker de internationale kunder, og de derfor er berettigede til flere penge.

Spørgsmålet er så, om de også får held til at øge indtjeningen på rivalernes bekostning.

En ændring kræver, at 14 af de 20 klubber i Premier League stemmer for, og da incitamentet må siges at være begrænset, synes det tvivlsomt, om topklubberne får deres vilje i første omgang.

Ifølge Daily Mail er midter-trioen Everton, Leicester og West Ham klar til at bakke op om topklubbernes krav, selvom de selv bliver ramt på pengepungen. Til gengæld skal de øvrige 11 klubber være stærkt imod.

'Underklassen' i Premier League peger på, at top seks allerede har en stor fordel på grund af kommercielle aftaler og europæisk deltagelse, og peger på, at den relative jævnbyrdighed er en af hoved-attraktionerne ved Premier League.

Så umiddelbart er der lagt op til et alvorligt rivegilde, når den portion tv-guld skal fordeles i toppen af engelsk fodbold.

Se også: Tottenham-stjerne har fået sin fodboldopdragelse i Danmark

Se også: Hjerteskærende foto rammer de største: Nu kan det vinde pris

Se også: Kæmpe ridderslag: Guardiola har godt øje til dansk landsholdsstjerne

Foto: AP Sport og Spil Frustrerede fans: Det Klopper ikke

Se alle weekendens  22 PL-mål:

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen