Slut med Payet og Martial: EU-exit kan smadre Premier League

På torsdag skal Storbritannien stemme om fortsat medlemskab af EU. Stemmer de sig ud, kan det fjerne muligheden for at se spillere som Anthony Martial og Dimitri Payet i Premier League i fremtiden

Dimitri Payet kan være fortid i Premier League, og det er ikke kun på grund af, at mange storklubber er ude efter ham. (Foto: AP)
Dimitri Payet kan være fortid i Premier League, og det er ikke kun på grund af, at mange storklubber er ude efter ham. (Foto: AP)

Det er sjældent, at nationale folkeafstemninger kan forskyde magtbalancen i europæisk fodbold, men det er netop, hvad torsdagens britiske EU-afstemning kan.

I tilfælde af 'Brexit', som er en sammentrækning af Britain og exit, kommer over 400 professionelle spilleres job i fare. De er EU-borgere, og så længe Storbritannien også er en del af EU, er de sikret arbejds- og opholdstilladelse. Melder briterne sig ud, er de ikke sikret noget. Navne som Anthony Martial, Héctor Bellerin, Cesar Azpilicueta, Eliaquim Mangala, Simon Mignolet, N’Golo Kanté og Dimitri Payet ville ikke automatisk få et visum, hvis det ikke var for EU-medlemskabet.

Artiklen fortsætter under billedet

Spillere som Anthony Martial kan ikke være sikker på at få visum, hvis Storbritannien melder sig ud af EU. (Foto: AP)
Spillere som Anthony Martial kan ikke være sikker på at få visum, hvis Storbritannien melder sig ud af EU. (Foto: AP)

Reglerne for arbejds- og opholdstilladelse gælder for fodboldspillere såvel som for almindelige arbejdstagere. Hvis Storbritannien ikke er en del af EU, skal spillerne leve op til de regler, der gælder for alle andre udlændinge. De forudsætter, at den enkelte spiller har spillet et vist antal landskampe. Lever han ikke op til kravene, kan klubben appellere, hvorefter en afgørelse træffes på baggrund af eksempelvis transferpris og løn.

Alene i Premier League, Championship og den skotske Premiership er 332 spillere, som ikke ville få arbejdstilladelse under de gældende regler for ikke-EU-borgere, på kontrakt. Tallet tager ikke højde for de spillere, der skifter klub, når transfervinduet åbner, men det giver en idé om, hvor omfattende det er.

Som eksemplerne oven for viser, så er det en række af Premier Leagues største profiler, som ikke ville få arbejdstilladelse. Også danskere som Erik Sviatchenko, Anders Lindegaard og Jores Okore ville falde for reglerne, fordi de ikke har spillet en høj nok andel af landsholdets kampe de seneste to år.

Artiklen fortsætter under billedet

Erik Sviatchenko kan også blive ramt af et 'Brexit'. (Foto: All Over Press)
Erik Sviatchenko kan også blive ramt af et 'Brexit'. (Foto: All Over Press)

Ifølge The Guardian har alle Premier League-klubber mindst én spiller, som ville blive ramt, hvis reglerne for ikke-EU-borgere kommer til at gælde spillere fra unionen. Værst står det til i Aston Villa, Newcastle og Watford, hvor 11 spillere ikke ville leve op til reglerne. Championship-nedrykkerne Charlton har 13 spillere, som ville blive ramt.

Selv om spørgsmålene er mange, og usikkerheden omkring konsekvenserne er stor, er der en bred opfattelse af, at eventuelt nye regler ikke bliver iværksat med tilbagevirkende kraft. Men de er relevante at fremhæve, fordi det giver et billede af, hvilke spillere som i fremtiden kan blive påvirket.

Det kan betyde, at engelske klubber ikke kan tiltrække navne som eksempelvis de ovennævnte i tiden fremover. Sker det, falder Premier League-klubberne givetvis både i sportsligt niveau og i tiltrækningskraft. Færre Dimitri Payet’er, færre seere, færre penge.

Artiklen fortsætter under billedet

Flotte frisparksmål af Dimitri Payet kan meget vel være fortid i Premier League. (Foto: AP)
Flotte frisparksmål af Dimitri Payet kan meget vel være fortid i Premier League. (Foto: AP)

Det er dog ét stort spørgsmål, hvad der kommer til at ske, hvis de britiske vælgere stemmer for at træde ud EU. Storbritannien vil formentlig forsøge at få nogle særaftaler med unionen om eksempelvis fri bevægelighed, men de aftaler kommer ikke automatisk i hus.

- Det, englænderne selv har lagt væk på, er den fri bevægelighed, og det vil de så vidt muligt prøve at forhandle sig frem til på samme måde som tidligere. Om de kan få det, er så noget andet.

- Hvis man sammenligner med den danske afstemning om Europol [i december], så er det jo hverken sådan, at Danmark får sin særaftale om Europol i dag, i morgen eller i overmorgen.

- Det er måske ikke engang sikkert, at vi får det nogensinde. Så man skal ikke tage det for givet, når det drejer sig om at få lavet en bilateral aftale med EU, siger Lars Halgreen, som er som partner i advokatfirmaet Magnusson Law og voldgiftsdommer ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Læs hele analysen af de mulige konsekvenser for fodbold i England, hvis Storbritannien melder sig ud af EU, i Tipsbladet fredag.

Vil du læse Tipsbladet direkte på din pc, tablet og mobil kan du købe det digitalt her

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver tirsdag og fredag i tre måneder for kun 125 kroner per måned: Læs mere og bestil her

I Tipsbladet i dag finder du også:

- En stor reportage fra Sydfrankrig om Emre Mor og hans betydning i det dansk/tyrkiske miljø
- Dimitri Payet: Fra en vulkanø i troperne til fransk folkehelt
- Grafik: Stort pres på Cristiano Ronaldo
- Reportage: De glade irere
- Reportage: EM's mest ineffektive angriber
- Klumme fra Tipsbladets to udsendte i Frankrig
- Ballade: Belgiens taktiske problemer
- Fra fjerdebedste række til EM: Italiens overraskende profil
- Spiltips
- Resultater

Og meget mere

Lille N'Golo Kanté var altid et skridt foran alle andre. Som en skakspiller forudså han, hvad der ville ske, og som en jæger slog han til, når chancen var der. Sådan har den franske EM-stjerne erobret mange bolde i sit liv. Foto: JS Suresnes Sport Den nye franske stjerne: Her kommer han fra

Ronald Koeman er ny Everton-træner. (Foto: AP) Premier League Everton har præsenteret sin nye hollandske træner

FØLG EM LIVE HER

61 kommentarer
Vis kommentarer