Storklub risikerer kæmpestraf - trækker tråde til Superligaen

Manchester City står til at blive straffet for at have brudt reglerne for handler med unge spillere, og forbindelsen til en danske Superliga-klub står centralt i undersøgelsen

Guardiola kan få stukket en kæp i hjulet på sine transfer-planer, hvis Manchester City kendes skyldige i at have overtrådt FIFAs regler. Foto: Lee Smith/Ritzau Scanpix
Guardiola kan få stukket en kæp i hjulet på sine transfer-planer, hvis Manchester City kendes skyldige i at have overtrådt FIFAs regler. Foto: Lee Smith/Ritzau Scanpix

Manchester City ser ud til at have brudt FIFA's regler om handler med spillere under 18 år og bliver med stor sandsynlighed straffet med et forbud mod at købe nye spillere de to næste transfer-vinduer - på samme måde som Premier League rivalerne fra Chelsea, skriver The Times.

Og centralt i undersøgelsen, som forventes offentliggjort i næste måned, står storklubbens forbindelse til FC Nordsjælland.

I 2018 kunne Politiken, via dokumenter fra Football Leaks, afsløre, at Manchester City havde indgået en hemmelig aftale med den danske klub, som betyder, at englænderne har mulighed for, ganske gratis, at hente talenter fra FC Nordsjællands akademi i Ghana, Right To Dream football academy.

Aftalen blev underskrevet af FC Nordsjællands bestyrelsesformand, briten Tom Vernon, der i 2015 stod i spidsen for en udenlandsk investorgruppe, som købte 97,41 procent af aktierne i Superliga-klubben for i omegnen af 100 millioner kroner.

Tom Vernon mener, at FC Nordsjælland lever op til alle regler.

Tyske Der Spiegel, der som de første modtog Football Leaks dokumenterne og siden delte dem med blandt andre Politiken, beskrev i detaljer, hvordan den engelske storklub havde udviklet en strategi, der skulle gøre unge afrikanske spillere til en indbringende forretning.

I grove træk skulle de unge afrikanere hentes så billigt som muligt, gerne gratis, og kunne derefter sælges videre med fortjeneste, fordi forbindelsen til den engelske storklub alene ville få spillerens værdi til at stige.

FC Nordsjælland bestyrelsesformand, Tom Vernon, indgik ifølge dokumenter fra Football Leaks en hemmelig aftale mellem FC Nordsjælland og Manchester City i 2016. Nu står englænderne til at blive straffet. Foto: Lars Krabbe/POLFOTO
FC Nordsjælland bestyrelsesformand, Tom Vernon, indgik ifølge dokumenter fra Football Leaks en hemmelig aftale mellem FC Nordsjælland og Manchester City i 2016. Nu står englænderne til at blive straffet. Foto: Lars Krabbe/POLFOTO
 

Og det er netop her, forbindelsen til Superligaen kommer ind i billedet. For Tom Vernon er nemlig også stifter af Farum-klubbens Right To Dream-akademi i Ghana.

Siden 2010 har akademiet modtaget omkring en million pund om året fra Manchester City. Og i 2016, et år efter at Tom Vernon blev indsat som bestyrelsesformand i FC Nordsjælland, indgik de to klubber den hemmelige aftale.

Det er altså blandt andet den forretningsmodel, som FIFA nu har set efter i sømmene, og som kan komme til at få alvorlige konsekvenser for englænderne.

Helt konkret skal det vurderes, om Premier League-klubben har overtrådt reglerne om tredje-parts ejerskab af spillere.

Reglerne har til hensigt at sikre, at ingen udefrakommende kan få indflydelse på en klubs spillersalg og samtidig skærme spillere fra at ende som ufrivillige kastebolde mellem klubberne.

Hvis Manchester City findes skyldige i anklagerne, kan de ifølge The Times se frem til et forbud mod at handle nye spillere i de kommende to transfer-vinduer.

Udover sagen om Right To Dream-akademiet har det engelske fodboldforbund, FA, også startet en undersøgelse af Manchester Citys køb af den dengang 14-årige Jadon Sancho fra Watford.

Og for at det ikke skal være løgn, annoncerede UEFA i forrige uge, at de, sammen med Premier League, har iværksat en undersøgelse af klubbens påståede overtrædelser af Financial Fair Play-reglerne.

Findes den engelske storklub skyldig i disse anklager, kan de i værste tilfælde straffes med udelukkelse fra Champions League.

Nye afsløringer: PL-gigant kan kapre FCN-talenter kvit og frit

Efter stor afsløring: Superliga-klub bliver undersøgt af FIFA

Stjal talenter: Nu går dansk klubejer til kamp mod storklub