Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Tipsbladet

Om Tottenham

Tottenham startede som Hotspur Football Club i 1882 og blev oprettet af en gruppe skoledrenge med Bobby Buckle i front. De var oprindeligt et crickethold, men ville spille fodbold i vintermånederne. I april 1884 ændrede klubben navn til Tottenham Hotspur Football Club for at undgå forveksling med en anden londonklub, der hed Hotspur. 

I daglig tale kaldes klubben ofte bare Tottenham eller Spurs. Klubbens logo er en hane, der står på en fodbold. Hotspurs kan oversættes til kamphaner og stemmer derfor godt overens med klubbens motto: ”To Dare Is To Do”. 

I de helt tidlige år spillede klubben deres kampe på offentlig grund i en park, hvorfor de heller ikke kunne kræve betaling fra tilskuerne. I 1888 lejede klubben en bane og begyndte at tage entré. Efterhånden som tilskuerantallet steg, kunne de dog ikke længere være der, og Tottenham Hotspur måtte se sig om efter en ny hjemmebane. 

I 1899 flyttede de derfor til White Hart Lane, som igennem årene har gennemgået flere renoveringer. I starten af 1960’erne var der plads til 70.000 tilskuere, mens der tilbage i 1938 blev sat tilskuerrekord med 75.038 i en kamp mod Sunderland

Efter tragedien i 1989, hvor 96 Liverpoolfans omkom, blev der lavet regler om, at alle store stadioner i England kun måtte have siddepladser. Det reducerede naturligvis kapaciteten betydeligt, så der i nyere tid var plads til omkring 36.000. 

I 2017 lukkede klubben White Hart Lane for at bygge et nyt stadion samme sted med plads til mange flere tilskuere. Det betød, at Tottenham-truppen var uden egentlig hjemmebane gennem en lang række kampe, men den 3. april 2019 kunne klubben slå dørene op for det nye, storslåede stadion med det midlertidige navn Tottenham Hotspur Stadium. Selvom folkene bag projektet har forsøgt at undgå det, har Tottenhams fans og nogle medier fra starten omtalt det som New White Hart Lane.

Det nye stadion har plads til over 62.000 tilskuere og er derved et af de største stadioner i Premier League og det største klubstadion i London. 

Den første officielle kamp på det nye stadion blev spillet mod Crystal Palace og blev en 2-0 sejr til hjemmeholdet. Tottenham-angriberen Son Heung-min stod her for det første officielle mål på den nye hjemmebane. Danske Christian Eriksen stod for det andet.

De største rivaler til Tottenham FC er Arsenal, som de møder i de ikoniske North London Derbies. Derudover er de andre londonklubber, herunder Chelsea og West Ham United også blandt rivalerne – netop fordi alle klubberne ligger i London. 

Udvalgte Tottenham-spillere

Gary Lineker (1989-1992) startede sin karriere i Leicester City og skiftede senere til først Everton og siden Barcelona, inden han kom til Tottenham FC. I løbet af sine tre sæsoner i klubben scorede han 67 mål i 105 kampe og var med til at vinde FA Cuppen. Han er den eneste spiller, der har været topscorer i tre forskellige klubber (Leicester, Everton og Tottenham).

Gareth Bale (2007-2013) kom til klubben fra Southampton og udviklede sig enormt i løbet af sin tid i Tottenham. Han var blandt andet med til at spille holdet i Champions League, hvilket gav ham en international anerkendelse, der gjorde, at da han blev solgt til Real Madrid, var det som den dengang dyreste spiller nogensinde.

Harry Kane (2009-) har indtil videre været i Tottenham i hele sin karriere. Han blev rykket op som senior allerede som 16-årig, men fik ikke plads på førsteholdet til at starte med, så han var i stedet udlejet til forskellige andre klubber, blandt andet Leicester. Da Mauricio Pochettino kom til klubben i 2014, fik Kane for alvor understreget sin berettigelse på holdet og scorede 31 mål i sin første sæson, hvilket gjorde ham til den næstmest scorende spiller i sæsonen. Kritikere mente, at det var begynder held, og han fik tilnavnet ”One season wonder”. Da han de følgende to sæsoner blev topscorer og satte en rekord, der stadig står i dag med 41 mål i 48 kampe, måtte kritikerne æde deres ord – Harry Kane havde ikke bare begynderheld, men er en hamrende dygtig fodboldspiller.

Udvalgte managere

Bill Nicholson (1958-1974) blev Tottenhams mest succesfulde manager og ledte dem til store trofæsuccesser tre år i træk, herunder the Double (FA Cup og Førstedivision, som senere blev til Premier League) i 1961. Holdet startede sæsonen meget imponerende med 11 sejre, en enkelt uafgjort og herefter endnu fire sejre. På det tidspunkt var det den bedste start nogensinde i engelsk fodbold.

Keith Burkinshaw (1976-1984) overtog holdet efter en periode, hvor resultaterne var udeblevet. Han fik hurtigt vendt skuden og ledte truppen til trofæet i FA Cuppen både i 1981 og 1982. Han endte med at blive blandt de managere, der har vundet flest store turneringer, kun overgået af Nicholson.

Mauricio Pochettino (2014-) kom til Tottenham Hotspur som den tiende træner inden for 12 år. Han skrev under på en femårig kontrakt, som han senere har forlænget flere gange, så han indtil videre skal være i klubben indtil 2023. Han har ikke ført Tottenham til store trofæer endnu, men han har bragt stabilitet til holdet, hvilket også ses på resultaterne, blandt andet i form af klubbens første UEFA Champions League finale nogensinde i 2019, som de dog tabte til Liverpool.

Tottenhams trofæer

Førstedivision (Premier League fra 1992): 1950/1951, 1960/1961.

FA Cup: 1900/1901, 1920/1921, 1960/1961, 1961/1962, 1966/1967, 1980/1981, 1981/1982, 1990/1991.

Danskere i klubben

Allan Nielsen (1996-2000) spillede næsten 100 kampe for Tottenham og havde stor betydning for klubbens gode resultater, især i 1999 hvor han scorede det afgørende mål i finalen, der gav klubben sejren i Ligacuppen.

Christian Eriksen (2013-) anses som værende en af de bedste spillere i verden i øjeblikket. Efter sin første sæson i Tottenham blev han kåret til årets spiller af klubbens officielle fangruppe. Eriksen holder indtil videre rekorden for flest Premier League mål scoret af en dansker, som tidligere lå hos Nicklas Bendtner. Generelt står Christian Eriksen bag en lang række fantastiske mål og assists, som er medvirkende til, at Tottenham holder sig i toppen af tabellen.

Læs Tottenham nyheder på Ekstra Bladet

Vi giver dig de seneste nyheder, rygter og resultater fra Tottenham Hotspur FC. Følg med under vores Premier League sektion, så du altid er opdateret på, hvad der foregår i truppen, i kampene og generelt omkring klubben.

Annonce:
Annonce: