Uhyggelige angreb: Her bliver Chelsea-læge offer for sexisme

Eva Carneiros arbejde som læge for Premier League-klubben Chelsea har en skyggeside, der af og til viser sit modbydelige ansigt

Eva Carneiros udfordringer som læge for Chelsea tæller desværre meget mere end behandling spillere. (Foto: PA Photos)
Eva Carneiros udfordringer som læge for Chelsea tæller desværre meget mere end behandling spillere. (Foto: PA Photos)

Til dagligt har hun til opgave at stille den hurtige diagnose og stå for omgående behandling, når Chelseas spillere kommer galt af sted under kampene i Premier League.

Men Eva Carneiros udfordringer som læge for London-klubben tæller desværre meget mere end at tilse forstuvede ankler og fæle hudafskrabninger kort efter, skaderne er opstået.

Kvinden må således gentagende gange i løbet af en sæson finde sig i at være skydeskive for verbale tilråb fra mandlige tilskuere, når hun er på arbejde i den bedste engelske række.

Der var godt gang i den blandt fansene i PSG-Chelsea-kampen, men nogle af London-klubbens supportere opførte sig skandaløst efter opgøret. (Foto: AP) Champions League Chelseas mobbeoffer: De skal findes, straffes og bures inde

Det står klart, efter nye informationer omkring det dystre tema har gjort sit indtog i offentlighedens søgelys som følge af en kampagne, organisationen 'Women in Football’ har sat i scene-

Her sættes fokus på kvinder i sporten, og en opgørelse slår i den forbindelse fast, at der i denne sæson indtil videre har været 13 tilfælde, hvor kvindeligt personale har været udsat for skældsord og tilråb. Heraf har fire af de indberettede episoder haft Eva Carneiro som hovedperson. Det skriver The Guardian.

Konkrete beviser
Det er ikke hvad som helst, den 41-årige læge må lægge øre til fra lægterne, når hun forsøger at passe sit job på de britiske arenaer. En række videooptagelser afslører således, at Carneiro er offer for en større personlig hetz.

Engelske BBC er i besiddelse af bevismateriale fra oktober-opgøret mellem Manchester United og Chelsea, hvor hjemmeholdets tilhængere taktfast råber ’vis dine bryster til gutterne’ ned mod gæsternes kvindelige læge.  En enkelt herre fra tribunen går sågar skridtet videre og skriger ’vis os stedet, du pisser fra, din tøjte’.


Se Carneiro blive udsat for grimme tilråb fra tribunen (Kilde: YouTube)

Episoden er desværre ikke et enkelttilfælde. Ej heller når det specifikt gælder Carneiro, som under en kamp mod Arsenal også måtte affinde sig med at høre sætningen ’har du nogensinde haft en ’Gooner’ (Arsenal-fan, red.) op bagi?’, ligesom hun tilmed er blevet bombarderet med tilsvarende kommentarer fra Manchester Citys supportere.

Men nu er det nok. Det er i hvert fald det klare budskab og håb fra Chelseas side, der i tydelige vendinger tager dyb afstand fra de verbale angreb, som klubbens kvindelige læge har været udsat for.

- Problemstillingen omkring lighed tager vi ekstremt seriøs, og vi afskyr diskriminationer i alle dets former inklusiv sexisme. Denne type opførsel er uacceptabel, og vi vil have det udryddet fra spillet, siger en talsmand fra klubben.

Eva Carneiro er et velkendt ansigt i Premier League, hvor hun optræder som læge for Chelsea. (Foto: PA Photos)
Eva Carneiro er et velkendt ansigt i Premier League, hvor hun optræder som læge for Chelsea. (Foto: PA Photos)

Minister bakker op
Også på politisk plan er udfordringen kommet under lup, og den britiske sportsminister Helen Grant har senest bakket offentligt op omkring den store undersøgelse, der blev søsat af organisationen ’Woman in Football’.

- Alle former for sexisme skal ikke tolereres, så jeg hylder dette tiltag, som opfordrer folk til at indberette enhver form for episoder, hvor der har været mishandlinger med baggrund i sexisme. Ligesom jeg priser promoveringen af ligestilling inden for fodbold, siger Grant ifølge The Guardian.

Premier League Chelsea til angreb mod racister før Eriksen-møde
Politikeren er endda gået skridtet videre og har konkretiseret tematikken på anden vis ved at bringe budskabet om, at alle sportslige afdelinger fra og med 2017 bør sigte efter, at mindst en fjerdedel af deres bestyrelsesmedlemmer er af hunkøn.

- Det er absolut på sin plads, at vi hylder kvinder, der arbejder i fodboldverdenen og spiller vitale roller i at gøre spillet til den succes, det er. Jeg ønsker, at flere kvinder bliver involveret i fodbold på tværs af organisationerne og deraf kan se, at det er et fantastisk miljø at være i, siger Grant.

Den ufrivillige hovedperson i den seneste store undersøgelse, Eva Carneiro, har endnu ikke udtalt sig officielt i forhold til de seneste udmeldinger, der er opstået med afsæt i problemstillingen.

100 kommentarer
Vis kommentarer