United-legende efter slem sygdom: 'Troede ikke jeg ville overleve'

En alvorlig nyresygdom og en efterfølgende nyretransplantation har sidenhen gjort tilværelsen svær for den tidligere Manchester United-bomber Andy Cole, der nu åbner op omkring sine tanker og kampen tilbage til sit gamle 'jeg'

Den legedariske Manchester United-angriber Andy Cole har haft det svært siden han blev diagnosticeret med en alvorlig nyresygdom i 2015. Foto: Alamy Stock Photo
Den legedariske Manchester United-angriber Andy Cole har haft det svært siden han blev diagnosticeret med en alvorlig nyresygdom i 2015. Foto: Alamy Stock Photo

Andrew Cole – bedre kendt som Andy Cole. Den ene halvdel af muligvis den mest frygtede angrebsduo i nyere tid i den engelske Premier League. Den målfarlige Manchester United-legende kunne i ledtog med sin partner in crime Dwight Yorke få selv det mest frygtindgydende og firskårne stopperpar til at ryste i bukserne.

I 2008 stillede han støvlerne på hylden efter en mindeværdig karriere. Men eftertiden har ikke ligefrem været en udpræget dans på roser for den nu 46-årige angrebslegende. I sommeren 2015 blev Cole nemlig diagnosticeret med en alvorlig nyresygdom, som gjorde, at hans nyrer kun fungerede på stærkt nedsat kraft.

Den pensionerede sportsmand mistede fuldstændig kontrollen over sin vægt, da han ikke længere kunne være fysisk aktiv. Den venstre nyre arbejdede kun på 20 procent. Og den tidligere United-bomber måtte derfor tage et hvil fra sit virke som ambassadør for De Røde Djævle.

For knap seks måneder siden gennemgik Andy Cole en nyretransplantation. Og for nylig dukkede han op i et fitnesscenter sammen med den nuværende svenske United-spydspids, 36-årige Zlatan Ibrahimovic. Cole kæmper stadig en indædt kamp for at vende tilbage til sit gamle ’jeg’. Og i et interview med den engelske avis The Sun fortæller Andy Cole nu om frygten for den alvorlige sygdom og kampen tilbage til livet:

- Det stod rigtig slemt til. I juni 2015 oplevede jeg et nyresvigt, da jeg pådrog mig en virus. På det tidspunkt troede jeg ikke, jeg ville overleve. Som en typisk mand nægtede jeg i første omgang at gå til lægen. Jeg følte mig træt og jet-lagged. Men jeg troede, jeg kunne sove det væk. Sådan gik det dog ikke helt, lyder det fra Andy Cole til The Sun.

- Det har været så hårdt mentalt – meget hårdere, end jeg regnede med. Jeg er en selvstændig fyr. Og jeg er ikke vant til at stole på andre. De ting, jeg gerne vil og altid har gjort, kan jeg ikke længere gøre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De to angribere Dwight Yorke og Andy Cole, der vakte skræk og rædsel i den engelske Premier League, fejrer mesterskabet med deres klub Manchester United. FOto: All Over Press
De to angribere Dwight Yorke og Andy Cole, der vakte skræk og rædsel i den engelske Premier League, fejrer mesterskabet med deres klub Manchester United. FOto: All Over Press

- Der er gået seks måneder siden transplantationen. Jeg vil altid gerne løbe, før jeg kan gå. Jeg er utålmodig! Men transplantationen kræver tid. I løbet af de første tre måneder er der risiko for, at kroppen afviser nyren – og den kan rent faktisk blive afvist til hver en tid. Det er som at få tildelt et nyt kreditkort, fortsætter den tidligere angriber.

- Jeg fik et nyt kreditkort og troede, jeg ville føle mig 100 procent frisk. Men så kommer der en lille seddel med alle medicinens bivirkninger. Og de er virkelig smertefulde. Dem er der ingen, der fortæller dig om.

- Jeg har mistet besindelsen et par gange. Det ene sekund er du fit og selvstændig, og pludselig kommer der en sygdom og fejer benene væk under dig. Bang!, siger Andy Cole og indrømmer, at humøret til tider kan svinge gevaldigt:

- Sidste måned overværede jeg mine gamle holdkammerater fra United spille en legende-kamp mod Barcelona. Jeg var knust. Jeg ville simpelthen så gerne spille den kamp, men jeg kunne ikke. Det er skørt. For to år siden var jeg helt sund og frisk. Du ender op med at spørge dig selv: Hvornår har jeg sidst følt mig som mig selv?, siger han.

Andy Cole i aktion mod Samuel Osei Kuffour fra Bayern München i den legendariske Champions League-finale i 1999. En kamp, som United vandt 2-1 på et mirakuløst comeback. Foto: All Over Press
Andy Cole i aktion mod Samuel Osei Kuffour fra Bayern München i den legendariske Champions League-finale i 1999. En kamp, som United vandt 2-1 på et mirakuløst comeback. Foto: All Over Press

Den legendariske United-angriber, der huserede på Old Trafford fra 1995 til 2001, var med til at hive intet mindre end fem mesterskaber hjem til topklubbens trofæhylde. Og i den berømte 98/99-sæson var Cole ligeledes med til at vinde The Treble med bl.a. Peter Schmeichel mellem stængerne i United-målet.

Andy Cole fortæller også til The Sun, at han desuden har oplevet stor støtte fra de britiske fodboldfans og kollegaer fra United-perioden som eksempelvis angrebsmakkeren Dwight Yorke, den hårdføre anfører Roy Keane og den ikoniske manager Alex Ferguson.

Cole scorede 188 mål i Premier League og er kun overgået af Wayne Rooney og Alan Shearer. Angriberen nåede også at spille for bl.a. Blackburn, Fulham, bysbørnene fra Manchester City og Newcastle.

- Min nye gym-partner, skriver Andy Cole på Instagram, mens han poserer med Ibrahimovic.

Læs flere af de seneste nyheder om Manchester United herunder:

En helt anden United-legende - nemlig Ryan Giggs - skal hjælpe til med at rådgive spillere og uddanne trænere et overraskede sted i fremtiden: United-legende scorer besynderligt job

Syv måneder i helvede: Zlatan tilbage i målfest

Lukaku om løven Zlatan: Jeg er selv en leopard

Mourinho sprutter af vrede: Min spiller fik seks sprøjter inden venskabskamp

Er de verdens dyreste? Nu kan Zlatans 'sakse-støvler' blive dine