Usædvanligt ejerskab: Derfor venter United stadig på Mourinho

Selvom det er et halvt år siden, portugiseren blev fyret i Chelsea, er det London-klubben, der står i vejen for hans entré i Manchester United

Hør om den særprægede sag her

Utålmodigheden er begyndt at melde sig efter den seneste uges intense rygtestrøm om José Mourinhos snarlige indtog på Old Trafford som Louis van Gaals afløser i trænersædet.

Agenten Jorge Mendes landede i England allerede tirsdag, så hvor bliver 'The Special One' af?

Manchester United-stjernerne Wayne Rooney og Anthony Martial kan i den kommende sæson passere en imponerende milepæl i forhold til tv- og præmie-indtægter. (Foto: AP) Premier League Milevidt fra mesterskabet: Men her slår United alle de andre

Ifølge BBC ligger svaret på det spørgsmål på Stamford Bridge i London.

For Chelsea, der var portugiserens arbejdsgiver indtil fyringen i december, ejer nemlig - ganske opsigtsvækkende - de kommercielle image-rettigheder til navnet 'José Mourinho'.

Rettigheder, det vil koste Manchester United et million-beløb i pund at overtage.

Chelsea sikrede sig de kommercielle rettigheder til Mourinhos navn og autograf helt tibage i 2005, første gang, 'The Special One' indtog Premier League, så de kunne udnytte den populære managers navn og ansigt til alskens former for merchandise lige fra T-shirts, til nøgleringe, håndklæder og sengetøj.

Og før Manchester United får vristet de rettigheder ud af Chelsea, bliver han næppe præsenteret officielt i Manchester.

Ifølge sportsadvokaten Carol Couse er det meget usædvanligt, at det er ikke er José Mourinho selv, der ejer rettighederne.

- Chelsea kan tjene penge hver gang, nogen benytter Mourinhos navn. Det kan forhindre United i at udnytte hans signatur forklarer hun overfor BBC.

- United vil ikke kun sikre sig rettighederne til Mourinhos billede, men også hans navn. Hvis United havde et Mourinho-tøjmærke, vil det være en overtrædelse af rettigheder, der aktuelt ejes af Chelsea, forklarer hun.

Premier League Iskolde rivaler: Nu skal Pep og Mourinho slås om Manchester

Den spegede sag efterlader Manchester United med flere muligheder.

Enten kan Manchester United helt undlade at benytte Mourinhos navn på den endeløse række af varer, som Chelsea har registreret. Ifølge BBC er det alt fra paraplyer til ur-remme, frækt undertøj og talkumpulver.

En anden mulighed er at betale licens til Chelsea for at benytte varemærket 'Mourinho', eller at José Mourinho selv køber sig fri af Chelsea. En sidste mulighed er at gå rettens vej for at bevise, at varemærket ikke er blevet brugt af Chelsea. Men sidstnævnte mulighed bliver ikke anbefalet af Carol Couse.

- Det vil blive temmelig dyrt, siger hun og gætter på, at en licens-aftale vil løbe op i flere hundredetusinde pund, altså et millionbeløb i danske kroner.

- Se på værdien af de aftaler, der er blevet lavet med Mourinho hidtil. Hvad vil værdien være af et Mourinho-ur? Hvis Chelsea ikke vil afgive en licens, hver gang United benytter Mourinhos navn i en kommerciel sammenhæng, kan Chelsea sagsøge Manchester United. Så kan jeg forestille mig, at United hellere bare vil betale et licens-beløb, siger advokaten.

Kontroversielle José Mourinho kan ikke finde ud af at opføre sig ordentligt, og det kan snart betyde fyring i Chelsea, mener danske trænere (Foto: AP) Sport Danske trænere om Mourinho: Nu er han for meget

Chelsea udgør dog ikke den eneste forhindring i de komplekse forhandlinger om økonomi og rettigheder.

José Mourinhos egne sponsoraftaler harmonerer nemlig skidt med Uniteds. Således har stjernetræneren en aftale med bilmærket Jaguar, mens United-spillerne løber rundt med Chevrolets logo på trøjen. Han har også en aftale med luksus-urmærket Hublot, mens Bulova er Uniteds officielle ursponsor.

- Jeg tror ikke, at det i sig selv vil forlænge forhandlingerne. En masse verdensklassespillere tager til Manchester United med personlige sponsoraftaler. Mourinhos aftaler vil være hans personlige, siger Couse og forklarer, at Manchester United eksempelvis ikke vil kunne tvinge Mourinho til at køre Chevrolet eller bære mærkets logo, når han ikke optrådte i en United-sammenhæng.

De kan dog lokke ham til at købe sig fri af Jaguar med det rette økonomiske incitament.

Chelsea har ikke ønsket at svare på BBC's spørgsmål.

Forhandlingerne mellem Jorge Mendes og Manchester United-bossen Ed Woodward formodes at fortsætte torsdag, mens José Mourinho tager et par fridage i Portugal.

Sky Sports gætter på, at de sidste aftaler falder på plads, så José Mourinho kan præsenteres fredag. Tv-stationen gætter også på, at det bliver Rui Faria, der bliver hans assistent, mens United-ikonet Ryan Giggs må finde nye græsgange.

José Mourinho kan smile ved tanken om et stort transferbudget, men spørgsmålet er, hvem han kan lokke til (Foto: AP) Premier League Planen er lagt: Her er Mourinhos ønskeseddel

José Mourinho og Manchester United er enige om en kontrakt, men der mangler stadig en enkelt ting (Foto: AP) Engelsk fodbold Mourinho og United enige: Nu mangler kun én ting

Renato Sanches valgte Bayern München fremfor Manchester United. Så nu er han holdkammerat med Robert Lewandowski. (Foto: AP) Premier League Supertalents stikpille til United: Jeg vil vinde titler

15 kommentarer
Vis kommentarer