Fodboldstjerne: Bøsser er velkomne

Portsmouths keeper, David James, håber på, at der snart springer en eller flere bøsser ud af skabet i fodboldens verden

David James opfordrer sine homoseksuelle kollegaer til at springe ud af skabet. (Foto: AP)
David James opfordrer sine homoseksuelle kollegaer til at springe ud af skabet. (Foto: AP)
Følg Fodbold

Han er ikke selv homoseksuel, alligevel bevæger David James sig ind på et - for engelsk fodbolds vedkommende - meget betændt område, når det drejer sig om fodbold.

Homoseksualitet.

Portsmouth-keeperen med 34 landskampe på visitkortet, skriver i sin ugentlige klumme for The Guardian, at han begræder at ingen i professionel fodbold tør stå frem og vedstå, at man foretrækker mænd fremfor kvinder.

Et problem, der blandt andet skyldes pressens formodede hetz.

- Medierne er som et koppel sultne hunde. De vil sætte tænderne i et eller andet, og tanken om homoseksuelle fodboldspillere er et stort ben for dem - undskyld udtrykket, skriver James i sin klumme.

- Det er mediernes yndlings-tabuemne, og fortæller de historier uden navne, fastholder det mysteriet, da de ramte spillere ikke kan forsvare sig. Det er en ren heksejagt.

Hvor er de henne?
- Hvis én ud af 10 personer er homoseksuel, hvor er de så henne i Premier League? Det er et tilbagevendende spørgsmål, men vi får som regel kun hvisken, rygter og ondsindet mediesladder som svar, skriver James, der refererer til sin afdøde kollega, Justin Fashanu, der tog sit eget liv i 1998.

Fashanu erklærede åbent, at han var homoseksuel i 1990. Derudover var han mørklødet. David James argumenterer for, at tiden dog har ændret sig siden da.

- Racisme var på dette tidspunkt et større problem end nu. Havde Justin ikke været mørklødet, havde det måske været anderledes.

David James filosoferer over en verden med erklærede bøsser i miljøet.

- En fremtrædende person i engelsk fodbold har engang sagt til mig, at han ønskede, at alle homoseksuelle ville springe ud, så vi kunne komme videre. Det er en forfriskende bemærkning. Tænk engang hvad det kunne have af konsekvenser:

- Hvis verdens første bøssepar mødtes for hver sit hold, og siden diskuterede offsidekendelser over middagsbordet. De ville ryge på forsiden af magasiner og aviser. Reklamer, chatshows og så videre.

- Men ville det omvendt genere medspillerne at bade med en homoseksuel? Eller ville de frygte begivenheder efter kampene, hvor vedkommende måske opfordrede til diverse seksuelle begivenheder? Ville fodboldkulturen nogensinde blive den samme igen?

Har været på bøssebar
- Jeg kan ikke forestille mig, at en 17-årig spiller kunne springe ud, uanset hvor god han var. Den boble, der dannes af succes, ville ikke være der. Du ville være nødsaget til at bevise dit værd, før du kunne fortælle om din seksualitet - og så blive accepteret.

David James erkender, at han selv nemt kunne være blevet beskyldt for at være homoseksuel.

- Jeg har altid været anderledes end mange andre spillere. Jeg har ageret model for Giorgio Armani, startet rygter om designere, der ville i kanen med mig. Jeg har dyrket yoga. Jeg læser og maler. Jeg har besøgt The Boardwalk, en bøssebar i Manchester - dog med min kone.

- Jeg har en række homoseksuelle venner, og selvom de ikke ligefrem trygler mig om at råbe det ud over byens tage, så vil jeg gerne opfordre dem til at springe ud. Jeg ved godt, at det er let for mig at sige. Men hvor mange flere år vil det tage, før vi i åbne fora kan snakke om bøsser i professionel fodbold?

- Fra næste sæson er homofobiske tilråb forbudt på stadions, og det er da en begyndelse. Men det kræver fortsat en eller anden slags new age-helt, der springer ud som den første. Men for fodboldens skyld håber jeg, det snart sker, skriver David James.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind