Mere end en kamp: De spiller om halvanden milliard

Der står rigtig mange penge på spil, når Middlesbrough og Brighton spiller om PL-billetter lørdag

Det er den helt store præmie, Middlesbrough og Brighton. (Foto: All Over Press)
Det er den helt store præmie, Middlesbrough og Brighton. (Foto: All Over Press)

Kampplanlæggerne havde en sjældent heldig hånd, da de planlagde sidste spillerunde i Englands næstbedste række, The Championship.

For der er lagt op til et drama af den sjældne - og sjældent indbringende - slags, når Brighton & Hove Albion lørdag eftermiddag klokken 13.30 dansk tid gæster Riverside Stadium og Middlesbrough til 90 minutters fodboldkrig om en direkte billet til det forjættede land i Premier League.

Her var Middlesbrough senest i 2009, mens gæsterne fra den engelske sydkyst aldrig har smagt på Premier League og senest var en del af det gode selskab i den bedste række i 1983.

Jubel i Burnley (Foto: PA) Championship Burnley er klar til Premier League efter kneben sejr

Siden har Brighton været ved at falde helt ud af liga-systemet, mens Middlesbrough har fristet en noget mere nådig tilværelse og blandt andet var i Europa League-finalen i 2006, hvor det dog endte med spanske prygl mod Sevilla.

Men nu får en de to traditionsklubber mulighed for at følge Burnley ad den direkte vej til den store scene, mens taberen skal jagte drømmen via playoff-kampe mod nummer fire-seks i tabellen.

Og der står meget på spil i lørdagens gyser, hvor holdene ligger side om side med 88 point for 45 kampe. Middlesbrough har et plus på to mål at gøre godt med i tilfælde af uafgjort.

For en ting er udsigten til at prøve kræfter med Leicester, Tottenham, Arsenal og hvad de ellers hedder, topholdene i Premier League.

Noget andet, at vinderen har udsigt til at kunne hente beløb, der får prisen for at vinde Champions League til at blegne som billige T-shirts i sommersolen.

Billing hitter i Huddersfield (Foto: Empics) Championship 'Ukendt dansker' får fornem hæder

En plads i Premier League betyder nemlig, at klub-kasseren kan smide rundt regnet 1,6 mia. kroner ind på kontoen.

Et beløb, der tilmed kan vokse til svimlende 2,7 mia. kroner, hvis det siden lykkes at overleve den første sæson i Premier League.

Det er talknuserne fra revisionsgiganten Deloitte, der udført regnestykket for BBC.

Og det er især Premier Leagues nye tv-aftale med Sky Sports, der gør oprykningen så lukrativ.

Aftalen sikrer nemlig Premier Leagues nummer sjok godt 891 mio. kroner, og dertil skal lægges to sæsoners 'faldskærms-penge', der sikrer, at klubber, der rykker ud efter en sæson i Premier League, ikke går økonomisk rabundus.

Tidligere er de penge - ca. 600 mio. kroner - faldet over fire sæsoner. Men fra 2017 skæres perioden ned til det halve. Til gengæld stiger beløbet.

- Oprykning til Premier League giver klubber ressourcerne til at gennemføre strategiske investeringer på og udenfor banen, siger Richard Battle, der er senior manager i Deloittes 'sports business group' til BBC og fortsætter:

- Mens det på kort sigt som regel handler om at investere i spillertruppen, så er det en stærk fokus på finansiel stabilitet, der kan give en klub en stærk position til fremtiden uanset, om de overlever den første sæson eller ej. Burnley rykker op igen med det samme. Det er bevis på, at økonomiske begrænsninger på sigt kan skabe succes på lidt længere sigt, siger Battle.

Championship TV: Målmand til grin i England - laver årets drop

Før lørdagens kamp om guldkalven er det dog ikke nedrykning, der er på dagsordenen.

Og på de bonede gulve glæder Premier League-bossen Sir Richard Scudamore over den perfekte dramaturgi, som kamp-program og tabel har skabt.

- Middlesbrough eller Brighton. Begge hold vil være fantastiske at have i ligaen. Og så er der stadig playoff, lyder det forventningsfuldt fra Scudamore, der dog ikke selv vil være til stede, fordi han skal uddele Premier League-pokal og guldmedaljer ud til Kasper Schmeichel og co. i Leicester, der mirakuløst vandt titlen blot to år efter den seneste oprykning.

En bedrift, der vækker håb om, at også klubber som Middlesbrough og Brighton kan jagte det helt store eventyr, hvis det lykkes at klemme sig gennem nåleøjet, der er sidste forhindring inden Premier League og alle pengene.

Den tidligere Brøndby-spiller Simon Makienok er på udkig efter en ny klub i sommerpausen, fordi hans lejekontrakt med Charlton udløber. Championship Simon Makienok på klubjagt: Dialog med flere klubber

Hvad laver målmanden? Giga-drop hjælper Boro:

3 kommentarer
Vis kommentarer