Fodbolddommer springer ud som bøsse: Nu hyldes han

Ryan Atkin er den første professionelle dommer i England, der springer ud som homoseksuel

For første gang står en professionel engelsk fodbolddommer frem som homoseksuel (Genrefoto, Colourbox)
For første gang står en professionel engelsk fodbolddommer frem som homoseksuel (Genrefoto, Colourbox)

Fodboldens verden er ikke lige frem kendt for sin store mangfoldighed, når det kommer til homoseksualitet. Og slet ikke i England.

Ingen aktive professionelle spillere i de engelske ligaer er stået frem som homoseksuel, og nu er det i stedet en professionel dommer, der forsøger at gøre op med tabuet.

Ryan Atkin, der dømmer i de lavere engelske rækker og tidligere har været linievogter i den næstbedste række, fortæller nu åbent om sin seksuelle orientering i et stort interview med Sky Sports.

- Af forskellige årsager føler jeg, det er det rigtige tidspunkt at sige, at jeg som en del af professionel fodbold er bøsse. Det er helt klart et skridt mod det ukendte - det er bredt kendt, at der ikke er nogen erklærede homoseksuelle fodboldspillere eller professionelle dommere i England, siger han.

Ryan Atkin håber, at han ved at stå frem kan gøre det mindre tabubelagt at være homoseksuel i professionel fodbold.

- Jeg håber, at det kan give selvtillid til andre i lignende situationer, så de kan være sig selv, siger Atkin og understreger, at de af hans kollegaer, der kender til hans seksuelle orientering, har behandlet ham med respekt.

Hyldes af dommerforening
Udmeldingen bliver mødt med glæde fra den tidligere topdommer Mike Riley, der i dag fungerer som administrerende direktør for den engelske dommerforening.

Han kalder det et 'ekstremt stærkt budskab' og forklarer videre:

- Vi er stolte af at støtte ham i synspunktet om, at folk præsterer bedre, når de kan være sig selv, siger Mike Riley.

Og der er brug for at gøre noget ved berøringsangsten for homoseksualiet og ikke mindst homofobi i engelsk fodbold, mener hovedpersonen Ryan Atkin.

- Homofobi er stadig et problem, men tingene går den rigtige vej hele tiden. Der har helt sikkert været god udvikling, siden jeg startede med at dømme. Nu vil jeg gerne se flere spillere og dommere hjælpe til, lyder det.

At dømme ud fra reaktionen på det sociale medie Twitter, så er det populært, at en professionel dommer endelig springer ud som homoseksuel:


 

Den tidligere Aston Villa-, West Ham- og Everton-spiller Thomas Hitzlsperger er tidligere stået frem som homoseksuel, men først efter karrierens afslutning.

Episoden alle taler om: Her svarer Ronaldo igen på bøsse-råb
Homoseksuel træner: Svært at være bøsse på højt niveau
Zanka: Dansk fodbold bør slå hårdt ned på homofobi og racisme