Trofæ redder ikke van Gaal: Mourinho står på spring

Goodbye: Louis van Gaal kan sikre Manchester United klubbens første trofæ siden Alex Ferguson-æraen, men det er formentlig ikke nok til, at hollænderen beholder sit job – han bliver sparket op i systemet for at gøre plads til José Mourinho

Hollandske Louis van Gaal står efter alt at dømme i spidsen for Manchester United for sidste gang i lørdagens FA Cup-finale mod Crystal Palace (Foto: AP)
Hollandske Louis van Gaal står efter alt at dømme i spidsen for Manchester United for sidste gang i lørdagens FA Cup-finale mod Crystal Palace (Foto: AP)

For Alex Ferguson startede det hele med en FA Cup-finale mod Crystal Palace – for Louis van Gaal slutter det hele med en FA Cup-finale mod Crystal Palace…

For selv om den 64-årige hollænder skulle tage pokalen med hjem fra Wembley, er han formentlig ikke manager på Old Trafford, når næste sæson sparkes i gang til august.

Tilbage i 1990 reddede Sir Alex Ferguson reelt sit managerliv i Manchester United, da hans mandskab slog den lille London-klub i finale-omkampen på verdens mest berømte fodboldstadion. 

Skotten havde været i United i tre et halvt år, før han endelig vandt noget. Resten er, som man siger, historie. 

Louis van Gaal har bare været boss i to år, men tålmodigheden i fodboldverdenen er ikke blevet større med årene, og tiden synes at være løbet ud for den kontroversielle hollænder.

Da han tirsdag aften greb mikrofonen efter sæsonens sidste hjemmekamp mod Bournemouth, var der buhen fra de halvtomme tribuner. Trods en 3-1-sejr.

Manchester United-manageren takkede for tilhængernes ubetingede støtte i løbet af sæsonen, men det var ikke ubetinget kærlighed, han mærkede den anden vej.

Erik Sviatchenkos nye manager i Celtic bliver Brendan Rodgers. (Foto: AP/Jon Super) Skotland Liverpool-kending bliver manager for Sviatchenko

Louis van Gaal fortalte efterfølgende, at han godt kunne forstå fansenes reaktion. De forventer meget, som han sagde, men nok også for meget.

– Vi er et hold under opbygning, og jeg sagde det, da jeg startede her i Manchester United. Måske skal jeg gøre budskabet meget mere klart, end jeg har gjort, lød det fra Louis van Gaal efter sæsonens sidste Premier Leauge-kamp.

Et hold under opbygning. Men med en manager, der har brugt i omegnen af 2,5 mia. kr. på et par sæsoner.

Når man bruger så mange penge, vil forventninger automatisk være høje, og modsat 1990 er det ikke længere nok at vinde et FA Cup-trofæ.

Smilene i Manchester United var store, da de for en måned siden vandt FA Cup-finalen semifinalen over Everton (Foto: AP)
Smilene i Manchester United var store, da de for en måned siden vandt FA Cup-finalen semifinalen over Everton (Foto: AP)
 

Louis van Gaals reelle finale var i London, men ikke på Wembley. 

10. maj spillede Manchester United en udsat kamp mod West Ham i den engelske hovedstad. Den blev tabt 3-2, og dermed tabte holdet også reelt muligheden for Champions League-fodbold i næste sæson.

I stedet snuppede Manchester City fjerdepladsen i kraft af en bedre målscore, og det skulle angiveligt koste Louis van Gaal jobbet.

José Mourinho er i flere måneder blevet nævnt som kommende Manchester United-manager, og ifølge The Sun har klubben - uanset udfaldet af FA Cup-finalen mod Crystal Palace - tænkt sig at sparke Louis van Gaal op i systemet.

Den engelske tabloidavis skriver, at Louis van Gaal i næsten sæson får titlen som fodbolddirektør, mens portugisiske José Mourinho altså bliver manager.

Den tidligere Tottenham-stjerne David Ginola er blevet opereret, efter han faldt om på en golfbane i Frankrig. Han er dog ved fint mod. (Foto: AP/Alastair Grant) Tottenham Faldt om på banen: Tidligere PL-stjerne opereret

Louis van Gaal har et år tilbage af sin kontrakt, og med manøvren slipper viceformand Ed Woodward for at fyre hollænderen, som han personligt har ganske høje tanker om.

Konstellationen Mourinho-van Gaal lyder som noget, der kun er sekunder fra at sprænge i luften, men faktisk har de to store egoer tidligere arbejdet sammen i FC Barcelona og har et godt forhold til hinanden.

Der er dog næppe tvivl om, at José Mourinho ønsker transfermagten, hvis han skal til Manchester United, så Louis van Gaal risikerer at ende som direktør mere af navn end af gavn.

José Mourinho har været arbejdsløs siden fyringen i Chelsea tidligere på sæsonen (Foto: AP)
José Mourinho har været arbejdsløs siden fyringen i Chelsea tidligere på sæsonen (Foto: AP)

Hans tid i den engelske storklub vil blive husket for de mange store indkøb, der ikke slog til. Også selv om det skulle ende med pokal og champagnesprøjt på Wembley.

Manchester Uniteds seneste titel var mesterskabet under Alex Ferguson i 2013, og FA Cup’en har de ikke vundet siden 2004. 

Så selv om den traditionsrige pokalturnering har mistet noget af sin magi, er det vigtigt for ’De Røde Djævle’ at vise, at de ikke har glemt, hvordan man vinder. Det vidner Louis van Gaals udtalelser også om. 

Det ligger i den hollandske fodboldkultur, at man skal vinde med stil, men på Wembley er det nok for van Gaal at vinde. Stilkarakterer er sekundært.

- Hvis vi vinder 1-0, er det nok. Det er vigtigt at vinde en finale, ellers har du ingenting – og en klub som Manchester United har brug for pokaler.

- Vi har brug for det, og spillerne har brug for det, siger Louis van Gaal, der ikke ønsker at tale så meget om, at han også selv har brug for det, så han kan redde noget af sit eftermæle i det engelske:

- Det er ikke godt at tale om mine interesser, men det er godt at tale om klubbens interesser. Det er vigtigt for spillerne og vigtigt for manageren og hans stab, men frem for alt er det vigtigt for klubben.

Barcelonas fans får alligevel lov til at vifte med deres catalanske flag søndag aften i pokalfinalen. (Foto: AP) Spansk fodbold Kovending i bizar sag: Nu må Barca-fans flage

Manchester United har fået 28.500 billetter til finalen, men mange United-fans uden billet vil være i hovedstaden for at mærke finalestemningen – og forhåbentlig fejre det første trofæ siden Ferguson-æraen.

- Tilhængerne er mere bekymrede om titlen, end jeg er. Det vil være fantastisk for vores fans med en titel, og vi ønsker at give dem det. De fortjener det mere end nogen andre, siger Louis van Gaal inden sin nok sidste kamp som Manchester United-manager.

For selv om han skulle stå med pokalen efter slutfløjt på Wembley, ser det ud til at slutte for ham her.

Crystal Palace-Manchester United, 6'eren kl. 18.30 (optakt 17.30)

***

Crystal Palace-manager vil vinde for de engelske trænere

I 1990 var spilleren Alan Pardew en del af det Crystal Palace-hold, der tabte FA Cup-finalen til Manchester United efter en omkamp.

Nu vil manageren Alan Pardew sikre London-klubben dens første FA Cup-triumf nogen sinde og samtidig sørge for, at de engelske trænere får noget at juble over.

- Det vil ikke kun være godt for mig og klubben at vinde. Det vil også være godt for engelske trænere.

- De får dårlig omtale, men jeg er tættere på at vinde, end nogen anden har været i lang tid, siger 54-årige Alan Pardew, der er noget så sjældent som en englænder i spidsen for en Premier League-klub.

Crystal Palace-manager Alan Pardew er noget så sjældent som en englænder i spidsen for en Premier League-klub (Foto: AP)
Crystal Palace-manager Alan Pardew er noget så sjældent som en englænder i spidsen for en Premier League-klub (Foto: AP)

Som tingene ser ud lige nu, vil kun fire englændere være managere i Premier League fra starten af næste sæson. Fem hvis Steve Bruce får Hull op.

Ingen englænder har nogen sinde vundet Premier League, og i dette årtusind har kun én vundet FA Cup: Harry Redknapp med Portsmouth i 2008.

Crystal Palace sluttede sæsonen som nummer 15, og for første gang siden Premier Leagues indførelse i 1992 var der ikke et eneste hold i top ti med en engelsk manager.

36 kommentarer
Vis kommentarer