Fan-forsker: FCK løb en stor risiko

Fans skal skilles ad - det forsømte FCK torsdag aften, påpeger forsker

Hannovers fans fik en tribune bag det ene mål. Og de mange tusinde, der ikke fik plads på Hannover-tribunen, blev spredt ud mellem FCK-fans på andre tribuner. (Foto: DPA)
Hannovers fans fik en tribune bag det ene mål. Og de mange tusinde, der ikke fik plads på Hannover-tribunen, blev spredt ud mellem FCK-fans på andre tribuner. (Foto: DPA)

FCK løb en stor risiko, da de torsdag aften til Europa League-kampen mod Hannover blandede danske og tyske fans på et afsnit i Parken, muligvis lukkede for mange ind, og ikke visiterede alle fans ordentligt.

Det konstaterer Jonas Havelund, der forsker i hooliganisme ved Aarhus Universitet.

Se også:

FCK-fans raser: Pisse farligt på tribunen!

- Det var selvfølgelig en usædvanlig situation, hvor der kom ufatteligt mange fans fra Tyskland.

- Man skal være varsom med at blande fans på den her måde. Det er erfaringen fra tidligere stadiontragedier. Taylor-rapporten, som blev skrevet på baggrund af Hillsborough-tragedien og som opsamler en række generelle sikkerhedsråd, understreger vigtigheden af at holde fans adskilt, siger Jonas Havelund til ekstrabladet.dk.

- Risikoens størrelse afhænger selvfølgelig af, hvor godt styr tysk politi har på de tyske fans, der rejser. Men man kan jo ikke udelukke, at der er nogle af de hårde typer, der kan finde ud af at komme til Danmark og stille sig op på en tilgængelig tribune.

- Når folk står klemt sammen på trapper og gangarealer, som det er blevet beskrevet, så skaber det vanskelige forhold for kontrollører. Og det handler jo ikke bare om, at de skal have ordentlige arbejdsforhold, så de kan håndtere eventuel ballade på tilskuerrækkerne. Det handler også om, at folk skal kunne komme frem og tilbage, hvis nogen får et ildebefindende på stadion.

- Men det er jo ikke bare i Parken, at det her problem med sikkerheden viser sig. Der er mange steder i Danmark, hvor man ikke er helt oppe i gear omkring de her ting. Vi mangler eksempelvis stadig en sikkerhedschefuddannelse, påpeger Aarhus-forskeren, og stiller et retorisk spørgsmål:

- Hvorfor vente med at gøre noget ved problemet, indtil der sker noget alvorligt? spørger Aarhus-forskeren.

Se også:

FCK: Der var ikke et sikkerhedsproblem