Esbjerg blæser mod rekordbøgerne

Esbjerg bliver den tiende danske klub siden 1991 til at spille europæisk fodbold på den anden side af nytår

Esbjerg er i færd med at gøre flere danske hold selskab i rekordbøgerne. Vestjyderne er nemlig videre i Europa League, og det sker ikke hver dag for et dansk mandskab. (Foto: Lars Poulsen)
Esbjerg er i færd med at gøre flere danske hold selskab i rekordbøgerne. Vestjyderne er nemlig videre i Europa League, og det sker ikke hver dag for et dansk mandskab. (Foto: Lars Poulsen)

Med en sejr over Elfsborg torsdag aften, sikrede Esbjerg fB sig videre adgang i Europa League, så klubben allerede nu er sikker på en plads i 1/16-finalerne af turneringen, der afvikles på den anden side af nytår. 

Det er en imponerende præstation af vestjyderne, og den stærke bedrift bliver kun understreget af, at det kun sjældent sker, at danske hold kommer i aktion i Europa efter vinterpausen.

Når Esbjerg den 20. februar skal i aktion i Europa Leauge's 1/16-finaler, bliver det således det kun tiende hold siden 1991, der repræsentrer Danmark i Europa i anden turneringshalvdel. Siden Superligaen blev lanceret i 1991, er det kun sket ni gange før, at et dansk hold er avanceret i en europæisk turnering, så der også har været inciterende Europa-kampe på menuen efter nytår. 

Se også: Esbjerg-direktør: Vi vægter Superligaen højest

Seneste gang var i 2010/11-sæsonen, hvor FCK nåede ottendelsfinalerne i Champions League, så til februar er det altså tre år siden, der sidst var europæisk fodbold i Danmark efter vinterpausen. 

Tipsbladet.dk har kigget på Esbjergs forgængere i de europæiske vinter- og forårskampe. De følger herunder.

1990/91: Brøndby i UEFA Cup-semifinalen
Under Morten Olsens ledelse nåede Brøndby hele vejen til semifinalen i UEFA Cup'en. Dermed spillede Brøndby både kvartfinaler mod Torpedo Moskva samt semifinaler mod Roma i foråret 1991, hvor endestation altså blev et samlet 1-2-nederlag. 

1991/92: B1903 i UEFA Cup-kvartfinalen
I B1903's sidste leveår som topklub nåede holdet hele vejen til kvartfinalerne i UEFA Cup'en. Her tabte man samlet 0-3 til Torino i marts 1992, men undervejs blev selveste Bayern München sensationelt slået ud af 03'erne.

1994/95: OB i UEFA Cup-kvartfinalen
Der blev trukket mange tråde til eventyr og H.C. Andersen, da OB var på Europa-togt i 1994/95. Real Madrid blev slået ud i 1/8-finalen, og det udløste to kampe mod Parma i kvartfinalerne efter vinterpausen. Italienerne vandt samlet 1-0.

1996/97: Brøndby i UEFA Cup-kvartfinalen
Brøndby var det store danske lokomotiv i 1990'erne – også i Europa. Et af højdepunkterne var i UEFA Cup'en i 1996/97-sæsonen, hvor holdet nåede til kvartfinalerne og knebent tabte samlet 1-2 til Tenerife. 

2003/04: Brøndby i UEFA Cup'ens 3. runde
Da Schalke 04 var modstanderen i anden runde af UEFA Cup'en, lignede det et exit, men efter en nervepirrende straffesparkskonkurrence kom Michael Laudrups tropper videre til to store kampe mod FC Barcelona i tredje runde. De blev spillet i februar, og spanierne vandt samlet 3-1.

2008/09: AaB i UEFA Cup'ens 1/8-finale
2008/09: FCK i UEFA Cup'ens 1/16-finale 
Helt enestående var hele to danske hold med i en europæisk turnering i foråret 2009. Både FC København og AaB var gået videre fra deres grupper i henholdsvis UEFA Cup og Champions League, så der stod UEFA Cup-kampe på plakaten. FCK røg ud til Manchester City, men AaB besejrede Deportivo La Coruna og gik dermed videre til flere kampe i UEFA Cup'en. Samme Manchester City slog dog efterfølgende nordjyderne efter straffesparkskonkurrence.

2009/10: FC København i Europa Leagues 1/16-finale 
Et stærkt FCK-hold var under opbygning i 2009/10-sæsonen, men det lykkedes for andet år i træk FCK at komme videre til Europa-bold efter vinter. De danske mestre sluttede foran Sparta Prag og Cluj i sin pulje og mødte så Marseille i 1/16-finalerne. Franskmændene vandt samlet 6-2.

2010/11: FC København Champions Leagues 1/8-finale
En af de største danske klubpræstationer i Europa var i 2010/11-sæsonen, da FCK blev nummer to i sin Champions League-pulje og som første danske hold nogensinde gik videre i mesterligaen. Chelsea var dog stærkest over to kampe i Champions Leagues ottendelsfinaler og vandt 2-0.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere