Dolberg skriver historie: Snupper fornem rekord

Når Ajax 24. maj spiller Europa League-finale mod Manchester United i Stockholm, bliver den blonde angrebskomet den yngste dansker nogensinde i en europæisk finale

Kasper Dolberg snupper rekorden fra Allan Simonsen. Foto: AP
Kasper Dolberg snupper rekorden fra Allan Simonsen. Foto: AP

Kasper Dolberg kommer til at skrive et lille styk dansk fodboldhistorie, når Ajax 24. maj møder Manchester United i Europa League-finalen i Stockholm.

Den blonde bomber, hvis scoring i 1-3-nederlaget i Lyon var nok til at sende Ajax videre, bliver den hidtil yngste dansker i en europæisk finale.

Og det er ikke hvem som helst, som Dolberg snupper rekorden fra.

Allan Simonsen var 20 år, da han i 1973 blev skiftet ind for Borussia Mönchengladbach i UEFA Cup-finalen mod Liverpool, men snart må Europas bedste fodboldspiller anno 1977 sende redkorden videre til 19-årige Kasper Dolberg.

Snart er Allan Simonsen ikke den yngste dansker i en europæisk finale. Kasper Dolberg tager rekorden 24. maj i Stockholm. Foto: Philip Davali
Snart er Allan Simonsen ikke den yngste dansker i en europæisk finale. Kasper Dolberg tager rekorden 24. maj i Stockholm. Foto: Philip Davali

Den danske teenager scorede i begge semifinaler mod Lyon og er nu oppe på syv europæiske scoringer for FCK’s europæiske banemænd.

Han er stensikker starter i finalen mod José Mourinhos Manchester United, og det er Lasse Schöne også - forudsat han er klar!

Den elegante midtbanespiller måtte udgå med en skade i foden i 2. halvleg i Lyon, men sagde efter opgøret til 6'eren, at han nok skulle blive finaleklar.

Hans kølige hoved bliver vigtigt mod de engelsk favoritter, og Schöne var virkelig savnet i slutfasen i Lyon, hvor de unge Ajax-drenge var meget tæt på at smide finalebilletten væk.

Men Dolbergs elegante scoring i 1. halvleg, hvor han med et nærmest arrogant vip sendte bolden i nettet, viste sig at blive afgørende, da Lyon var gået i finalen med en 3-0-sejr.

- Det bliver fedt (at spille finalen, red.). Det er noget, jeg virkelig ser frem til, sagde Kasper Dolberg til 6'eren efter Ajax-triumfen.

Det er første gang i ti år, at en europæisk finale får dansk deltagelse. I 2007 vandt Christian Poulsen UEFA Cup-finalen med Sevilla, mens Daniel Agger nogle dage senere tabte Champions League-finalen med Liverpool.

Det var tæt på dansk finaledeltagelse i Europa League i sidste år, men Michael Krohn-Dehli pådrog sig en frygtelig knæskade i semifinalen mod Shakhtar Donetsk og var derfor ikke med, da Sevilla besejrede Liverpool i finalen.

Kasper Dolberg har lavet 22 mål for Ajax i denne sæson.

Se hans seneste ligamål her:

Dolberg skriver historie: Snupper fornem rekord

Mor og far: Sådan endte Dolberg som megatalent i Ajax

Dolbergs super-mål sender Ajax i finalen

Her er de nu: 10 spillere, der blev udråbt som den nye Messi