Hemmeligheden bag FCK-modstanders succes - derfor er de så gode

Torsdag møder FCK bulgarske Ludogorets i Europa League 1/16-finalen i Sofia. Ekstra Bladet tegner et portræt af FCK’s kommende modstander

Ludogorets og FCK tørner sammen i Europa League. Foto: AP
Ludogorets og FCK tørner sammen i Europa League. Foto: AP

Hvem er Ludogorets?

Oversat betyder Ludogorets 'den lille skov'. Klubben har hjemme i den lille provinsby Razgrad i det østlige Bulgarien. Det er et af de fattigste områder i Bulgarien med en aldrende befolkning uden den store fodboldinteresse.

Ludogorets har dog givet dem noget at være stolte af. Klubben fra Razgrad har vundet mesterskabet de seneste fem sæsoner.

Hvorfor møder de FC København i Sofia?

Hjemmebanen Ludogorets Arena har bare plads til 8808 tilskuere og lever ikke op til UEFA’s mange krav. Derfor spiller de bulgarske mestre deres europæiske kampe over 300 kilometer væk på nationalstadionet Vasil Levski Stadium i den bulgarske hovedstad.

Her skal FCK møde Ludogorets på torsdag, hvor der er plads til godt 43.000 tilskuere. Foto: Lars Poulsen
Her skal FCK møde Ludogorets på torsdag, hvor der er plads til godt 43.000 tilskuere. Foto: Lars Poulsen
 

Er det en af traditionsklubberne i Bulgarien?

Nej, på ingen måde. Det oprindelige Ludogorets blev grundlagt i 1945, men gik konkurs omkring årtusindeskiftet.

Klubben genopstod, men lå som tidligere i de lavere rækker fra til 2010, hvor den for første gang rykkede op i næstbedste række. Det var på det tidspunkt, at Kiril Domuschiev blev involveret omkring klubben.

Kiril Domuschiev? Hvem er han?

Det er manden, der finansierer fodboldfesten. Han startede med et at betale et par hundrede tusinder kroner i et sponsorat i Ludogorets, men da klubben rykkede op i 2. division og blev professionelle, blev han for alvor involveret.

Han var oprindeligt fan af traditionsklubben CSKA Sofia, men i september 2010 købte han Ludogorets og har siden spyttet de nødvendige millioner i klubkassen.

Kiril Domuschiev (til højre) er Ludogorets enerådende ejer. Foto: All Over Press
Kiril Domuschiev (til højre) er Ludogorets enerådende ejer. Foto: All Over Press
 

En klassisk nyrig østeuropæisk millionær?

Lige netop. Domuschiev voksede op i det kommunistiske Bulgarien, men den nu 47-årige entreprenør blev efter Murens fald for alvor aktiv i farmaceut-industrien og står i dag i spidsen for Huvedpharma.

Det har afdelinger i flere end 80 lande, og Domuschiev skulle have en personlig formue på den sjove side af 500 mio. euro (over 3,7 mia. kr.). Han var en nobody i offentligheden før sit køb af Ludogorets, men efter klubbens store succes er han blevet et kendt ansigt i Bulgarien.

Hvordan er han som klubejer?

Han er en blanding af en succesfuld forretningsmand og en typisk Balkan-boss. Den 170 centimeter lave mand med Andy Garcia-udseendet er karismatisk, konsekvent og kendt for at være tæt på spillerne.

Han har leveret motivationstaler i omklædningsrummet og også straffet dem med bøder, hvis de ikke har gjort det godt nok efter hans kritiske mening.

Pumper han så bare penge i Ludogorets?

Klubben var aldrig kommet i nærheden af dens nuværende succes uden hans penge, men der er ikke tale om en mand, der udskriver blankochecks.

Domuschiev havde ikke den store erfaring med fodbold, men Ludogorets er et spejl på hans professionalisme og en succes i et land, hvor der ellers er langt imellem dem. Hemmeligheden ifølge klubejeren er hårdt arbejde og god organisation.

Hvad er deres budget?

Angiveligt i omegnen af ti mio. euro om året (ca. 75 mio. kr.). Det er nok til at være bedst i Bulgarien, men er ikke voldsomt meget efter europæiske standarder. Det er eksempelvis lavere end FCK’s.

Pengene bliver brugt med omtanke, og en af Domuschievs bedste beslutninger har været ansættelsen af sportsdirektør Metodi Tomanov. Han har vist sig dygtig til at lokke spillere til det østlige Bulgarien. Særligt en række brasilianere.

Jonathan Cafu, som her jagter Koscielny, er en af flere brasilianere på Ludogorets-holdet. Foto: AP
Jonathan Cafu, som her jagter Koscielny, er en af flere brasilianere på Ludogorets-holdet. Foto: AP
 

Hvad har de vundet af titler?

Siden oprykningen til den bedste række i 2011 har Ørnene, som Ludogorets kaldes, vundet mesterskabet hver eneste sæson. Som oprykker vandt de faktisk 'The Treble' i 2012 og blev den kun anden oprykker i fodboldhistorien, der har gjort det (Levadia Tallinn er den anden).

Klubben står noteret for fem mesterskaber, to pokaltitler og har to gange vundet den bulgarske Super Cup.

Hvordan er de kørende?

Ludogorets ligger til at snuppe endnu et mesterskab. De har haft en super sæson og satte i løbet af efteråret bulgarsk rekord med 13 ligasejre på stribe.

De står noteret for 50 point efter 19 kampe og har et forspring på syv point til rivalen Levski Sofia på andenpladsen. Ludogorets indledte søndag deres 2017 med at slå bundholdet Montana 4-0 i en udsat kamp.

Hvordan spiller de?

Klubejer Domuschiev er inspireret af spansk fodbold, og klubbens trænere har besøgt spanske klubber for at søge inspiration. De vil gerne kopiere den spanske model, men er stadig et stykke fra.

Deres store styrke ligger i omstillingsspillet. Det har høj klasse - også efter internationale standarder. Ellers er Ludogorets et typisk østeuropæisk hold med en række stærke sydamerikanske individualister. Man kan sammenligne dem en smule med eksempelvis Shakhtar Donetsk. Dog i en light udgave!

Hvad er deres europæiske historie?

Ludogorets blev sidste år det første bulgarske hold, der har kvalificeret sig til Champions League to gange. Første gang var i 2014/15.

De har også gjort sig positivt bemærket i Europa League, og særligt på hjemmebane har de skabt fine europæiske resultater. Inden for de seneste år har de slået Steaua Bukarest, PSV og Basel og spillet uafgjort med Liverpool og Lazio. Italienerne besejrede de endda ude.

Hvordan kom de så langt?

Ludogorets skulle ligesom FCK igennem tre kvalifikationsrunder for at nå Champions League. De sendte Podgorica, Røde Stjerne og Viktoria Plzen ud. I gruppespillet spillede de to gange uafgjort med Basel og fik nærmest sensationelt 2-2 ude mod Paris Saint-Germain.

De var i Sofia foran 2-0 mod Arsenal, men tabte 2-3. I London fik de deres største europæiske øretæve nogensinde: 0-6. Tre point var dog til at sende dem videre til Europa League.

Ludogorets fører 2-0, men taber til Arsenal:

Hvem skal FCK passe på?

Ludogorets har flere dygtige brasilianere i frontlinjen. 25-årige Jonathan Cafu viste sig på bedste vis frem i Champions League og er på rygteplan blev sat i forbindelse med flere Premier League-klubber. Også hans lille landsmand Wanderson er en udfordrende, idérig spiller.

Rutinerede Marcelinho er gået fra brasilianer til bulgarer og er en nøglespiller. Og så er der ligatopscorer Claudiu Keserü. Den 30-årige rumæner startede dog ude mod Montana.

Opgøret kan følges LIVE på ekstrabladet.dk torsdag kl. 19.00.

Ludogorets får tæv af Arsenal på Emirates:

Se også: ’Zanka’ til Brøndbys fans: Ærgerligt, at I ikke kommer...

Se også: Brøndby-supportere dropper FCK-derby

Se også: Av, av, av: FCK delte store gaver ud i skidt generalprøve

Kan FCK fortsætte storformen og juble over endnu et mesterskab, når sæsonen slutter? Foto: TV3 Sport Sport og Spil Før superliga-starten: Sådan står FCK, SønderjyskE og Silkeborg

24 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere