Himmel eller helvede? Danmark kan havne på tredje klasse

Fra sæsonen 2021/22 får Europa League en lillebror. Holder Danmark sig ikke i top-15 på UEFA's rangliste, kommer tre ud af fire danske klubber fremover til at spille i Conference League. Derfor er der ekstra meget på spil for FC København og de andre danske klubber i dette europæiske efterår

Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Europa League

Det er en rød klud direkte op i snotten på danske fodboldfans, når en tv-kommentator i forbindelse med en europæisk kamp får sagt, at man skal holde med en klub ’for dansk fodbolds skyld’.

Brøndby-fans ønsker også i Europa alt dårligt for FC København. Og omvendt.

Koefficientpoint til Danmark betyder intet i denne sammenhæng, og som tilhængerne gør opmærksom på, vil europæisk succes også give rivalen større muskler i Superligaen.

Sådan er fanlogikken, og på mange måder er det helt forståeligt.

Men lige nøjagtig dette efterår giver det alligevel mening for normale fjender at holde en lille smule med FCK. For dansk fodbold - og egen klubs skyld.

For det er københavnerne, der skal sørge for, at andre danske klubber får chancen for at komme i et attraktivt europæisk gruppespil i sæsonen 2021/22.

FCK har været i et europæisk gruppespil i 13 ud af de 14 seneste sæsoner. Fremover risikerer københavnerne dog med at måtte nøjes med et gruppespil i den nye europæiske turnering Conference League. Foto: Jens Dresling
FCK har været i et europæisk gruppespil i 13 ud af de 14 seneste sæsoner. Fremover risikerer københavnerne dog med at måtte nøjes med et gruppespil i den nye europæiske turnering Conference League. Foto: Jens Dresling

I sommeren 2021 ser en ny europæisk turnering med navnet Conference League dagens lys.

Den er lillebror til Europa League, som ved samme lejlighed skæres ned fra 48 til 32 hold.

Hverken økonomisk eller sportsligt vil Conference League være i nærheden af Europa League, mens Champions League er lysår væk.

For større danske klubber vil det ikke være ret attraktivt at komme i gruppespillet i Conference League mod hold fra Hviderusland og Ungarn, men det kan være fremtiden.

For hvis Danmark ikke holder sig blandt de 15 bedste lande på UEFA’s rangliste, vil Champions League og Europa League være lukket land for alle andre end den danske mester.

Hvad sker der hvis ...

Danmark holder sig i Top 15?

Vi vil i forhold til nu få et ekstra hold med i Europa. I sæsonen 2021/22 vil Danmark have to hold med i Champions League-kvalifikationen, et hold i Europa League-kvalifikationen og to hold i Coneference Legue-kvalifikationen.

Danmark ryger ud af Top 15?

Puha, så ser det tungt ud. Danmark vil havne i selskab med en række af europæisk fodbolds miniputter. Vi vil som nu have fire hold med, men de tre af dem vil være i Conference League-kvalifikationen. Kun mesteren vil have en chance for et gruppespil i enten Champions League eller Europa League.

Lige nu ligger Danmark på en 14. plads på ranglisten og er hoppet to placeringer frem i forhold til før sæsonen.

Det skyldes dog ikke, at dansk fodbold har haft noget godt år i Europa.

Vores aktuelle placering skyldes i høj grad, at vi har sagt farvel til den katastrofale 14/15-sæson, hvor landene omkring os hentede langt flere point til ranglisten.

Faktisk skal FCK vinde fire kampe mere, for at Danmark ender på samme total som i sidste sæson, der endda var under gennemsnittet.

En FCK-sejr mod Lugano i Schweiz vil give Danmark yderligere 0,5 point til den samlede koefficient, mens uafgjort er det halve værd.

Danmark har en gylden mulighed for at overhale Tjekkiet på ranglisten, men bagfra presses vi af flere lande - ikke mindst af Skotland der har en fremragende sæson i Europa og allerede har hentet 7,5 point.

Til sammenligning er den danske høst kun 2,875, og af landene, vi konkurrerer med, har kun Tjekkiet gjort det dårligere.

FC København har to gruppekampe tilbage og fine muligheder for at gå videre til forårets 1/16-finaler.

En sejr eller to mere vil med stor sikkerhed sikre Danmark en plads i top-15, men mindre kan muligvis gøre det.

Så måske det slet ikke bliver nødvendigt for andre end FCK-fans at holde med FCK…

Det skal vi håbe på

Danmark: Slår FCK torsdag Lugano, og vinder Dynamo Kiev samtidig i Malmø, er de danske mestre videre. FCK er som minimum sikret 'en finale' mod Malmö FF i Parken i sidste runde.

Tjekkiet: Slavia Prag er eneste tilbageværende hold og har udspillet sin rolle i Champions League. En FCK-sejr (eller to uafgjorte) vil betyde, at Danmark overhaler Tjekkiet.

Cypern: Cyprioterne har APOEL tilbage, og de har en realistisk chance for at gå videre. APOEL møder torsdag Dudelange. Lige nu er Cypern to sejre og en uafgjort efter Danmark.

Skotland: Celtic er allerede videre, og Rangers har gode chancer for at følge trop. Det betyder, at Skotland minimum har seks kampe mere. De kan meget vel gå forbi Danmark.

Grækenland: Kun Olympiakos er tilbage, og de skal slå Røde Stjerne i sidste Champions League-runde for at komme i Europa League. De henter næppe Danmark.

Kroatien: Det vil være katastrofalt, hvis Dinamo Zagreb slår Manchester City og går videre i Champions League. Det vil give Kroatien 1,750 point. Formentlig ender Zagreb i Europa League.

Serbien: Røde Stjerne vil med uafgjort ude mod Olympiakos gå videre til 1/16-finalen i Europa League. Derimod er Partizan næsten færdige. Kun sejr ude over AZ kan holde liv i håbet.

Schweiz: Schweizerne er dark horse. Lige nu er de langt efter Danmark, men Basel er videre, og Young Boys har gode chancer. Dermed har Schweiz minimum otte kampe mere.

Sådan kommer FCK videre

Superligaen indefra: AGF-profil kan ende i FCM

Stort EM-tjek: Skræmmende modstander venter på Danmark

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+