Husker du dem? FCK skal stoppe stjernernes plejehjem

FCK's Europa League-modstander Istanbul Basaksehir har mange spillere i truppen med et imponerende cv

I 2007 blev Robinho både topscorer og kåret til den bedste spiller, da Brasilien vandt Copa América. Han nåede 100 kampe i den ikoniske gule landsholdstrøje. Foto: Juan Carlos Hernandez / Reuters / Ritzau Scanpix
I 2007 blev Robinho både topscorer og kåret til den bedste spiller, da Brasilien vandt Copa América. Han nåede 100 kampe i den ikoniske gule landsholdstrøje. Foto: Juan Carlos Hernandez / Reuters / Ritzau Scanpix

Hvis kampe blev afgjort af fine klubadresser og tidligere meritter, havde FC København ikke en chance mod Istanbul Basaksehir.

For københavnernes tyrkiske Europa League-modstander er dem navnemæssigt overlegne.

Robinho, Ba og Skrtel smager stadig af noget, og VM-finalisten Elia og den tidligere franske landsholdsback Clichy er også navne, som FCK’erne vil have hørt om.

Selvom økonomien ikke har det lige så godt som tidligere, er Tyrkiet stadig et attraktivt sted at tilbringe karrierens sidste år. Pengene er fornuftige, skatten lav, niveauet passende.

I 2009 var Robinho den store stjerne i Manchester City, da englænderne sendte FCK ud af Europa League. Her er han i duel med Jesper Grønkjær. Foto: Lars Krabbe
I 2009 var Robinho den store stjerne i Manchester City, da englænderne sendte FCK ud af Europa League. Her er han i duel med Jesper Grønkjær. Foto: Lars Krabbe

Istanbul Basaksehir, der også tidligere har haft Adebayor, Emre og Arda Turan i truppen, er et velfungerende fodboldplejehjem, og de aldrende stjerner har i denne sæson sørget for både national og international succes.

FCK’s modstander har dog også andre kort at spille.

Manager Ståle Solbakken vil med garanti bede sine spillere om at holde godt øje med den 30-årige bosniske kantspiller Edin Visca, den 25-årige franske topscorer Enzo Crivelli og den 24-årige tyrkiske landsholdmand Irfan Kahveci.

Ikke helt så sexede navne, men nu er det heller ikke det, der afgør kampene. Heldigvis!

Istanbul Basaksehirs gamle stjerner

Foto: Focus Images / Barcroft Media
Foto: Focus Images / Barcroft Media
 

Demba Ba, 34 år. Tæt på 200 mål

Ba lægger ikke skjul på, at han befinder sig godt i muslimske Tyrkiet. Han har været i landet ad flere omgange og blev mester med Besiktas i 2017.

Der har også været et ophold i kinesisk fodbold, men bedst huskes han for tiden i England, hvor han bombede for West Ham, Newcastle og Chelsea. Og ja, det var ham, der i 2014 knuste Liverpools titeldrøm, da han udnyttede, at Gerrard gled.

34-årige Ba er godt kørende for tiden - fire mål i de seneste fem ligakampe - og nærmer sig en milepæl. Den tidligere senegalesiske landsholdsangriber er noteret for 199 mål på klubplan.

Foto: Andrew Winning / Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Winning / Ritzau Scanpix
 

Martin Skrtel, 35 år. Makker med Agger

Det gør stadig ondt at løbe ind i Martin Skrtel. Når han ellers ikke er skadet, er den 35-årige slovak forsvarsstyrmand. Han har vundet mesterskabet i Rusland med Zenit i 2007, men er uden tvivl mest kendt for sine mange år i Liverpool.

Agger var den elegante, og Skrtel den hårde hund i et stærkt makkerskab. Skrtel blev årets spiller i Liverpool i 2012, hvor han var med til at vinde Liga Cup’en.

Skrtel har fået over 100 landskampe og er fire gange blevet årets spiller i Slovakiet. Han kom til Istanbul Basaksehir i september efter kun tre uger i Atalanta.

Foto: Felipe Sevillano / Ritzau Scanpix
Foto: Felipe Sevillano / Ritzau Scanpix
 

Robinho, 36 år. 100 kampe for Brasilien

Den brasilianske boldkunster var for 11 år siden med til at sende FCK ud af Europa League. Dengang var han i Manchester City, og købet af ham varslede en ny tid i Premier League-klubben.

Robinhos talent var åbenlyst, og i 2007 sluttede han i top-10 i Ballon d’Or-afstemningen - året før var han i slagsmål med Thomas Gravesen til træning… Robinho fik aldrig helt forløst potentialet, men han har trods alt været mester med Real Madrid og Milan og spillet 100 gange for Brasilien.

36-årige Robinho sender næppe FCK ud i år. Han er fast bænkevarmer og får kun sporadiske indhop.

Foto: Alessandro Bianchi / Ritzau Scanpix
Foto: Alessandro Bianchi / Ritzau Scanpix
 

Gaël Clichy, 34 år. 325 kampe i Premier League

Den 34-årige tidligere franske landsholdsback har tilbragt det seneste halvandet år i tyrkisk fodbold efter 14 sæsoner i Premier League.

Han vandt mesterskabet med både Arsenal og Manchester City (to gange) og har spillet 325 kampe i den bedste engelske række. Han var på årets hold i sæsonen 2007/08 og sad på bænken, da Arsenal i 2006 spillede Champions League-finale.

Clichy er noteret for 73 Champions League-kampe og er fortsat en spiller, man kan regne med. Med ham på banen har Istanbul Basaksehir kun tabt en gang i ligaen i denne sæson.

Foto: Frank Augstein / Ritzau Scanpix
Foto: Frank Augstein / Ritzau Scanpix
 

Eljero Elia, 33 år. Med i VM-finalen

Den hollandske kantspiller får pænt med spilletid i Istanbul Basaksehir, hvor han har været siden 2017. Han var med til at gøre Feyenoord til mester inden skiftet til Tyrkiet, og cv’et omfatter også klubber som Hamburger SV, Werder Bremen, Southampton og Juventus.

33-årige Elia blev i 2009 kåret til årets talent i Æresdivisionen og var med Holland til VM i 2010. Han spillede en fremtrædende rolle i gruppekampen mod Danmark og blev indskiftet i finalen mod Spanien.

I denne sæson er det kun blevet til en scoring og to oplæg i 24 kampe.

Ståle Solbakken får fiaskostemplet i panden fra Stig Tøfting efter en sæson, hvor FCK har udspillet sin rolle for sæsonen tidligt i marts. Foto: Jens Dresling, Polfoto. FC København Tøffe om FCK: Fiasko-sæson!