Mister rettighed efter rettighed: - Voldsomt problematisk

Det er gået voldsomt ned ad bakke for Discovery. Først sagde de farvel til Premier League, så Europa League. Spørgsmålet er, hvad stationens mange eksperter fremover skal kloge sig på

Discovery har mange dygtige eksperter, bl. a. Thomas Gravesen, men selskabet mangler i den grad fodboldrettigheder. Foto: Discovery Networks
Discovery har mange dygtige eksperter, bl. a. Thomas Gravesen, men selskabet mangler i den grad fodboldrettigheder. Foto: Discovery Networks

De har nogle af landets bedste fodboldeksperter, men snart har Gravesen, Laudrup, Povlsen og de andre prominente fodboldfolk på Discovery ikke ret meget at tale om …

Hvis vi nu bliver i fodboldsproget, er Discovery traditionsklubben, der engang var blandt de bedste, men nu langsomt, men sikkert glider længere og længere ned i tabellen.

Først mistede de rettighederne til Premier League, som de ellers i flere år havde delt med den anden store spiller på markedet, Nordic Entertainment Group.

Nu er det så også snart slut med Europa League på Discoverys kanaler.

TV2 offentliggjorde tirsdag, at de havde sikret sig rettighederne til Europa League og den nye Europa Conference League fra sommeren 2021 og tre år frem.

Discoverys eksperthold

Brian Laudrup
Thomas Gravesen
Morten Bruun
Mikkel Bischoff
Flemming Povlsen
Lars Jacobsen

Medarbejderne på Discovery vidste godt, at det var den vej, det gik.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger fik de for nogle uger siden besked om, at de efter 2021 ikke længere havde turneringen.

Ekstra Blader erfarer, at Discovery end ikke gik efter at få forlænget de danske tv-rettigheder til turneringen, hvor FC København lige nu gør det godt.

- Vi kommenterer ikke specifikke rettigheder. I en tid, hvor alles øjne er rettet mod menneskers liv og sikkerhed, er spørgsmålet om udbud af sportsrettigheder og andre ikke kritiske forretningsaktiviteter ikke en prioritet for os. 

- Discovery prioriterer i øjeblikket vores ansattes trivsel og en fornuftig og ansvarlig ledelse af vores forretning i denne meget usikre og helt ekstraordinære situation, vi alle er i, lyder det i et skriftligt svar fra Christian Kemp, administrerende direktør i Discovery Danmark, til Ekstra Bladet.

Tilbage i efteråret sagde han, at Discovery kom til at gå benhårdt efter Premier League-rettighederne, men det har meget lange udsigter.

Tidligere på året sikrede NENT Group, der står bag Viaplay og TV3's kanaler, sig fodboldens kronjuvel frem til 2028.

NENT Group har haft rettighederne til Champions League siden starten i 1992. Her fejrer Liverpool sidste sæsons triumf. Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix
NENT Group har haft rettighederne til Champions League siden starten i 1992. Her fejrer Liverpool sidste sæsons triumf. Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix

I forvejen sidder de tungt på Champions League, og de har også fire ud seks kampe i den kommende Superliga-sæson - heriblandt førstevalget.

De to sidste kampe har Discovery fortsat, ligesom 5’eren og 6’eren stadig er hjemmebane for landsholdets kvalifikationskampe.

Den rettighed udløber, når VM-kvalifikationen til slutrunden i 2022 er overstået, og TV2 kan sagtens tænkes at gå efter landsholdets kampe, når de kommer i udbud.

TV2 har skruet voldsomt op for fodboldsatsningen det seneste halve år. Stationen har sikret sig den spanske La Liga frem til 2026 og har også rettighederne til den italienske Serie A.

De har overhalet Discovery og overtaget rollen som førsteudfordrer til NENT Group, når det kommer til fodbold.

Tilbage står Discovery med et voldsomt stærkt hold af eksperter, men efterhånden meget få fodboldkampe at kloge sig på.

Hvem har hvilke rettigheder?

Superliga: NENT Group (1. 3, 4. 6. valg) og Discovery (2. og 5. valg)

1. division: NENT Group

Pokalturneringen: NENT Group

Champions League: NENT Group

Europa League: Discovery (TV2 fra sommeren 2021)

Premier League: NENT Group og YouSee

La Liga: TV2

Serie A: TV2

Bundesliga: NENT Group og YouSee

Ligue 1: NENT Group

FA Cup: Discovery og NENT Group

Den engelske liga cup: Discovery og NENT Group

VM 2022: DR og TV2

EM 2021: NENT Group og DR

Landsholdets EM- og VM-kvalifikationskampe: Discovery

Nations League: Discovery

--------- SPLIT ELEMENT ---------

'Voldsomt problematisk'

Discovery har fortsat landsholdets kvalifikationskampe, men hvor længe endnu? Foto: Lars Poulsen
Discovery har fortsat landsholdets kvalifikationskampe, men hvor længe endnu? Foto: Lars Poulsen

Vil man sælge abonnementer til streamingtjenester, kræver det rettigheder i kongeklassen - de såkaldte AA-rettigheder.

Discovery kan ikke længere lokke med Premier League, de fik ikke Champions League, og snart er der heller ikke Europa League på 6'eren og Dplay.

- Set med mine briller er det voldsomt problematisk for Discovery, at de ikke har AA-rettighederne i forhold til deres forretning.

- Har du de attraktive rettigheder, kommer der også seere. Og det er det, der driver abonnementsmarkedet, siger Mikael Ostenfeld, der er buying director hos mediebureauet GroupM.

De store sportsrettigheder er voldsomt eftertragtede, da de er lig med mange seere. Derfor ser Mikael Ostenfeld også TV2's fodboldsatsning som et led til at få solgt abonnementer til stations streamingtjeneste TV2 Play:

- Det passer godt ind i deres strategi, hvor TV2 Play er en vigtig brik.

Discovery har stadig landsholdet tilbage, men Mikael Ostenfeld er spændt på at se, hvor den rettighed ender, når den kommer i udbud næste år.

- Faktum er, at så mange store rettigheder er der ikke, og Discovery kan snart stå i en situation, hvor forretningen skal justeres i forhold til, hvordan den ser ud i dag, siger Mikael Ostenfeld.

Her ankommer Braithwaite til coronatest i Barcelona

Kaos i Premier League - bundklubber rotter sig sammen

Superligaklub sender alle spillere på hotel