Stor europæisk triumf - FCK sejrede i kæmpe drama

Robert Skov blev to minutter inde i tillægstiden matchvinder for FC København, der vandt 2-1 i Bordeaux og allerede nu har hentet fire point

Robert Skov blev den store FCK-helt i overtiden. Foto: AP
Robert Skov blev den store FCK-helt i overtiden. Foto: AP

BORDEAUX (Ekstra Bladet): Grand cru!

FC København skrev et lille stykke europæisk klubhistorie og sørgede for masser af dansk jubel efter en højdramatisk affære i Bordeaux.

Indskiftede Robert Skov scorede dybt inde i tillægstiden til 2-1 og sendte et par hundrede københavnske fans i ekstase.

For første gang i klubbens 26-årige historie lykkedes det FCK at besejre et hold fra en af Europas top 5-ligaer på udebane, og Ståle Solbakken kunne knytte næverne, da Roi Reinshreiber fløjtede af.

Bordeaux var farligst, men Stephan Andersen hev en kanonkamp ud af målmandsærmet og havde allieret sig med både overligger og stolper.

Han blev passeret til sidst, men Robert Skov svarede igen og sørgede for københavnsk fest på tribunen.

Nicolai Boilesen og Stephan Andersen giver hånd på den flotte sejr. Foto: Ritzau Scanpix
Nicolai Boilesen og Stephan Andersen giver hånd på den flotte sejr. Foto: Ritzau Scanpix

Lige inden de to hold kom på banen, blæste AC/DC’s 'Highway to Hell' ud af højttalerne på det smukke, men også noget kliniske Stade Matmut Atalantique nogle kilometer nord for Bordeaux’ historiske centrum.

Noget helvede var stadionet i det sydvestlige Frankrig dog langtfra.

Bare omkring 11.500 franskmænd var mødt op til Europa League-opgøret mod de for dem ukendte danskere.

Den hårde kerne af Bordeaux-fans på sydtribunen forsøgte at løfte stemningen, men fik ikke meget hjælp af deres spillere på banen.

Det af Ståle Solbakken forventede franske stormløb fra start udeblev, og Stephan Andersen havde i kampens begyndelsen ikke det store at lave.

Sammen med Papagiannopoulos, Gregus og Kvist havde den tidligere landsholdsmålmand fået chancen. Det var et FCK-hold med masser af stål og rutine, men uden den store finesse.

Det var et mandskab sat op til at forsvare det ene point, og det gjorde det godt.

FCK’erne holdt fint fast i bolden, tillod kun enkelte skud fra distancen og virkede i det hele taget i overskud.

Det hele var dog tæt på at ændre sig efter en halv times spil, da Francois Kamano fyrede kanonen af. Stephan Andersen sprællede forgæves i målet, men blev reddet af sin overligger.

Denne jubelscene kostede Carlos Zeca det andet gule kort og en ærgerlig udvisning. Foto: Ritzau Scanpix
Denne jubelscene kostede Carlos Zeca det andet gule kort og en ærgerlig udvisning. Foto: Ritzau Scanpix

FCK fik ikke sparket returbolden væk, og det gav Sankharé en mulighed fra kanten af feltet, men hans forsøg nøjes med at kysse sidenettet på den for Bordeaux forkerte side.

Bordeaux var bedst i denne periode af kampen, men fik sig en ordentlig mavepuster tre minutter før pausen. På forhånd havde de talt om FCK’s dødboldsstyrke, men åbenbart ikke nok.

Pieros Sotiriou fik lov at stige uhindret til vejrs, og den cypriotiske angriber pandede Ján Gregus’ hjørnespark ind bag Benoît Costil i Bordeaux-målet.

Fransk lovgivning tillod ikke FCK at have Carlsberg på brystet, men det var en kold lige fra (og i) kassen, at Sotiriou sørgede for i verdens vinhovedstad.   

I 1. halvlegs tillægstid var FCK dog tæt på at smide føringen væk. Helt unødvendigt gav Zeca bolden væk og forærede Bordeaux’ en gratis chance.

Nicolai Boilesen så ud til at redde grækeren, mens hans clearing ramte Willian Kvist og gav Jimmy Briand frit løb.

Papagiannopoulos gik i ryggen på den franske angriber i feltet, og israelske Ron Erinshreiber pegede på pletten.

Zeca fik en skideballe af Solbakken i XL-klassen og sad med hovedet i hænderne, mens de øvrige FCK’ere brokkede sig over straffesparket.

Ståle Solbakken kunne juble over en udebanesejr over et hold fra en af de store ligaer. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
Ståle Solbakken kunne juble over en udebanesejr over et hold fra en af de store ligaer. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix

Frustration blev dog vendt til glæde. Kamano sendte som en anden Preben Elkjær sit straffespark lang over mål, og FCK kunne gå til pause med en føring.

Bordeaux satte straks i 2. halvleg FCK under pres, men københavnerne sørgede for at slå fra sig.

Sotiriou var tæt på med et hovedstød i 54. minut, og både Dame N’Doye og Boilesen havde fine muligheder kort efter.

Man fornemmede tiltagende frustration på lægterne, og oppe på storskærmene kunne man pludselig se Andreas Cornelius.

Den tidligere FCK-angriber måtte se til fra bænken i 62 minutter, inden han blev klappet på banen af både Bordeaux- og FCK-fans.

Med sin første berøring skabte han en stor chance til Karamoh, men Stephan Andersen reddede flot.

Det blev ren overlevelse for FC København i den sidste knap halve time, og heldigvis for dem valgte Stephan Andersen at stå en super kamp.

De medrejsende FCK-fans fejrer sejren med spillerne. Foto: Ritzau Scanpix.
De medrejsende FCK-fans fejrer sejren med spillerne. Foto: Ritzau Scanpix.

Med en fremragende parade reddede reserven, da Karamoh var alene igennem. En god målmand er ven med sit træværk, og stolpen reddede Andersen og FCK, da Tchouaemi med ti minutter igen første sig.

Det lignede en af de aftener for Bordeaux, men med seks minutter igen fik franskmændene endelig passeret Andersen.

Sankharé hamrede en nedfaldsbold ind bag FCK-målmanden. Andersen havde hånden på, men kunne ikke forhindre den i at gå ind.

Det lignede 1-1, men to minutter inde i tillægstiden lagde Rasmus Falk bolden til rette for Robert Skov, der hamrede den ind bag Costil og skabte jubel i det ene hjørne af stadion.

Zeca jublede lidt for voldsomt efter Reinshreibers smag og så rødt, men FC Københavns ti resterende spillere holdt ud og skabte et nyt stort europæisk resultat.

FC København har allerede skrabet fire point til sig i Europa League og ligner et hold, der også har tænkt sig at spille europæisk fodbold efter nytår.

Hylder FCK efter pragtpræstation: Magnifique!

Opgivet i FCK - nu er han klar for AGF

Stjernerne pegede på Kvist: Sådan løste han landsholdskrisen

Trænerens drøm: Helt særlig egenskab har bragt dansk stjerne til tops