To kampe kan forgylde trængt Superliga-klub

'Voldsomt' mange millioner er på højkant, når de danske hold skal forsøge at spille sig i Europa Leagues gruppespil

Videre sønderjysk succes i Europa League giver minimum 18 millioner kroner i klubkassen. Foto: All Over
Videre sønderjysk succes i Europa League giver minimum 18 millioner kroner i klubkassen. Foto: All Over
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Europa League

Når de sønderjyske sølvvindere i aften løber på banen til Europa League-playoffkampen mod tjekkiske Sparta Prag, er det en historisk dag for klubben.

I sin første europæiske deltagelse har de danske miniputter overrasket de fleste og ekspederet norske Stømsgodset og polske Zaglebie Lubin ud af de første europæiske runder, og nu står sønderjyderne på tærsklen til et europæisk gruppespil. Hvis man overvinder favoritterne fra Prag, vil millionindtægten ændre klubbens fremtid markant.

Europa League har nemlig fået en finansiel overhaling, og UEFA skruede fra sidste sæson op for pengepræmierne i den europæiske turnering.  I alt kan vinderen tage op mod 114 mio. kr. med sig hjem i præmiebonus, men lad os antage, SønderjyskE ikke vinder Europa League, så kan mindre også gøre det.

Problemer hos sølvvinderne: Profiler skadet før europæisk brag

Et gruppespil i Europa League garanterer nemlig som minimum 18 mio. kr. i den sønderjyske kagedåse.

- Der er tale om voldsomt mange penge, og da vi er en klub, der normalt går i nul, når regnskabet skal gøres op, ja så siger det sig selv, at 18 mio. kr. vil fremtidssikre SønderjyskE de næste mange år, siger sportschef Hans Jørgen Haysen, der dog vil investere nogle af de europæiske millioner, hvis det lykkes at komme forbi Sparta Prag:

- Sparta er storfavoritter, men når det er sagt, er vi så tæt på gruppespillet, at det er tilladt at drømme. Alene de seks gruppekampe gør, at vi skal investere i et par ekstra spillere til truppen. Og med 18 mio. kr. på lommen, giver det nogle andre muligheder, end vi er vant til. Vi vil dog ikke sprænge banken for én spiller, ligesom vi også vil have fokus på at investere i talentafdelingen, hvis vi får en millionindsprøjtning, siger Hans Jørgen Haysen.

God nyhed for FCM: Anfører får mindsket straf

I Herning og omegn går man i disse uger også og håber på europæisk succes – i første omgang mod tyrkiske Osmanlispor.

For selv om pengene til daglig er noget større i Midtjylland end i Sønderjylland, vil det også have en stor betydning for husholdningsbudgettet på Heden, hvis FCM slår Osmanlispor.

- I første omgang regner vi med at få mellem 25-35 millioner på et EL-gruppespil alt i alt. Derfor betyder turneringen rigtig meget for klubben økonomisk. Derudover er der selvfølgelig mulighed for at tjene endnu mere, hvis vi skulle være så dygtige at gå videre fra gruppespillet, siger kommerciel direktør i FC Midtjylland, Jacob Jørgensen.

Panathinaikos-dansker: Fiasko at ryge ud til Brøndby

FC Midtjylland tjente sidste sæson i omegnen af 50-60 mio. kr. på Europa-deltagelsen, som bl.a. bød på Champions League-kval, kassekampe mod Southampton, Napoli og Manchester United samt syv point i EL-gruppespillet og en plads i knockoutfasen. Derudover var FCM det eneste danske hold i den såkaldte ’market pool’.

SønderjyskE, FC Midtjylland og Brøndby sparker alle gang i kampen for Europa League-millionerne i aften, mens FC København rammer den helt store jackpot på 150-200 mio. kr., hvis de i næste uge kan forsvare 1-0 føringen mod APOEL på Cypern i Champions League-kvalifikationen.

God stil, Brøndby: Fan-gruppe samler ind til voldsramt tysker

Uenighed i Tyskland: Er det pinligt at tabe til Brøndby?

Dansk fodbold rykker! Stadig bedst i Europa i denne sæson

Super-lodtrækning for danske hold: Brøndbys lodtrækning ændret

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind