Fans blev rasende: Seks dage senere var sort spiller fyret

Den russiske traditionsklub Torpedo Moskva har fyret nyindkøbte Erving Botaka-Yoboma. Kritikere mener, årsagen er spillerens hudfarve, men klubben benægter

Erving Botaka-Yoboma var kun Torpedo-spiller i seks dage. Foto: Torpedo Moskva
Erving Botaka-Yoboma var kun Torpedo-spiller i seks dage. Foto: Torpedo Moskva

VM i fodbold er netop overstået i fin stil, men nu melder hverdagen sig tilsyneladende igen i russisk fodbold.

Det er nemlig langt fra første gang, man hører hovedrystende historier om racisme i russisk fodbold. Og nu er den så måske gal igen. I hvert fald kan det ligne, at Torpedo Moskva har jokket godt og grundigt i spinaten.

Klubben, der spiller i den næstbedste række, købte i denne uge den 19-årige forsvarsspiller Erving Botaka-Yoboma. Den unge forsvarsspiller er født i Rusland, men har afrikanske rødder, og det sidste ville klubbens ultras åbenbart ikke finde sig i.

Ifølge flere internationale medier, heriblandt Daily Mail, skrev de såkaldte 'fans', også kaldet Zapad-5 Ultras, på sociale medier:

- Det kan godt være, der er sort i vores klubfarver, men supporterne er kun hvide, stod der bl.a. på det russiske sociale medie Vkontakte med henvisning til Torpedos sorte og hvide klubfarver.

Det statement blev fordømt af flere officials i russisk fodbold, og klubejer Roman Avdeyev udtalte, at hudfarve ikke betød noget i klubbens kriterier og aldrig ville komme til det.

Set ude fra passer det ikke, for sent torsdag offentliggjorde Torpedo Moskva ifølge Goal, at man havde ophævet kontrakten med Erving Botaka-Yoboma blot seks dage efter, han havde skrevet under.

Torpedo Moskva har offentliggjort en pressemeddelelse efter den voldsomme kritik mod klubben. Her benægter man alle anklager om, at racisme eller fanpres har spillet ind i løsladelsen af Erving Botaka-Yoboma.

I stedet oplyser Torpedo, at man ikke kunne få spilleren transferfrit, som man ellers var stillet i udsigt. Derfor vælger man at annullere handlen.

Blandt andet skriver Torpedo Moskva på sin hjemmeside:

- Racisme har ingen ret til at eksistere. Vi fastholder dette synspunkt. I tilfælde af den mislykkede overgang af Erving Botaka var spørgsmålet om udbetaling af en kompensation afgørende. Der var ingen andre grunde til at afvise denne fodboldspiller.

Der har tidligere været store problemer med racisme i russisk fodbold, da der er blevet råbt abelyde mod mørke spillere, ligesom der tidligere har været lignende protester som den mod Erving Botaka-Yoboma. I 2012 protesterede Zenits fans voldsomt mod købene af Hulk og Axel Witsel.

Ironisk nok var det Torpedo Moskva, der i 1997 sendte den første mørke fodboldspiller i kamp i Rusland, da man gav spilletid til nigerianske Augustine Eguavoen.

Sport og Spil Russisk politi skal holde ro ved VM: - Du vil knap huske dit eget navn

Politistyrker måtte skride ind, da uroen ulmede mellem Lokomotivs og Zenits fans under de to holds møde 5. maj. Foto: Tariq Mikkel Khan Sport og Spil Russiske specialstyrker om hooligans: Vi laver pulver af jer

En hooligan har ikke tænkt sig at give op uden kamp med politiet under en tidligere kamp mellem de to græske giganter. Foto: AP Sport og Spil De ondeste derbys: Dansker glemmer aldrig bombardementet på stadion

34 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere