FIFA-chef: Stadion-skandaler var ikke vores problem

Arbejdsforhold og bæredygtighed fyldte intet hos FIFA frem til 2014, når der blev opført VM-stadioner

FIFA tager i dag mere ansvar for opførelsen af nye arenaer forud for slutrunder, fortæller Federico Addiechi, FIFA's CSR-chef. (Foto: AP)
FIFA tager i dag mere ansvar for opførelsen af nye arenaer forud for slutrunder, fortæller Federico Addiechi, FIFA's CSR-chef. (Foto: AP)

Byggerierne af store fodboldstadioner i forbindelse med VM-slutrunder er de seneste år blevet et stort og ømtåleligt debatemne.

Flere steder er stadioner gået i forfald, fordi de ikke er blevet brugt, når VM-festen er forbi.

Derudover er der kommet øget fokus på kritisable arbejdsforhold for migrantarbejdere under byggeriet af stadioner til VM i Qatar om seks år.

Afaldet flyder i Guanabara Bay, hvor de olympiske sejladser skal finde sted. Foto: AP Jan Jensen Ligene flyder i Rios olympiske vand

FIFA's CSR-chef, Federico Addiechi, indrømmer, at FIFA til og med VM i Brasilien i 2014 har forsømt at tage et medansvar for de mange stadionproblemer.

- Tidligere har vi ikke tænkt, at vi havde et ansvar for arbejdet i forbindelse med byggeriet af VM-stadioner. Det tænker vi nu, siger Federico Addiechi.

- Helt frem til VM i Brasilien sagde vi altid, at de forskellige stadioner ikke blev bestilt af os.

- Vi havde ikke et kontraktuelt forhold med ejerne, men vi benyttede os bare af dem i en måned.

- Hvis der var problemer, så var det nogle andre, du måtte tale med, og helt sikkert ikke FIFA, siger CSR-chefen.

Arbejderne ved VM Qatar har ikke de bedste forhold, viser rapport fra Amnesty (Foto: AP) Landsholdsfodbold VM-arbejdere udnyttes groft: Arbejd eller vi tager jeres pas

Federico Addiechi forklarer, at FIFA i dag tager mere ansvar. Forbundet har eksempelvis vedtaget en politik, der skal sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt, når der bygges nye VM-stadioner.

- Man kan argumentere for, at det er sket for sent. Det kan man sagtens tage en debat om.

- Men på mange måder er vi (FIFA, red.) på forkant i sportsindustrien, og vi har taget det her på os som en leder, siger Addiechi.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty har kritiseret arbejdsforholdene i Qatar, der til gengæld har afvist, at der skulle være problemer.

Oliestaten har også afvist medieberetninger om, at mere end 1000 migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med stadionbyggerierne, der gik i gang i 2010.

Hioldet med Beckham, Deco, Roberto Carlos og alle de andre stjerner, der stillede op i Kuwait. Foto:AP Sport Kuwait-konspirationen: FIFA-præsident brugte forkerte spillere i sin valgkamp

Migrantarbejdere udnyttes groft på byggepaldserne i Qatar. Nu også på stadionbyggerierne, afslører Amnesty International. Foto: Lars Poulsen Jan Jensen Ny chokerende VM-rapport: Slavearbejdere udnyttes groft

3 kommentarer
Vis kommentarer