FIFA jorder Blatter-kritiker

Præsidentkandidaten Chung Mong-joon forventer at blive udelukket fra al fodbold i 15 år

Chung Mong-joon er ved at blive udrenset af Blatter og FIFA. Foto: AP
Chung Mong-joon er ved at blive udrenset af Blatter og FIFA. Foto: AP

Så er der igen udbrudt åben krig i det skandaleramte FIFA. Multimilliardæren Chung Mong-joon fra Sydkorea har en drøm om at blive FIFA's næste præsident, når Sepp Blatter træder af 26. februar.

Men drømme har det med at briste, og nu forudser sydkoreaneren, som ejer en stor del af Hyandai-koncernen, at han bliver udelukket fra al fodbold de næste 15 år.

Det er en kendt sag, at Chung Mong-joon er ved at blive undersøgt af FIFA's etiske komite. Sådan har det været siden han tidligere på året offentliggjorde sit kandidatur. Selv mener Chung Mong-joon, at han er offer for en skueproces fyldt med løgne, og at den er styret af Sepp Blatter.

I morgen skal sydkoreaneren på talerstolen ved en stor sportskonference på Chelsesas hjemmebane, Stamford Bridge. Her forventes det, at Mong-joon for alvor vil blæse til angreb mod Blatter. Han tog dog allerede forskud på glæderne i går, hvor han stillede spørgsmål ved, om man overhovedet kan stole på FIFA's eget juridiske system.

Se også: Politiet rejser straffesag mod Blatter - Platini er også i fedtefadet

Chung Mong-joon er blandt andet mistænkt for at have forsøgt at at købe stemmer, da Sydkorea bød på VM-slutrunden i 2022. Den gik som bekendt i stedet til Qatar. Dengang ville Chung Mong-joon oprette en milliardstor fodboldfond, som skulle støtte en række udviklingsprojekter i forskellige lande. Selv siger han, at projektet var godkendt af FIFA's generalsekretær, den nu suspenderede Jerome Valcke.

Chung Mong-joon er også mistænkt for at have lavet en bytte-stemme-aftale med England, der søgte om VM-slutrunden i 2018.

Den sydkoreanske forretningsmand sad i 17 år, indtil 2011, i FIFA's magtfulde eksekutivkomite. Han hævder, at han altid  har været en arg kritiker af de to seneste FIFA-præsidenter, brasilianeren Jôaõ Havelange og Sepp Blatter.

Chung Mong-joon siger, han har kritiseret Havelange for at have modtaget mere end 250 millioner kroner i bestikkelse af marketingsfirmaet ISL, og at han har bebrejdet Blatter, at denne videresendte en udbetaling fra ISL til Havelange uden at gribe ind.

Se også: Rige mænd på rov: Sådan vil sheikerne overtage FIFA

-- Blatter skulle have været udelukket på livstid allerede for 20 år siden. Hvis det var sket, ville FIFA ikke have stået i den krise, som vi ser i dag, siger Chung Mong-joon.

Han har forsøgt at indkalde Blatter og Valcke som vidner  i sin sag ved den etiske komite, men det er blevet afvist.

-- Det alarmerende er, at de ikke blot saboterer mit kandidatur. De saboterer FIFA's præsidentvalg og FIFA selv, siger Mong-joon.

Han retter samtidig en voldsom kritik af Sepp Blatters ledelse af FIFA, som han kalder for meget mere syg end først antaget. Det er angreb, som sydkoreaneren har gentaget med mellemrum siden 2011, hvor han kaldte Blatter for en lille diktatorisk skiderik.

Se også: Varm luft fra FIFA-præsidentkandidat

Hvis Chung Mong-joon som forventet bliver udelukket i denne uge, får han mere end travlt med at redde sig i land. Han kan appellere afgørelsen til den internationale sportsdomstol, CAS, men det bliver en kamp mod tiden.

26. oktober udløber fristen for at kunne stille op til præsidentvalget i FIFA. Derefter skal alle kandidaterne godkendes af den selvsamme etiske komite, som nu er i færd med at stoppe Chung Mong-joons kampagne.

10 kommentarer
Vis kommentarer