Annonce:
Annonce:

Fire stjerner til Blatters banemand

Den britiske journalist og forfatter Andrew Jennings bog, FIFA-Banden, udkommer i morgen på dansk. Mogens Bille anmelder og uddeler fire stjerner

Andrew Jennings. (Foto: AP)
Andrew Jennings. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Fodbold

 

Andrew Jennings: FIFA-Banden. Oversat af Peter Carstens.

250 sider. 250 kroner. People’s Press

Britiske Andrew Jennings er et ikon for dybdeborende journalister.

Den 72-årige ildsjæl er blevet verdenskendt som manden bag FIFA-præsident Sepp Blatters fald og for sine afsløringer af korruption i Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Hans nyeste bog ’FIFA-banden’ foreligger nu på dansk.

Bogen trækker tråde tilbage til det brasilianske militærdiktatur og viser, hvordan omerta – tavshedens lov, som man kender den fra gangsterverdenen – er endt med at blive grundlov for FIFA-toppen.

Sepp Blatters forgænger, brasilianeren Joao Havelange, var i seng med den brasilianske mafia. Som sin lille mappebærer styrede han Blatter til magten ved hjælp af bestikkelse, og Havelanges lærling synes hurtigt at have taget de beskidte metoder til sig.

Annonce:

Andrew Jennings blotlægger de lyssky aktiviteter og luskede spil om milliarder af kroner, som skulle være gået til at udvikle fodbolden, men som i stedet endte i lommerne på korrupte gangstere i nålestribede FIFA-jakkesæt.

I sin præsentation af bogen lægger det danske forlag People’s Press ikke skjul på, at det går over stok og sten i et hæsblæsende tempo:

’Forede brune kuverter og attachétasker fyldt med bestikkelse. Stakkevis af guldbarrer, smuglet ud af Schweiz. Overdådige måltider på fodboldens regning. Iscenesatte indbrud og forsikringssvindel. Fingerede præsidentvalg med lutter købte stemmer. Falske revisionspåtegninger. Vildledende årsregnskaber. Ulovlig handel med fodboldbilletter. Nepotisme…’

Man skal virkelig holde tungen lige i munden for at følge med. Det fyger med navne og destinationer på alle sider – men den røde tråd er hele tiden til stede: At vise, at verdens mest populære sportsgren ikke bare drejer sig om boldleg på banen, men også om blodig magtkamp bag de prangende kulisser.

Indgår milliardaftale: Putin kan afgøre FIFA-valget

Annonce:

Nogle gange undlader Jennings at tage præcist sigte, men skyder i stedet fra hoften. Personbeskrivelserne er enten sorte eller hvide – man er aldrig i tvivl om, hvor sympatien ligger. Som f.eks. i vurderingen af amerikaneren Chuck Blazer, mangeårigt medlem af FIFAs eksekutivkomité:

’Hans mave stopper fodgængere på gaden, kaster lange skygger i skumringen og får privatjetfly til at slingre hen ad landingsbanen. Han kan ikke være i en bil. FIFA var nødt til at leje en varevogn med brede skydedøre. Hvor mange årtier er det siden, der faldt sollys på hans testikler? Måske nærede han et beskedent håb om, at hvis de førte ham til skafottet, ville han undslippe, fordi rebet knækkede under hans vægt.’

Sådan!

’FIFA-banden’ er et anklageskrift, hvilket selvfølgelig er en svaghed, hvis man vil bruge den som dokument og opslagsværk.

Men som en kriminalroman med udspring i virkeligheden er den bestemt værd at læse. Du keder dig ikke undervejs.

Den aldrende Jennings er stadig på farten - på jagt efter nye afsløringer, for der er stadig meget at komme efter. Som han skriver i bogen:

Annonce:

’Sport skaber passion. Passion skaber penge. De penge og de mennesker, der kontrollerer dem, bliver aldrig reguleret. Vakuummet bliver fyldt ud med organiseret kriminalitet.’

Andrew Jennings har i mange år samarbejdet med Ekstra Bladets Jan Jensen, og derved har jeg mødt ham et par gange. Næste gang vil jeg sige:

- Hold ud, Andrew. Du er uundværlig for os, der elsker fodbolden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: