A World Cup of Spies

Fodboldens mørke fyrste har mange fjender

Mød manden der blev spindoktor, før ordet blev opfundet, og som kender alle de beskidte tricks i den internationale fodboldverden

A World Cup of Spies

Mørkets fyrste er titlen på en dansk stumfilm fra 1916. Siden er betegnelsen blandt andet brugt om spindoktorer, der helst trækker i trådene fra kulissen.

Peter Hargitay er om nogen mørkets fyrste. Han var spindoktor før ordet overhovedet var opfundet. Han har nu i mere end 40 år arbejdet for mægtige kræfter kloden rundt. De seneste år i fodboldens verden. Kun sjældent er han selv stået frem.

Det gør han nu, og endda særdeles bramfrit, i den danske dokumentarfilm om VM i Rusland. I ’A World Cup of Spies’, som kan ses på Ekstra Bladet+, fortæller 66-årige Peter Hargitay om det politiske spil, der førte til, at Rusland fik denne sommers slutrunde, mens favoritterne fra England tabte ydmygende stort.

Peter Hargitay er en mand, der deler vandene. Han har mange fjender, ikke mindst i engelsk presse, hvor journalisten Andrew Jennings har været førende i afdækningen af Hargitays virke.

Sørgende ved fabrikken kort efter ulykken. Foto: AP/Sondeep Shankar
Sørgende ved fabrikken kort efter ulykken. Foto: AP/Sondeep Shankar

Verdens største industrikatastrofe

I begyndelsen af 1980’erne begyndte Schweiz-ungareren Peter Hargitay at arbejde som pr-mand i Schweiz. Men snart gjorde han hele verden til sin arbejdsplads.

Da den amerikanske koncern Union Carbides kemiske fabrik i Bhopal i Indien i 1984 eksploderede og dræbte 17.000 mennesker, sendte fabrikken bud efter Peter Hargitay.

Bhopaleksplosionen var verdens værste industrikatastrofe, og Union Carbide havde behov for at få renset sit image. Der var brug for Hargitays specielle evner, og ifølge engelske medier var det Hargitay, der orkestrerede selskabets kamp for at komme ordentligt ud på den anden side.

Stadig i dag lider befolkningen i Bhopal under eftervirkningerne af det cyanid, som blev udledt ved eksplosionen. Der blev aldrig ryddet ordentligt op, og der fødes endnu misdannede børn. Bhopal venter fortsat på retfærdigheden.

Marc Rich med sin kone i hjemmet i Spanien. Foto: All Over Press/Jim Berry
Marc Rich med sin kone i hjemmet i Spanien. Foto: All Over Press/Jim Berry

Multimilliardæren

Efter Union Carbide begyndte Hargitay at arbejde for den amerikanske multimilliardær Marc Rich. Han var en skatteflygtning, der skjulte sig i Zug i Schweiz og var på det tidspunkt blandt de 10 mest eftersøgte i USA.

Marc Rich tjente i midten af 80’erne en formue på at bryde FN’s handelssanktioner mod apartheidstyret i Sydafrika. Peter Hargitay kunne lide en udfordring, og han faldt for rige og magtfulde mænd.

Anklaget for kokain-smugling

Hargitay fremhæver selv sine evner til at kunne fiske sine klienter ud af problemer. Og han fik brug for alle sine talenter, da han i 90’erne flyttede til Jamaica, hvorfra han opererede i shipping-branchen i Caribien.

To gange blev han anklaget for at smugle kokain. Selv mente Hargitay, at det var den amerikanske regering, der stod bag, fordi han ikke ville hjælpe USA med at fange Marc Rich.

En dommer i Florida sendte Hargitay syv måneder i spjældet, fordi myndighederne frygtede, at han ville flygte. I sidste ende blev den kontroversielle spindoktor frikendt for anklagerne.

Et ældre billede af Peter Hargitay(th.) og Sepp Blatter. Foto: Privat
Et ældre billede af Peter Hargitay(th.) og Sepp Blatter. Foto: Privat

Fascineret af fodbold

Ved årtusindeskiftet var Peter Hargitay blevet en mester i krisekommunikation, og nu havde han fået blik for et nyt område: Fodbold. Selv holder han med FC Basel og Chelsea og med sit sprogøre, han taler engelsk, ungarsk, tysk, fransk og delvist spansk og portugisisk, kan han fint begå sig.   

Han satte kursen mod Europa og mod nye, rige legekammerater. International fodbold var blevet en milliardforretning, og FIFA scorede kassen på VM-slutrunderne. Men fodboldens verdensforbund var også et sted, hvor den ene korruptionssag efter den anden dukkede op.

Journalist og filmmager Andrew Jennings vidner på Capitol Hill i 2015 i forbindelse med en stor sag om korruption i international fodbold. Foto: Lauren Victoria Burke
Journalist og filmmager Andrew Jennings vidner på Capitol Hill i 2015 i forbindelse med en stor sag om korruption i international fodbold. Foto: Lauren Victoria Burke

Journalist på nakken

Især var journalisten Andrew Jennings, som i flere omgange har arbejdet for Ekstra Bladet, ferm til at afsløre fodboldens dunkle sider. Jennings og Hargitay stødte for alvor sammen, da Hargitay i 2002 blev spindoktor for FIFA’s præsident Sepp Blatter.

Hargitay hjalp præsidenten gennem den ene korruptionsskandale efter den anden. Han kunne gøre en katastrofe til en pr-triumf, blandt andet fordi han havde tæt kontakt til et net af velvillige journalister på en række medier.

I sin tid hos Blatter fik Hargitay også penge og plads til at producere en række dokumentarfilm om fodbold. Ingen af dem er gået over i historien.

I flere år havde Hargitay Blatters ryg. Foto: Privat
I flere år havde Hargitay Blatters ryg. Foto: Privat

VM-komiteen

I december 2007 stoppede Hargitay og Blatters samarbejde. I stedet kastede Hargitay sig over andre af fodboldens lukrative forretninger. Han blev en kort overgang tilknyttet engelske VM-komite, som søgte at blive vært for VM i 2018. Her brød uvenskabet med Andrew Jennings ud i lys lue.

Jennings undrede sig over, at England ville arbejde med en mand som Hargitay, der havde en ualmindeligt blakket fortid. Hargitay svarede igen ved at skrive til Jennings, at hvis han var mand nok til det, kunne de mødes ansigt til ansigt. Og Hargitay tilføjede: ’Jeg vil lade dig vide hvor og hvornår’.

Duellen blev aldrig til noget. Men den engelske VM-komite afbrød samarbejdet med Hargitay. Ifølge Jennings skyldtes det, at Hargitay havde bedt om penge til at bestikke FIFA-medlemmer. Det afviser Hargitay.

Fedor Radmann (i midten, red.) sammen med Franz Beckenbauer (th.) og kollegaen Andreas Abold. Alle tre var indblandet i store korruptionssager efter fodbold-VM i Tyskland. Foto: Privat
Fedor Radmann (i midten, red.) sammen med Franz Beckenbauer (th.) og kollegaen Andreas Abold. Alle tre var indblandet i store korruptionssager efter fodbold-VM i Tyskland. Foto: Privat

Fiaskoen i Australien

I stedet blev Hargitay konsulent for den australske VM-komite, som gik efter at blive vært for VM i 2022. Sammen med en anden konsulent, tyske Fedor Radmann, brugte Hargitay millioner af de australske skatteborgeres penge på en kampagne, som blev en gigantisk fiasko.

Australien fik blot en ud af 22 mulige stemmer ved afstemningen i FIFA 2. december 2010.  VM gik i stedet til Qatar som Hargitay undervejs havde forsøgt at få til at trække sig. Hargitay mente, at Qatar alligevel ikke havde en jordisk chance for at få VM.

Fire år med politik – en måned med fodbold

Han vinder altså ikke altid. Men om nogen kender han til det politiske spil i fodboldens verden. Som han siger i ’A World Cup of Spies’, så handler et VM kun om fodbold fra åbningskampen og frem til finalen. De fire år imellem handler det om politik. Han kunne have tilføjet penge.

Hargitay har været tæt på eller ligefrem ven med en række af de personer, der mest på ondt har tegnet international fodbold gennem de seneste mange år. Foruden Blatter, som er udelukket fra al fodbold på grund af korruption, har Hargitay også haft omgang med de to tidligere vicepræsidenter i FIFA, Mohamed Bin Hammam fra Qatar og Jack Warner fra Trinidad Tobago.

De er begge udelukket fra al fodbold på livstid. På grund af omfattende korruption. Bin Hammam, som Hargitay kalder for sin broder og som han var særlig rådgiver for, købte en lang række stemmer i et forsøg på at vælte Blatter i 2011. Det blev opdaget. Jack Warner fyldte i mange år uretmæssigt sine lommer med fodboldens penge. Han blev endeligt afsløret i 2015.

Mohamed bin Hammam (th.) og Jack Warner. Foto: AP/Shirley Bahadur
Mohamed bin Hammam (th.) og Jack Warner. Foto: AP/Shirley Bahadur

Far og søn

Sammen med sin søn, Stevie, er Hargitay stadig en del af den internationale fodboldverden. Hargitay-familien var involveret i præsidentvalget i FIFA i 2016, hvor Gianni Infantino slog Hargitays mand, sheik Salman fra Bahrain. Mon ikke Hargitay-familien også er et sted derude i mørket, når FIFA næste år igen skal vælge præsident? Det er han nok. Han er afhængig af det politiske spil.

Læs mere om afsløringer

VM i fodbold 2018 begynder den 14. juni i Rusland. En fest for alle fodboldelskere. Men med ‘A World Cup of Spies’ kommer vi nok til at spolere en del af festforberedelserne. For nu træder en helt afgørende magtspiller frem i lyset og fortæller for første gang historierne, som ingen i fodboldens magtelite ønsker afsløret.

Herunder kan du se hele dokumentaren:

Her kan du læse mere om korruptionen og spionerne involveret i FIFA og fodbold-VM: