Fodboldhistoriens største fupmager: Sådan snød han sig til tops

Carlos Henrique var professionel fodboldspiller i mere end 20 år i brasilianske, franske og amerikanske klubber nærmest uden at komme til at røre en bold. Men han var snu og snød sig til tops på sin egen måde

Privatfoto
Privatfoto

Det er en af den slags fortællinger, der filmatiseres i Hollywood og indledningsvis skydes i gang af frasen 'baseret på virkelige hændelser' og senere efterlader folk i en blanding af forargelse og fascination.

Gennem 24 år var den brasilianske fodboldspiller Carlos 'The Kaiser' Henrique professionel for brasilianske klubber som Botafogo og Fluminense. Han spillede også i Mexico, USA og Frankrig. Han delte sågar omklædningsrum med nogle af sin tids største fodboldstjerner. Alligevel nåede han stort set aldrig at røre en bold som professionel.

Ønskede ikke ansvar
Magasinet Four Four Two har talt med tidligere spillere og trænere, som har enten har spillet med eller mod 'The Kaiser'. De har naturligvis også talt med hovedpersonen selv. Og både de og ham selv giver et billede af en mand, der på trods af manglende minutter på banen, og spillelyst i det hele taget, alligevel evnede at komme på hold med de store drenge. Her var særligt charmen et våben forstås.

- Han ville have en del af kagen. Han befandt sig midt imellem fodboldstjernerne, han ville gerne betragtes som en fodboldspiller, men han ønskede ikke det ansvar, der fulgte med som fodboldspiller. Og via en kombination af list, charme og ren uskyldighed blev 'Kejseren' en succes, siger hans tidligere holdkammerat fra den brasilianske klub America Mauricio de Oliveira Anastacio til Four Four Two.

Magasinet mødte 'Kejseren' i et træningscenter i Rio, hvor han i dag arbejder som personlig træner for kvindelige bodybuildere. Her smilede han løs bag et par solbriller og gav en luns af sit syn på karrieren og 'kærligheden' til fodbolden. Eller manglen på samme.

- Jeg spillede aldrig. Praktisk talt spillede jeg slet ikke. For jeg ønskede ikke at spille. Jeg ønskede bare at have det sjovt. Jeg havde ingen tanker om professionalisme, siger Carlos Henrique til Four Four Two.

Fik fangenummer af træner
Ifølge Carlos Henrique selv blev han kaldt 'Kejseren', fordi der angiveligt var visse sammenligninger med den 'rigtige' 'Kejser' Franz Beckenbauer, som spillede for Bayern München og henrykkede fodboldverdenen med sit overblik og spilintelligens.

Men det var i virkeligheden ikke meget, man fik 'Kejserens' eller nummer '171', som han også blev kaldt, evner at se. Han spillede jo sjældent. Ja næsten aldrig.

Nummer '171' blev han kaldt , fordi det var et nummer, man gav til straffefanger i brasilianske fængsler. Et form for identitet.

- Det er et nummer, han reagerer på. Han vidste, hvordan man overbeviste folk. I samtaler tog han fuldstændig fusen på en, siger Carlos Henriques tidligere træner fra Fluminense-tiden Marcio Meira.

Adopteret som lille
Som ganske lille blev den nu 48-årige brasilianer adopteret. Hans adoptivmor, som var kok, og adoptivfaderen, der arbejdede for et elevatorfirma,opfostrede Henrique i Rio, og han beskrives som glad, imødekommende og hjælpsom. En fyr, alle elsker.

Som mange andre børn af Rios gader spillede han barfodet i nabolaget.

- Jeg havde ingen tilgang til professionalisme. Jeg ville have det sjovt. Jeg var vild med at studere og elskede at læse, siger 'Kejseren', der som ung var Botafogo-fan som sin far.

Tvunget til fodbold
Da han var bare ti år gammel, blev han spottet af en talentspejder fra Botafogo. Så skrev forældrene ellers under på en agent-kontrakt, og derefter røg han straks ind og levede på og spillede for Botafogos ungdomsakademi.

- Min familie tvang mig til at spille. Det forårsagede problemer. Sandheden er, at min mor var overbevist om, at jeg var en frelser, siger Henrique.

Allerede da han var 13 døde forældrene, og da han blev 16, skrev han kontrakt med det mexicanske hold Puebla, hvor han blev angriber.

- De så kvaliteter i mig. Jeg skød godt og var stærk.

Men eventyret i Mexico varede ikke længe, for han brød sig ikke om at være i landet.

- Lige så snart, jeg ankom til klubben, ville jeg hjem, siger han og afslører samtidig, at han hadede maden i landet. Og så hadede han også at spille fodbold.

- Jeg ville ikke spille fodbold.

Fakede en skade
Han spillede et par venskabskampe og scorede på et enkelt frispark. Men han havde allerede fundet en vej ud af klubben. Han ville kalde på bolden til en træning, lægge an til et skud og derefter lade sig kollapse i smerte og tage sig til låret. Bum.

- De gjorde alt for at få mig til at spille. Men så sagde jeg bare: 'Jeg har muskelsmerter'. hvordan ville de bevise det modsatte?, siger Henrique.

Den selv samme 'muskelskade' forfulgte ham i resten af karrieren.

Hver gang en ny klub skrev kontrakt med 'Kejseren', overbeviste trænerne sig om, at han ville komme sig over fra den genstridige skade. At han ville levere den berømte vare. Ingen ønskede at indrømme, at de havde skrevet kontrakt med et nul.

- Forventningen var, at jeg skulle spille. Men på kampdagen havde jeg allerede skadet mig selv under opvarmningen, siger han.

Kun én gang i karrieren svigtede 'skadesnummeret'. I en kamp for Rio-klubben Bangu, hvor de var bagud med 2-0 med otte minutter tilbage af kampen. Natten før kampen havde træneren lovet Henrique, at han ikke behøvede at spille. Men klubejeren Castor de Andrade ville have 'Kejseren' på banen.

Sloges med tilskuerne
Så måtte han finde på en nødplan. Meget hurtigt.

- Jeg begyndte at varme op, og så råbte tilskuerne på mig bag hegnet. Jeg hoppede over det og begyndte at slås med dem, så jeg kunne blive udvist fra kampen, så jeg slap for at spille, siger Carlos Henrique. Og det virkede minsandten. Han endte med at blive kylet ud på støvler og skinner.

Efterfølgende var klubejeren rasende i omklædningsrummet. Men 'Kejseren' kastede om sig med smigrende bemærkninger så som, at han havde respekt for en ældre herre som præsidenten, og at præsidenten havde taget pladsen som faderen i hans liv, efter 'Kejserens' egen far var gået bort, dengang han var 13.

Så aftog præsidentens vrede hurtigt.

- Han tog fat om nakken på mig, gav mig et kys og gik i gang med at udforme en ny kontrakt til mig, siger 'Kejseren'.

Ville snyde videre
Den daværende præsident og klubejer i Bangu, Castor de Andrade, har nu været død i 15 år. Men 'Kejserens' manipuleringsmetoder i forhold til blandt andre de Andrade, tales der stadig om i og omkring klubben.

- Vi kender til historierne. På et tidspunkt lavede han nummeret i en hel sæson, siger Bangus marketingdirektør, Pedro Nardelli.

'Kejseren' kendte ifølge Nardelli til de Andrades svage punkter og udnyttede dem.

- Castor de Andrade kunne lide dem, der kunne kunsten at narre folk. Klubben forsøgte at forlænge med 'Kejseren' flere gange, men han afviste. Han ville bare til en ny klub, hvor han kunne narre andre, for løgnen kunne ikke vare ved samme sted.

Carlos 'Keiser' Henrique nåede at repræsentere ni forskellige professionelle klubber på 24 år uden at score ét eneste betydningsfuldt mål.

59 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere