Historisk pokalbrag: Neymar tjener modstanders budget på 16 dage!

Paris Saint-Germain møder 3. divisions-mandskab i pokalfinalen, og der er en verden til forskel på de to hold

Les Herbiers' spillere jubler, da pokalfinalen er en kendsgerning efter sejr over Chambly i semifinalen. Foto: All Over Press
Les Herbiers' spillere jubler, da pokalfinalen er en kendsgerning efter sejr over Chambly i semifinalen. Foto: All Over Press

For Paris Saint-Germains stjerner skal tirsdagens pokalfinale vindes.

Der er ikke noget alternativ.

Thiago Silva, Edinson Cavani og co. er vant til at være favoritter i fodboldkampe, men det er ingenting sammenlignet med den situation, som de står i tirsdag.

Les Herbiers er så meget underdog, så meget David mod Goliat, at selv Biblens utrolige fortælling om den unge drengs kamp mod kæmpen blegner.

De står i finalen efter en ordentlig omgang lodtrækningsheld turneringen igennem. Det er eksempelvis første gang i turneringen, de står over for et hold fra den bedste række. Tidligere har de dog gjort kål på både Auxerre og Lens, der begge frister en tilværelse i den næstbedste franske række.

Men det er ingenting sammenlignet med det, der venter dem på Stade de France i udkanten af Paris tirsdag aften.

Her venter 11 gange Goliat på banen.

Fra Thiago Silva og Marquinhos i forsvaret over Javier Pastore, Julian Draxler og Adrien Rabiot på midten til Edinson Cavani, Angel Di María og Kylian Mbappé i angrebet.

Der skal mere end en stenslynge og guds hjælp til, før Les Herbiers render med pokalen.

Artiklen fortsætter under billederne

 

Et fint udtryk for forskellen på de to mandskaber er naturligvis økonomien. Især når det drejer sig om en mastodont som Paris Saint-Germain, der tumler med et årligt budget på 540 millioner euro – svarende til godt og vel fire milliarder kroner.

Les Herbiers’ årsbudget er tilsvarende 15 millioner kroner. Eller en 266. del af PSG’s milliard-budget.

De to millioner euro, Les Herbiers budgetterer med på et år, tager det PSG’s lønførende stjerne, Neymar, 16 dage at tjene…!

Så er forskellen ligesom ridset op.

Nu er Neymar ikke med. Brasilianeren arbejder stadig med genoptræningen efter sin skade tidligere på foråret. Og selvfølgelig er der en chance.

Det er trods alt stadig kun 11 mod 11 på banen. Og Les Herbiers kan prale af at have solgt 15.000 billetter i en by, hvor der bor 16.000 mennesker. Det i sig selv vidner om den lokale opbakning, der hersker i den lille by mellem Nantes og Bordeaux i det vestlige Frankrig.

Men så godt som alle franskmænd håber på miniputten. Det fortæller fodboldjournalisten Julien Laurens til BBC.

- Reaktionen på Les Herbiers’ finale har været fantastisk. Vi har en tradition for små hold, der når langt i pokalturneringen i fransk fodbold. Folk forventer næsten et eventyr hver sæson, og de elsker Davids kamp mod Goliat. Så det er en stor ting, siger han.

Agostino Di Bartolomei inden Europa Cup-kampen mod FC Köln - og Stefan Engels i hvidt. Foto: All Over Press Sport og Spil Roma-chefens totale nedtur: Tabte til Liverpool og begik selvmord

Et brølende stærkt Arsenal-mandskab inden Europa Cup-finalen mod Zaragoza i 1995: John Hartson, Tony Adams, Martin Keown, Paul Merson, David Seaman og Andy Linighan i bageste række. Forrest Ray Parlour, Nigel Winterburn, Ian Wright, Stefan Schwarz og Lee Dixon. Foto: All Over Press Sport og Spil Arsenal-legenden: Drak tequila og champagne til jeg væltede over tre borde

Den franske pokalturnering er speciel, fordi hold fra de oversøiske territorier har mulighed for at deltage. Her taler vi om alt lige fra Fransk Polynesien langt pokker ude i Stillehavet til Guadeloupe i Caribien og Réunion i Det Indiske Ocean forholdsvis tæt på Madagaskar.

I alt omkring 8000 hold deltager. Og nogle gevaldige udebaneture for enkelte hold, må man forestille sig.

Det er med andre ord noget af et nåleøje, Les Herbiers har klemt sig igennem.

- Vi har fortjent vores plads i finalen, og vi skylder ikke nogen noget. Selvfølgelig skal der en smule held til i hvert sving, men vi har stadig vundet vores kampe, har anfører Sebastien Flochon udtalt.

Nu venter en ordentlig mundfuld i St. Denis i udkanten af Paris. Men for at det ikke skal være løgn, er der faktisk mere på spil for gutterne fra Les Herbiers efter pokalfinalen.

For sæsonen er ikke slut i Championnat National – landets tredjebedste række. Der resterer en enkelt runde, og her slås hele seks mandskaber om at undgå nedrykning. Blandt dem Les Herbiers, der altså kan blive pokalvinder og træde ind i Europa League fra Frankrigs fjerdebedste række.

I øvrigt den samme række, hvor Paris Saint-Germains reserver spiller til daglig.

Cicinnatti Bengals' cheerleadere blev til tider tvunget til at tabe sig. Foto: Privat/Getty Images Sport og Spil Fyret for letpåklædt billede: Få indblik i den dystre cheerleader-verden

Ekstra Bladet hepper ivrigt på Les Herbiers og minder her om fem af historiens største sensationer i international fodbold:

1. Færøerne-Østrig 1-0 (1990)

Amatørerne fra øen i nord spillede første landskamp nogensinde i VM-kvalifikationen, der også talte Danmark. Østrig kom direkte fra VM og talte adskillige store spillere fra de bedste europæiske ligaer. Torkil Nielsen skrev historie med sit mål i 2. halvleg. Siden hentede Færøerne uafgjort i Belfast mod Nordirland - og formåede at score i Idrætsparken mod Danmark.

2. USA-England 1-0 (1950)

The Miracles on Grass er kampen ved VM i Brasilien blevet kaldt. England kom som favoritter til at vinde turneringen, mens USA stillede med blandt andet matchvinder Joe Gaetjens, der levede af at vaske op i en restaurant.

England ramte træværket fem gange i løbet af kampen, og da englænderne læste nyheden om kampen i avisen dagen efter, troede mange, der var trykt forkert - at England havde vundet 10-1.

3. Nordkorea-Italien 1-0 (1966)

De dobbelte verdensmestre mod de upåagtede debutanter. Italien led under en skade til anfører Giacomo Bulgarelli, for dengang måtte man ikke skifte ud undervejs i kampene. Men det undskyldte på ingen måde stjernernes sammenbrud mod asiaterne, der sensationelt vandt på Park Doo-iks scoring kort før pausen.

Landsholdet røg ud og landede dagen efter i Genova, hvor de blev mødt af rasende fans, der bombarderede dem med rådne æg og tomater.

4. Real Madrid-OB (1994)

Michael Laudrup og co. havde vundet 3-2 i Odense i den første af to UEFA Cup-kampe i efteråret '94. Derfor lignede det en formsag på Bernabéu i returkampen. Men Lars Høgh spillede sit livs måske bedste kamp, mens scoringer af Ulrik Pedersen og Morten Bisgaard i overtiden sikrede sensationen.

Real Madrid tabte i den sæson kun én kamp hjemme på vej mod det spanske mesterskab...

5. Liechtenstein-Irland (1995)

Irland spækket med profiler fra VM i 1994 havde vundet den første kamp 4-0 i Irland og førte EM-kvalifikationsgruppen.

Succesfulde og populære Jack Charlton svor fortsat til sin gamle garde af stjerner, der kampen igennem dominerede stort. Men folk som Niall Quinn, John Aldridge og Tony Cascarino brændte og brændte og brændte.

Og så formåede deltidsprofferne fra det lille fyrstendømme at nappe et point. Det blev begyndelsen til enden for Charlton i spidsen for Irland. To nederlag i træk til Østrig medvirkede til, at man måtte ud i playoffs mod Holland for at nå EM. De blev tabt, og så sagde legenden op.

5 kommentarer
Vis kommentarer