Han kan stadig: Colombiansk legende genskaber 'skorpion-sparket'

I dag er det 20 år siden René Higuita brillerede med en vanvittig akrobatisk redning mod England - og den excentriske målmand fejrede jubilæet med at rekonstruere det berømte 'skorpion-spark' - denne gang i en pool

Det kan være en forskel på, hvorfor fodboldspillere bliver kendte.

Nogle har haft et så højt niveau i en årrække, at de altid vil blive husket for deres fantastiske spil. Andre stak mere ud fra mængden ved at præstere uforudsigelige og til tider vanvittige ting. Colombianske René Higuita tilhører den sidste gruppe.

Den sydamerikanske målmand var egentlig en revolutionerende keeper i sin aktive tid, der med sin ageren uden fra egen zone var med til at skabe den moderne og deltagende målmand.

Higuita tog dog tit mange risikable valg, der fra tid til anden gik grueligt galt.

Higuita på skovtur til VM i 1990. (Foto: AP)
Higuita på skovtur til VM i 1990. (Foto: AP)
 

Den krølhårede colombianer kostede eksempelvis sit land en plads i VM-kvartfinalen i 1990, da han driblede som bagerste mand, hvorefter Camerouns Roger Milla kløgtigt stjal bolden og sendte den i et tomt net.

Heldigvis for Higuita præsterede han en endnu vildere ting på fodboldbanen - der til modsætning lykkedes - og som folk den dag i dag stadig husker og hylder ham for.

I en venskabskamp mod England på Wembley for præcis 20 år siden leverede den sydamerikanske målmand en redning, der fik alle til at gispe efter vejret, da en afslutning midt i målet blev afværget på noget utraditionel vis.

Higuita kunne passende have valgt at gribe bolden, som alle andre målmænd nok ville have gjort, men i stedet valgte colombianeren med det lange garn at slå en halv saltomortale og cleare bolden med hælene, som han slyngede over hovedet.

Det famøse skorpionspark. (Foto: AP)
Det famøse skorpionspark. (Foto: AP)
 

Dermed blev fodboldverden præsenteret for det nu legendariske 'skorpionspark'. Og her 20 år efter har hovedpersonen bag den vilde detalje valgt af fejre jubilæet med at genskabe sparket - denne gang i en pool.

Og det gør den nu 49-årige colombianer til UG, selvom der er kommet lidt flere kilo på sidebenene i årenes løb.

Skorpionsparkets ophavsmand tilføjede også en tekst til videoen på sin Twitter-profil.

- Der er mange, der siger, at skorpionsparket var en genialitet, mens andre mener, at det var uasnvarligt. For mig var det Guds værk, og alt Han kreerer, er perfekt, ligesom dette, skriver han.

Helt perfekt har Higuitas karriere nu ikke været. Uden for banen var han også uforudsigelig og i 1993 blev han smidt i fængsel i syv måneder, da det blev bevist, at han var involveret i en kidnapnings-sag med det colombianske narko-kartel. Fængselsdommen betød, at han missede VM i 1994 for sit land.

Higuita er også i årenes løb blevet testet positiv for narko, mens han også har deltaget i den colombianske udgave af 'Survivor'.

Siden hen faldt den excentriske målmand dog lidt til ro og helligede sig træner-gerningen. I 2008 flyttede han til Al Nassr i Saudi Arabien for at tilknytte sig holdet som målmandstræner - og der har Higuita været siden da.

Selvom den colombianske keeper aldrig fik en glorværdig karriere, vil han dog altid blive husket for sit spektakulære skorpionsspark, som du kan gense i videoen herunder:

1 kommentar
Vis kommentarer