Helt til grin: FIFA forærer Blatters nevø en millionforretning

Philippe Blatter har sammen med sine partnere købt retten til at sælge billetter til VM i 2018 og 2022

Blatter har sørget godt for sin nevø. Foto: AP
Blatter har sørget godt for sin nevø. Foto: AP

Det kan godt være, at FIFA's præsident Sepp Blatters dage i fodboldforbundet er ved at være talte, men inden han slutter 26. februar, sørger han stadig godt for sig selv og sine egne.

Således har FIFA uden nogen form for udbudsrunde solgt rettighederne til at handle med VM-billetterne til slutrunden i 2018 i Rusland og 2022 i Qatar til selskaber, som Blatters nevø, Philippe Blatter, ejer en del af.

Det er Schweizisk Radio som i dag afslører handlen, der er mange hundrede millioner værd for begge parter. Til radioen siger den internationalt anerkendte antikorruptionsekspert Alexandra Wrage, at det virker fordækt, når handlen bliver lavet uden en udbudsrunde.

Hun har tidligere siddet i FIFA's reformkomite, men trak sig i 2013, fordi alle komiteens forslag blev afvist af Sepp Blatter og hans nærmeste medarbejdere.

Det er firmaet Match Hospitality, som har erhvervet rettighederne til VM-billetterne. Philippe Blatters selskab, Infront, ejer fem procent af Match Hospitality og har således adgang til en del af billetterne.

Billedet var det samme ved VM i Brasilien sidste sommer. Her sad Philippe Blatter og Infront på de lukrative VIP-pakker, som løb op i mange tusinde kroner stykket.  I alt solgte Match-selskaberne sammen med Infront 3,5 millioner billetter ved VM i Brasilien. Vi taler altså om en gigantisk forretning, som nærmest indbyder til svindel.

Blatter afviser alle anklager om korruption og kører stadig butikken i Zürich. Foto: AP Jan Jensen - 1. okt. 2015 - kl. 14:52 Sådan styrer Blatter stadig FIFA

Det var også præcis hvad der skete i Braslien. Politiet stormede under slutrunden et af Rio's mest luksuriøse hoteller, Copacabana Palace og arresterede 12 personer. Herunder englænderen, Ray Whelan, som var direktør i Match Hospitality. De brasilianske myndigheder efterforsker stadig sagen, som handler om sortbørshandel med VM-billetter for en samlet sum på 500 millioner kroner.

Alligevel er FIFA igen gået i kompagniskab med Match Hospitality og Infront. Vi ser således endnu et eksempel på, hvordan Sepp Blatter går sine egne veje og gør hvad der passer ham.

De mange sager har fået glasset til at løbe over hos præsidenten for Bundesligaen, Reinhard Rauball, der også er præsident i Borussia Dortmund.

Rauball sagde tidligere i dag til tysk presse, at Blatter bør gå af med det samme.

Den magtfulde fodboldleder, der også er vicepræsident i det tyske fodboldforbund, tror ikke længere på, at FIFA kan reformere sig selv.

- Der er brug for en plan B, siger Rauball, som er udannet jurist.

Se også: Politiet rejser straffesag mod Blatter - Platini er også i fedtefadet

Han krymper sig, når FBI siger, at FIFA er påvirket af organiseret kriminalitet og korruption.

- Vi er nødt til rekonstruere FIFA. Min idé er at forme FIFA som et tysk aktieselskab med en professionel ledelse og med en bestyrelse, der også inkluderer folk udenfor fodboldverdenen, siger Rauball.

Han er i øvrigt langt fra tilfreds med de forklaringer, som Michel Platini er kommet med, efter at det er afsløret, at franskmanden fik knap 14 millioner kroner fra Blatter og FIFA i 2011.

Se også: Derfor skal Platini ikke være præsident for FIFA

Den schweiziske statsanklager, Michael Lauber, har sagt, at han betragter Platini  som en person der er et sted mellem at være vidne og være anklaget.

Selv har Platini hævdet, at han ikke har gjort noget forkert, men nu siger Rauball, at den tidligere franske stjerne skylder at komme med en ordentlig forklaring på de mange penge, som angiveligt blev udbetalt ni år efter, at Platini havde udført et stykke arbejde for Blatter og FIFA.

- Hvad Platini hidtil har fortalt os er langtfra nok, siger Rauball.

Den nuværende FIFA-skandale tog for alvor fart, da FBI og schweizisk politi i en samlet aktion sigtede og arresterede ni højtstående FIFA-folk på det mondæne hotel Baur au Lac i Zürich den 27. maj.

En del af dem sidder stadig fængslet i Schweiz, hvor de kæmper imod at blive udleveret til USA. Det gælder blandt andet den tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund, Jose Maria Marin.

I følge den brasilianske avis, Estado de S. Paulo forsøger Marin at lave en aftale med FBI. Han er villig til at betale en kaution 60 millioner kroner, hvis han kan rejse ti USA og sidde i husarrest i sin egen luksuslejlighed i Trump Tower på Manhattan i New York.

Der vil han opholde sig, mens han venter på, at sagen kommer for retten. Han er sigtet for at have modtaget millioner i bestikkelse til gengæld for tv-rettighederne til de sydamerikanske mesterskaber, Copa America.

Fakta om FIFA-gate

December 2010: På en og samme dag beslutter FIFA’s eksekutivkomite at tildele Rusland VM i 2018 og Qatar i 2022. Det skete kun få dage efter, at BBC havde afsløret at tre medlemmer af eksekutivkomiteen, Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira havde modtaget bestikkelse tilbage i 90’erne

Februar 2011: Eksekutivmedlemmerne Amos Adamu og Reynald Temarii bliver udelukket fra al fodbold i tre år. De blev afsløret som korrupte af Sunday Times.

Maj 2011: FIFA suspenderer præsidentkandidaten Mohamed Bin Hammam fra Qatar på grund af anklager om bestikkelse og korruption. Samtidig indleder FIFA en undersøgelse af vicepræsidenten Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Maj 2011: Qatar afviser alle anklager om at have købt sig til VM 2022. Sheikerne siger, de er blevet trukket gennem mudderet helt uden grund.

Juni 2011: Bin Hammam udelukkes fra al fodbold på livstid. Jack Warner trækker sig fra FIFA, inden undersøgelsen er færdig.

Juli 2012: FIFA kan ikke længere sidde anklagerne om korruption overhørigt. Den tidligere statsanklager i New York, Michael Garcia, bliver ansat til at efterforske tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland og Qatar.

Juni 2014: Sunday Times fortæller, at avisen har modtaget tusindvis af dokumenter, som beviser, at Bin Hammam har købt VM-slutrunden i 2022 til Qatar.

September 2014: Garcia færdiggør sin 430 sider lange rapport om korruptionsanklagerne. Rapporten sendes til FIFA.

November 2014: FIFA’s egen dommer, Hans-Joachim Eckert, offentliggør et 42 sider langt resume af Garcias rapport. Dommeren når frem til, at Rusland og Qatar kun i mindre tilfælde har forbrudt sig mod de etiske regler. De kan beholde deres slutrunder.

November 2014: Garcia kalder Eckerts resume for fordrejet og ufuldstændigt og appellerer dommerens konklusioner.

December 2014: Garcia taber sin appelsag og trækker sig øjeblikkeligt som FIFA’s efterforsker. Han siger ved samme lejlighed, at FIFA lider under manglende lederskab, og at han ikke alene kan ændre kulturen i fodboldens verdensforbund.

December 2014: FIFA’s eksekutivkomite fortæller, at de vil offentliggøre en større del af Garcias rapport. Det er stadig ikke sket.

Maj 2015: FBI rejser tiltale mod 14 personer - herunder ni ledende FIFA-folk for omfattende svindel og korruption. Syv FIFA-officials blev 27. maj anholdt i Zürich.

De anholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end en milliard kroner i bestikkelse.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb, Cayman Islands. Vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo, Uruguay. Tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li, Costa Rica. Medlem af FIFA's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha, Nicaragua. Udviklingsofficer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas, Cayman Islands. Attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel, Venezuela. Præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin, Brasilien. Tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Nicolás Leoz, Paraguay, tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomite og Jack Warner, Trinidad Tobago, tidligere vicepræsident i FIFA er også tiltalt i sagen.

Maj 2015: De schweiziske myndigheder indleder en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne til Rusland og Qatar. FIFA's hovedkvarter endevendes for elektronisk data og dokumenter.

Maj 2015: Sepp Blatter genvælges som præsident for FIFA. Han slår prins Ali fra Jordan ved afstemningen.

Juni 2015: Sepp Blatter indkalder til pressemøde og meddeler, at han stiller sit mandat til rådighed på en ekstraordinær kongres 26. februar næste år.

Juli 2015: FIFA’s eksekutivkomite nedsætter en reformkomite, som skal ledes af den 77-årige schweiziske advokat, Francois Carrard.

August 2014: Den schweiziske statsanklager meddeler, at han har modtaget 103 rapporter om mistænkelige pengeoverførsler med relation til tildelingen af VM til henholdsvis Rusland og Qatar.

September 2015: Generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, bliver suspenderet. Han bliver undersøgt af FIFA's etiske komité for en række forhold - senest beskyldningen om, at han har været med til at arrangere salg af VM-billetter til overpris mod selv at få del i profitten.

September 2015: Den schweiziske statsanklager rejser sag mod Sepp Blatter for at have handlet illoyalt over for FIFA. Han har solgt tv-rettigheder langt under markedsprisen til sin tidligere vicepræsident Jack Warner. Desuden har han i 2011 udbetalt knap 14 millioner til Michel Platini for arbejde, som Platini angiveligt udførte for FIFA fra 1999 til 2002.

September 2015: Platini afhøres og betragtes af statsanklageren som en person, der svæver mellem at være vidne og være anklaget.

Oktober 2015: Fire af FIFA's hovedsponsorer, Coca-Cola, McDonald, Visa og Budweiser opfordrer på én og samme dag Sepp Blatter til at trække sig straks. Gennem sin amerikanske advokat afviser Blatter ønsket.

FIFA's juridiske kammer suspenderer præsident Sepp Blatter, UEFA-præsident Michel Platini og FIFA-generalsekretær Jerome Valcke i 90 dage. Præsidentkandidaten Chung Mong-joon fra Sydkorea udelukkes i seks år fra al fodbold.  

21 kommentarer
Vis kommentarer