Annonce:
Annonce:

Her er brevet, der fældede Blatter

FIFA-bossen kunne ikke overleve, at hans højre hånd havde håndteret bestikkelse

Annonce:
Følg Fodbold

Død mand sladrer ikke, siges det.

Men da FIFA her til morgen udpegede afdøde Julio Grondona som skurken, der - uden FIFA's vidende - havde brugt forbundets konti til at kanalisere ti mio dollars i bestikkelse videre, så endte storkorrupte Grondona med at sladre fra graven.

Sepp Blatter træder tilbage!

For FIFA's forsøg på at inddæmme konsekvenserne af de massive beskyldninger om korruption endte med at efterlade fodboldens kejser Sepp Blatter totalt blottet - som en moderne udgave af 'Kejserens Nye Klæder.'

FIFA udpegede nemlig sin bekvemme skurk uvidende om, at det sydafrikanske medie SABC allerede flere timer tidligere havde afsløret et brev, der blotlagde at FIFA ikke var ved at afdække sandheden ved at beskylde et lig, men i praksis var i gang med at beskytte organisationens - spillevende - topfolk.

Annonce:


Se godt på brevet her. Det er adresseret til Jérôme Valcke. FIFA's generalsekretær. Sepp Blatters højre hånd.

De ti mio dollars omtalt i brevet står centralt i FBI's undersøgelse af FIFA - helt specifikt i det såkaldte anklagepunkt 192. Pengene blev efter FBI's opfattelse kanaliseret fra Sydafrikas VM-organisation gennem FIFA's bankkonto til den korrupte Jack Warner, præsident i søster-organisationen CONCACAF.

Dansk UEFA-medlem glæder sig over Blatters exit

Pengene var betaling for Warners støtte til at bringe VM til Sydafrika.

- 2. januar 2008, 31. januar 2008 og 7. marts 2008 foranledigede en højtplaceret FIFA-ansat at 616.000 dollars, 1.600.000 dollars og 7.784.000 dollars - i alt 10.000.000 dollars - blev overført fra en FIFA-konto i Schweiz til en Bank of America-konto i New York, en konto der tilhørte CFU og CONCACAF, men som blev kontrolleret af den sigtede Jack Warner via Republic Bank i Trinidad og Tobago, lyder det i det omtalte anklagepunkt 192.

DBU: Sepp Blatter kunne ikke fortsætte

Annonce:

FIFA's kommunikationsdirektør Delia Fischer påstod her til morgen i en email til Press Association, at pengene var blevet håndteret af afdøde Julio Grondona, der var formand for organisationens finans-komite.

En forklaring som bliver blæst til atomer af brevet her.

Af det fremgår det, at det direkte var Sepp Blatters højre hånd, Jérôme Valcke, der skulle sørge for at smøre Jack Warner.

Derfor går Blatter

Dermed rykkede korruptionen helt ind på skødet af urørlige Blatter. Og FIFA blev i processen afsløret som en organisation mere optaget af at beskytte skurke - frem for at få dem frem i lyset.

Det kunne udødelige Sepp Blatter ikke overleve.

Her er Blatters sidste tale som FIFA-præsident

FAKTA: Forstå FIFA-skandalen på tre minutter...!

To sager blev rullet ud onsdag

1. FBI's sag om bestikkelse i FIFA

14 personer - heraf ni med tilknytning til det internationale fodboldforbund, FIFA - er tiltalt for omfattende svindel og korruption af FBI.

Syv FIFA-officials blev onsdag d. 27. maj anholdt i Zürich, hvor de er samlet til den 65. FIFA-kongres for at vælge præsident.

De tilbageholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end 150 millioner dollars i bestikkelse.

At det er FBI, der har anholdt de mistænkte skyldes den nord- og mellemamerikanske konføderation CONCACAF, der har sit hovedkvarter i Miami, Florida. Desuden har FBI et kronvidne i det tidligere medlem af eksekutivkomiteen, Chuck Blazer, der har været mulvarp for FBI i flere år.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb (Cayman Islands), CONCACAF-præsident, præsident for Cayman Islands' fodboldforbund samt vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo (Uruguay), tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li (Costa Rica), præsident for Costa Ricas fodboldforbund, medlem af FIFA's eksekutivkomite og CONCACAF's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha (Nicaragua), præsident for Nicaraguas fodboldforbund, development officer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas (Cayman Islands), tidligere generalsekretær i det nationale fodboldforbund og attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel (Venezuela), præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin (Brasilien), tidligere præsident for det nationale fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Derudover er Nicolás Leoz (Paraguay - og tidligere præsident i CONMEBOL) samt Jack Warner (Trinidad & Tobago - og tidligere vicepræsident i FIFA og tidligere CONCACAF-præsident) tiltalt i sagen. De var dog ikke til stede i Zürich.

Warner valgte onsdag aften at melde sig selv til myndighederne i Costa Rica.

Derudover har fire mistænkte i anklageskriftet tidligere erklæret sig skyldige i en række punkter. Heriblandt Jack Warners to sønner Daryll og Daryan Warner, der har erkendt bedrageri.

Kilde: Department of Justice, Office of Public Affaris, USA

2. Tildelingen af VM-værtsskaber i Rusland og Qatar

I en separat operation søsatte de schweiziske myndigheder onsdag en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskab til Rusland i 2018 samt Qatar i 2022. FIFA's hovedkvarter blev endevendt for elektroniske data og dokumenter, der blev taget med og som skal danne grundlag for en sag.

FIFA's eksekutivkomites ti medlemmer skal nu afhøres om det møde i 2010, hvor værtsskaberne blev tildelt.

Det drejer sig om:

1) Michel Platini (Frankrig), UEFA-præsident og vicepræsident i FIFA. Han stemte på Qatar. Det skete efter et møde i Elysees-palæet med den daværende franske præsident og Qatars emir. Efterfølgende investerede Qatar milliarder i Frankrig og købte blandt andet Paris Saint-Germain, hvor Platinis søn fik et godt job.

2) Vitaly Mutko (Rusland), Ruslands sportsminister og hovedansvarlig for, at russerne har destrueret al materiale, herunder de computere, der blev brugt i tiden op til afstemningen i 2010.

3) Marios Lefkaritis (Cypern), medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivkomite. Efter afstemningen i 2010 er det afsløret, at han har lavet gode forretninger med den russiske energi-gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområder til Qatar. Men det har ikke haft indflydelse på hans stemmeafgivning, siger han.

4) Senes Erzik (Tyrkiet). Han er det stille vand i forsamlingen.

5) Worawi Makudi (Thailand). Han er røget i unåde i sit eget forbund, AFC, og er på vej ud af international fodbold. Han lavede store forretninger med Qatar i tiden omkring afstemningen, hvor han var tæt på Bin Hammam, manden bag Qatars VM, og som senere er blevet udelukket på livstid på grund af korruption.

6) Angel Maria Villar Llona (Spanien), vicepræsident i FIFA og under mistanke for at have byttet stemmer med Qatar i 2010. Spanien ville gerne have haft VM i 2018, men tabte til Rusland.

7) Issa Hayatou (Cameroun), endnu en vicepræsident i FIFA. Han er tidligere blevet dømt for korruption af IOC, den internationale olympiske komite, og engelske medier og en whistleblower fra Qatar har fortalt, at Hayatou modtog bestikkelse på et hotelværelse i Uganda forud for afstemningen i 2010. Men han er en hård benægter.

8) Hany Abo Rida (Egypten). Endnu en lidt stille type, men han er kendt som en nær allieret til Bin Hammam fra Qatar.

9) Michel D’Hooge (Belgien). FIFA har netop selv frifundet ham for to anklager. Han havde fået et maleri af den russiske VM-komite, men FIFA’s kunst-eksperter har skønnet, at billedet ikke havde den store værdi. Hans søn fik et job i Qatar, men her har man vurderet, at det ikke havde indflydelse på D’Hooges stemmeafgivning.

10) Jerome Valcke (Frankrig). Han har godt nok ikke stemmeret, men han er generalsekretær i FIFA og med i alle beslutninger og ved alle møderne i eksekutivkomiteen. Han er en nøglefigur, som blev taget til nåde af Blatter og genansat efter en svindelsag i USA.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: