Her er din klub, Kjær: Fanatiske fans, intens interesse og en formand i fængsel

Den 26-årige danske landsholdsforsvarer er kommet til en farverig klub, hvor kun mesterskabet tæller

Fenerbahçe er kendt for sine fanatiske fans, som Simon Kjær allerede har stiftet bekendtskab med (Foto: Carsten Ingemann / Polfoto)
Fenerbahçe er kendt for sine fanatiske fans, som Simon Kjær allerede har stiftet bekendtskab med (Foto: Carsten Ingemann / Polfoto)
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

'Welcome to Hell', lød Galatasaray-tillhængernes berømte hilsen til Manchester United i 1993.

En sådan velkomst får Simon Kjær også, når han i den kommende sæson gæster Türk Telekom Arena, hvor hans nye ærkerival har hjemme. Men den tid, den sorg.

Onsdag fik den 26-årige danske landsholdsspiller en himmelsk velkomst i sin nye klub Fenerbahçe. I den tyrkiske storklub er hysteriet altid stort, og det har Kjær allerede fundet ud af i de dage, han har opholdt sig i Istanbul.

(Foto: Miliyet)
(Foto: Miliyet)
 

Simon Kjær klarede lægetjekket uden problemer og kunne derefter skrive under på en fire-årig kontrakt, der indbringer ham 30 millioner kroner om året. Netto. Dermed bliver han suverænt den bedst lønnede danske fodboldspiller.

Kjær: Derfor valgte jeg Fenerbahce

Ambitiøse Fenerbahçe betaler 57 mio. kr. til Lille for danskeren, og den franske klub kan se frem til yderligere 18 mio. kr. i diverse bonusbetalinger.

Til den pris vil der være enorme forventninger til Simon Kjær, der er kommet til en klub, der vist bedst kan beskrives som farverig.

Fansene er fanatiske, formanden har været i fængsel, og træneren er lige blevet udskiftet, fordi man endte som nummer to efter Galatasaray i sidste sæson...

Velkommen til Fenerbahçe, Simon Kjær!

Historien
Fenerbahçe er en voldsom populær klub i Tyrkiet, og klubben kan prale af mange mesterskaber i flere forskellige idrætsgrene (Foto: AP)
Fenerbahçe er en voldsom populær klub i Tyrkiet, og klubben kan prale af mange mesterskaber i flere forskellige idrætsgrene (Foto: AP)

Fenerbahçe Spor Kulübü blev stiftet i 1907 af en gruppe lokale mænd i Kadíköy-distriktet. Det var tys-tys det første år, at Istanbul havde fået en ny fodboldklub. Årsagen var, at Sultan Abdul Hamid II havde forbudt det tyrkiske folk at stifte klubber og sågar at spille fodbold.

I 1959 var Fenerbahçe blandt klubberne, der var med til at stifte den tyrkiske Super Lig, og klubben har været en del af det fine selskab lige siden. Det er blevet til 19 mesterskaber siden ligaens stiftelse - kun ét færre end ærkervialen Galatasaray.

Ud over fodbold har Fenerbahçe afdelinger inden for basketball, volleyball, atletik, svømning, sejlning, roning, boksning og bordtennis, og også inden for disse idrætsgrene har klubben høstet mange pokaler. 

Klubben har over 300.000 betalende medlemmer og bliver kaldt for både Fener og San Kanaryalar (de gule kanariefugle).

Formanden
Formand Aziz Yildirim er en kontroversiel herre, der blandt andet har været en tur i fængsel. Her ses han sammen med brasilianske Diego, som Simon Kjær spillede sammen med i Wolfsburg (Foto: AP)
Formand Aziz Yildirim er en kontroversiel herre, der blandt andet har været en tur i fængsel. Her ses han sammen med brasilianske Diego, som Simon Kjær spillede sammen med i Wolfsburg (Foto: AP)

Aziz Yildirim er den 52. formand i Fenerbahçes historie. Den 62-årige civilingeniør har stået i spidsen for Istanbul-klubben siden 1998, hvor han afløste legendariske Ali Sen som boss.

Under Yildirims ledelse har Fenerbahçe haft stort sportslig succes, men også været ramt af skandaler. I 2011 eksploderede en stor matchfixing-skandale i tyrkisk fodbold, og Yildirim var blandt de skyldige.

En tyrkisk domstol idømte i juli 2012 Yildirim til tre år og ni måneders fængsel for sin rolle i matchfixing-skandalen og to år og seks måneders fængsel for at have dannet en illegal organisation, der beskrives som en 'bevæbnet bande'.

Aziz Yildirim har hele tiden nægtet sig skyldig, og trods den lange straf blev formanden løsladt umiddelbart efter dommen, da han allerede havde siddet et år i fængsel...

Som en konsekvens af sagen blev Fenerbahçe udelukket fra Champions League, men Yildirim overlevede i embedet. Selv da han i 2012 sad i fængsel, blev han genvalgt som formand.

Yildirim blev for nogle uger siden igen genvalgt som formand ved en kongres. Yildirim fik 5504 stemmer, mens hans rival Hulusi Belgü måtte nøjes med 1144.

Træneren
Den tidligere Porto- og Olympiakos-træner Vítor Pereira er netop blevet ansat som ny træner i Fenerbahçe (Foto: AP)
Den tidligere Porto- og Olympiakos-træner Vítor Pereira er netop blevet ansat som ny træner i Fenerbahçe (Foto: AP)

Træneren i Fenerbahçe er næsten lige så ny som Simon Kjær. 11. juni blev den 46-årige portugiser Vítor Pereira ansat som afløser for Ismail Kartal, der kun fik et enkelt år som cheftræner i Fener, der i sidste sæson måtte nøjes med andenpladsen i den tyrkiske liga.

Pereiras karriere som spiller var ikke videre succesfuld, men han har til gengæld gjort det fremragende som træner. Han var assistent for André Villas-Boas i Porto og overtog cheftrænerposten, da Villas-Boas rejste til Chelsea.

I Porto vandt han mesterskabet to sæsoner i træk og var på tale til jobbet i Everton, men endte i stedet i Al-Ahli SC i Saudi Arabien. I januar afløste han Michel i græske Olympiakos og førte klubben til The Double.

10. juni annoncerede Olympiakos, at man efter gensidig forståelse havde ophævet kontrakten med den 46-årige portugiser, der dagen efter blev præsenteret i Fenerbahçe.

Interessen

Hvis ikke Simon Kjær var klar over det, inden han ladende i Istanbul, så fandt han hurtigt ud af det, efter han var landet: Interessen for Fenerbahçe er enorm.

Det er umuligt som fodboldspiller i den klub at foretage sig noget, uden det bliver bemærket. Simon Kjærs flybillet til den tyrkiske metropol endte eksempelvis på Twitter, og i lufthavnen ville pasbetjenten have et billede med Kjær, før han slap danskeren igennem.

Stort set alle oplysninger om Simon Kjærs skifte og kontraktforhold har været beskrevet i de tyrkiske medier, og på Twitter har den danske fodboldspiller i løbet af et par dage fået mere opmærksomhed, end han gjorde i sine to år i Lille.

Simon Kjær kender til hysteri fra sin tid i Palermo i Italien, men det er intet i forhold til, hvad han nu skal leve med i Istanbul. Han kommer til at leve et liv i fodboldorkanens øje - på godt og ondt.

Stjernen
Brasilianske Diego er blandt flere store stjerner i den tyrkiske storklub (Foto: AP)
Brasilianske Diego er blandt flere store stjerner i den tyrkiske storklub (Foto: AP)

Simon Kjær bliver holdkammerat med mange spillere, som både i egne og andres øjne er stjerner.

Der er naturligvis en række tyrkiske landsholdsfolk med den rutinerede midtbanespiller Emre Belözohlu i spidsen. Den tidligere Newcastle- og Atlético Madrid-spiller er i dag anfører for Fenerbahçe, der også råder over portugisiske Raul Meireles, som mange nok husker fra Liverpool og Chelsea.

Umiddelbart er det dog Diego, der er den største stjerne. Den 30-årige brasilianer er en gudsbenådet fodboldspiller, som aldrig helt har fået det ud af talentet, som det ellers berettiger til.

Diego er noteret for 33 landskampe for Brasilien, men har ikke været med i mange år. Han har spillet i en række af Europas store klubber - blandt andre Porto, Juventus og Atlético Madrid - og den kreative playmaker har også en fortid i tyske Wolfsburg, hvor han var på samme tidspunkt som Simon Kjær.

Diego kom til Fenerbahçe sidste sommer på en tre-årig kontrakt og scorede fem gange i sin første sæson i klubben. 

Rivalen
Det kan gå hedt for sig, når Fenerbahçe og Galatasaray mødes. Her er de to hold i infight i en kamp i 2009 (Foto: AP)
Det kan gå hedt for sig, når Fenerbahçe og Galatasaray mødes. Her er de to hold i infight i en kamp i 2009 (Foto: AP)

Den danske landsholdsforsvarer skal lære at hade Galatasaray. Sådan bliver man populær i Fenerbahçe.

De to store Istanbul-klubber har det ikke godt med hinanden. For nu at sige det pænt. Galatasaray kommer fra den europæiske del af Istanbul, mens Fenerbahçe er fra den asiatiske del. 

Galatasaray er traditionelt blevet opfattet som den finere af de to klubber med sine bånd til universitetet og eliten, mens Fenerbahçe betragter sig selv som folkets hold.

Det går hedt for sig, når de to klubber mødes, og 'Kitalararasi Derbi' er blandt de mest intense derbyer i verden. Det er FC København mod Brøndby - gange 100. Mindst.

Der findes også en tredje Istanbul-klub Besiktas. Det er også en stor klub, men ikke helt så stor som Fenerbahçe og Galatasaray. Det er den mere ydmyge klub af de tre, og den appellerer til studerende og venstrefløjen.

Også kampene mod Besiktas kommer til at give Kjær nogle oplevelser, han ikke har prøvet før. Når Fenerbahçe rejser rundt i Tyrkiet, kan der også vente nogle vilde 'oplelvelser'.

I april var holdet på vej hjem fra en kamp, da spillerbussen tæt på lufthavnen i Trabzon blev angrebet med skud. Spillerne slap uskadt, men chaufføren blev såret. Det skulle have været Trabzonspor-fans, der stod bag det vanvittige angreb.

Danskerne
Simon Kjær bliver den femte dansker i Fenerbahçe. Jes Høgh er nok den, der har haft størst succes (Foto: Jens Dresling)
Simon Kjær bliver den femte dansker i Fenerbahçe. Jes Høgh er nok den, der har haft størst succes (Foto: Jens Dresling)

I 90'erne var Fenerbahçe vilde med danske spillere.

Den tidligere B93-angriber Henrik Nielsen blev den første dansker i klubben, da han i 1989 kom fra græsk fodbold. Det blev til en enkelt sæson for ham som holdkammerat med den tyske målmand Toni Schumacher.

Midt i 90'erne sørgede den danskerglade formand Ali Sen for, at Fenerbahçe havde flere danskere i truppen. Der var tale om den hårde midtbanespiller Brian Steen Nielsen (1993-95), den pågående angriber Frank Pingel (1994-95) og så den elegante forsvarsspiller Jes Høgh (1995-1999).

Det var sidstnævnte, der havde største succes i klubben, og Høgh vandt mesterskabet i Tyrkiet i 1996, inden han i 1999 blev solgt til Chelsea.

En god bekendt af dansk fodbold fik også mange gode sæsoner i klubben. I 1993 købte Fenerbahçe Uche Okechukwu i Brøndby, og den store, stærke nigerianer spillede for klubben helt frem til 2002, hvor han skiftede til Istanbulspor.

Byen
Den Blå Moské er et af Istanbuls vartegn (Foto: AP)
Den Blå Moské er et af Istanbuls vartegn (Foto: AP)

Istanbul er Tyrkiets tættest befolkede og største by. Byen var tidligere kendt under navnet Konstantinopel og før det Byzans.

Istanbul ligger på begge sider af Bosporusstrædet og dermed i både Europa og Asien. Det tyrkiske statistiske institut skønnede, at der ved udgangen af 2013 boede over 14 millioner i byen - størstedelen på den europæiske side.

Trafikken er tung i Istanbul, men den tyrkiske metropol har masser af kulturelle skatte. Topkapi-paladset, Den Blå Moské og Hagia Sophia-kirken er noget af det, som man ikke må gå glip af.

Simon Kjær har aldrig lagt skjul på, at han er til Syden, og i Istanbul kan han se frem til et behageligt klima og kulinariske oplevelser.

Stadion

Fenerbahçe har siden 1908 haft hjemme på det, der i dag hedder Sükrü Saraçoglu Stadium.

Klubben købte det i 1933 fra staten på et tidspunkt, da legendariske Sükrü Saracoglu var formand for klubben. Han blev senere premierminister i Tyrkiet og bestred denne post samtidig med, at han stod i spidsen for Istanbul-klubben.

Stadioner er blevet renoveret flere gange, senest mellem 1999 og 2006, og er i dag blandt de bedre stadioner i Europa og husede i 2009 UEFA Cup-finalen.

Under renoveringen blev de gamle tribuner revet ned, og nogle nye bygget. De ligger endnu tættere på banen og skaber en fanatisk atmosfære, når de er fyldt med lige over 50.000 tilskuere.

Sükrü Saraçoglu Stadium har alle de bekvemmeligheder, som et moderne stadion skal have, men i sidste sæson havde klubben kun lige over 20.000 tilskuere i snit til sine hjemmekampe i den tyrkiske liga og blev på det punkt også overgået af Galatasaray.

Makkeren
Den hårde portugiser Bruno Alves kan blive Simon Kjærs makker i midterforsvaret (Foto: AP)
Den hårde portugiser Bruno Alves kan blive Simon Kjærs makker i midterforsvaret (Foto: AP)

Når man har været forsvarsspiller i både Italien og Tyskland, kan man de fleste kneb i bogen.

Men Simon Kjær får i Fenerbahçe en makker i midterforsvaret, der nok kan lære ham et trick eller to. Siden 2013 har den 33-årige portugisiske hardhitter Bruno Alves spillet i klubben.

Det var den Alves, der lærte Real Madrids Pepe nogle af de mindre fine forsvarsgreb i Porto, og han er kendt som en hård nyser.

Alves har da også set rødt i Tyrkiet nogle gange. I sidste sæson fik han marchordre for at sparke Galatasarays Blerim Džemaili, og han var én af fire (!) Fenerbahçe-spillere, der blev smidt ud, da klubben i næstsidste runde spillede 2-2 mod Istanbul Basaksehir.

Det resultat sendte mesterskabet til Galatasaray og betyder, at Fenerbahçe i den kommende sæson må igennem kvalifikationen for at nå Champions League.

Største danske sommertransfer: Så meget betaler Fenerbahce for Kjær

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+