Her er sær-paragraffen, der kan sende stjernerne til OL

Ny udvikling: Spillerforeningens direktør, Mads Øland, mener danske spillere har en ekstra ret i forhold til FIFA's regler og derfor må være med ved OL - Divisionsforeningen afviser fuldstændig

Spillerforeningen mener, at en spiller som Andreas Cornelius har ret til at deltage ved OL, hvis han altså bliver udtaget. (Foto: Lars Poulsen)
Spillerforeningen mener, at en spiller som Andreas Cornelius har ret til at deltage ved OL, hvis han altså bliver udtaget. (Foto: Lars Poulsen)

Der er totalt kaos om, hvem der kan og hvem der må spille for Danmark ved næste sommers OL i fodbold.

For første gang i 24 år er et dansk landshold kvalificeret til den prestigefyldte turnering. Det burde vække glæde og begejstring i fodbold-Danmark, men er i stedet for endt som et stort problem, fordi OL spilles på et tidspunkt - 5.-21. august 2016 - hvor de danske klubber skal kvalificere sig til de europæiske gruppespil og derfor ikke vil afgive de bedste spillere.

Forvirringen om, hvem der skal stå til rådighed, bliver ikke mindre af, at Spillerforeningens direktør, Mads Øland, på spillernes vegne er af den opfattelse, at de danske topspillere jævnt før spillernes kontrakt, har et ekstra ret i forhold til FIFA's regler.

Se også: Divisionsforeningen om OL-tvist: Kalenderen er fyldt op

Forventer stærkeste hold til OL
I Danmark har spillerne i deres standardkontrakt 16 paragraffer, hvor spillerens ret og pligt nærmere står beskrevet.

Og det er netop i en af de paragraffer, at der ifølge Spillerforeningens direktør, Mads Øland, er et hul til fordel for de spillere, der gerne vil med til OL.

Her står der i paragraf 7 stk. 1:

”Klubben har pligt til at give spilleren fri til deltagelse i eventuelle træningssamlinger, landskampe og lignende, hvortil spilleren udtages af DBU og/eller lokalunionen.”

- Jeg forstår og læser det sådan, at de danske spillere har fået en ekstra ret i forhold til FIFA's regler til at deltage på de danske landshold. Det gælder også til OL, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen, til Ekstra Bladet.

- Forventer du, at Danmark stiller med det stærkeste hold til OL næste sommer i Rio?

- Ja, det forventer jeg helt sikkert, siger Mads Øland, der på nuværende tidspunkt ikke har flere kommentarer til den tilspidsede situation.

Hvis det er konsekvensen kan de danske topklubber således ikke stoppe, hverken Andreas Cornelius, Christoffer Remmer, Riza Durmisi, Pione Sisto og Nicolaj Thomsen, hvis DBU udtager dem til OL næste sommer i Rio i Brasilien.

Til gengæld kan FC København ånde lettet op i forhold til Daniel Amartey og Ludwig Augustionsson, der ikke bliver frigivet til henholdsvis Ghana og Sverige i forbindelse med OL-turneringen.

For når man læser standardkontrakten for spillere i paragraf 7 stk. 2. står der, at for ikke danske statsborgere er FIFA's regler gældende om frigivelse af spillere. Derfor behøver FC København ikke frigive de to profiler.

For et par uger siden afslørede Ekstra Bladet, at FIFA ikke har kampene ved OL med i kampkalenderen. Det betød i første omgang, at klubberne ikke skal stille spillere til rådighed for de nationale forbund i forbindelse med OL.

Men meldingen fra Spillerforeningens direktør åbner en ny diskussion om, hvem DBU kan og skal udtage næste sommer.

Ændrer intet
Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, mener på ingen måder, at situationen er forandret på trods af, hvad der står i spillerens standardkontrakt.

- Hvis man opfatter det her på en bestemt måde, kan DBU Lolland Falster eksempelvis ringe og bede om at få ti Superliga-spillere fri til et stævne. Det her er ikke nyt, og vi har naturligvis diskuteret det.

- Men bundlinjen er bare, at det her ikke forandrer noget som helst. DBU skal følge FIFA's regler til punkt og prikke, og det specificeres meget præcist hvilke turneringer, spillerne kan deltage i, siger Claus Thomsen og slår fast:

- En spillerkontrakt er mellem spilleren og klubben. Det vil sige, at DBU ikke er part i kontrakten. Derfor har DBU hverken rettigheder eller pligter. Derfor er det alene klubben og spilleren, der får rettigheder af kontrakten.

Derfor giver det ikke spilleren ekstra rettigheder i forhold til FIFA's regler, pointerer Claus Thomsen.

Ekstra Bladet har været i kontakt med FC København, der for to uger siden gjorde det klart, at klubben vil tænke på FCK, når der næste år skal afgives spillere til OL. I dag henviser FCK til Claus Thomsen.

Vi udtager dem, klubberne vil frigive
U21-landstræner Niels Frederiksen kommer formentlig ikke til at udtage de bedste spillere til OL næste sommer.

DBU's elitechef Kim Hallberg slår fast, at unionen kun vil udtage de spillere, som klubberne er villige til at frigive næste sommer.

- Vi kommer aldrig til at udtage spillere, som klubber ikke ønsker at frigive, siger Kim Hallberg til Ekstra Bladet.

- Det betyder vel, at I ikke kommer til at stille stærkeste hold til OL?

- Vi satser på at finde en mindelig løsning med klubberne. Jeg kan forestille mig, at vi får en navneliste fra Divisionsforeningen på spillere, som klubberne er indstillede på at frigive, fastslår han.

- Kim Hallberg, hvordan læser du paragraf 7.1 i spillerens standardkontrakt?

- Jeg læser det som om spilleren har mulighed for at stå til rådighed for DBU, hvis han bliver udtaget. Og måske kan det tolkes som om spillerne kan bede sin arbejdsgiver om at spille på landsholdet. Men skulle spilleren gå mod sin egen arbejdsgiver. Det vil jeg ikke spekulere nærmere i.

Og hvad betyder det så?

- Det er meget juristeri og de tanker vil vi slet ikke spekulere i. Juraen er bestemt ikke første prioritet hos os. Vi har hele tiden haft som mål at finde en mindelig løsning med klubberne så både de og DBU er tilfredse med resultatet, siger Kim Hallberg.

10 kommentarer
Vis kommentarer