Tragedie bag beslutning: Kontroversiel træner-legende stopper

Efter 26 år som toptræner har Louis van Gaal indstillet karrieren

En æra er slut i hollandsk og international fodbold.

Mandag aften meddelte Louis van Gaal nemlig, at han efter 26 år i spidsen for nogle af klodens bedste fodboldhold har skreget sine sidste ordrer fra sidelinjen.

- Jeg overvejede at stoppe. Så tænkte jeg på at tage et sabbatår, men nu tror jeg ikke, at jeg vender tilbage til trænergerningen, siger van Gaal til den hollandske avis De Telegraaf.

På krigsstien igen: Spydig Mourinho stikker til forgængeren

Dermed blev FA Cup-triumfen på Wembley i maj, hvor han førte Manchester United til en 2-1 sejr over Crystal Palace, karrierens sidste kamp.

Opholdet i den engelske storklub blev ellers alt andet end en succes, men det er ikke resultaterne, der nu får van Gaal til at sige stop.

Ifølge Telegraaf er det derimod en tragedie i den nærmeste familie, der ligger bag.

Således døde Louis van Gaals svigersøn i sidste måned og efterlod stjernetrænerens datter som enke.

- Der er sket så meget i min familie. Man bliver et menneske igen, når man skal se virkeligheden i øjnene, forklarer han.

Dermed blev det også et nej til de lukrative tilbud fra Asien, der ellers lå og lokkede, så opholdet i Manchester United blev det sidste i karrieren.

Her formåede han ikke at vende skuden efter David Moyes, og selvom det altså endte med en pokaltriumf, blev opholdet bedømt som en fiasko, fordi det ikke lykkedes at spille med om mesterskabet eller at kvalificere holdet til Champions League i sin anden sæson.

Tidligere i karrieren høstede van Gaal derimod masser af succes.

Efter en aktiv karriere hos blandt andre Ajax, Royal Antwerpen og AZ Alkmaar og et par indledende assistent-jobs hos AZ og Ajax afløste han i 1991 Leo Beenhakker som cheftræner i Ajax.

Her blev det til tre mesterskaber, en UEFA Cup-sejr og ikke mindst sejren i  Champions League i 1995.

Siden rykkede han til Barcelona, hvor han både vandt to mesterskaber og en pokaltitel, inden han løb ind i modgang som hollandsk landstræner, da det ikke lykkedes at kvalificere 'Oranje' til VM i 2002.

Siden blev det otte fiaskoprægede måneder, da han for anden gang satte sig til rette i trænersædet i Barcelona, inden han igen fik succes i Holland, hvor han gjorde AZ til mestre.

Louis van Gaal nåede også at blive tysk mester med Bayern München, inden han tog revanche for fortidens fiasko, da han i sit andet forsøg som hollandsk landstræner førte Holland til VM-bronze i 2014.

 

Derfor vælger Ajax danskere: Fra stjernestunder til forræderi og karrierestop Van Gaal droppet til topjob: 'Trættende og udmattende'

Van Gaal viser format i skuffelsens stund

Derfor vælger Ajax danskere: Fra stjernestunder til forræderi og karrierestop